Murakami Rjú: Casting / Audition / Ōdishon / オーディション (könyv; 2012)

Murakami Rjú: Casting / Ōdishon / オーディション (könyv; 2012)

Murakami Rjú: Casting / Audition (könyv; 2012)
Murakami Rjú: Casting (könyv; 2012)

A Libri Kiadó egyre csak adja ki a jobbnál-jobb japán irodalmi műveket a kortárs japán irodalom mezsgyéjéről. Legutóbb Higasino Keigótól az X – A gyilkos ismeretlen című regényt vehettük kezünkbe, most pedig a hátborzongató stílusáról ismert Murakami Ryútól olvasható először magyar nyelven a mára már világhírűvé vált 1999-es regénye, a Casting. A történet azért is lett ennyire ismert, mert a szintén egyedi stílussal és népszerűséggel megáldott rendező, Takashi Miike egy kellően vérfagyasztó pszichothrillert forgatott a regény alapján. Személy szerint olvastam korábban a regényt angolul, a filmet is láttam, így üdítő érzés volt újra a kezembe venni e történetet, immár magyar nyelven.

Gyilkos ártatlanság

A Casting történetének főszereplője a valaha csapongó életet élt Aojama, aki nyolc éve vesztette el feleségét. A korábban gyakran félrelépő, producerként dolgozó férfit feleségének tragikus halála oly mértékben megviselte, hogy a nő halála óta csak közös fiuknak élt, és egyfajta vezeklésképpen nem mélyedt komolyabb kapcsolatokba. Egy nap azonban a 15 éves fia váratlan ötlettel áll elő. Megunva édesapja magányos és önmarcangoló mindennapjait, azt javasolja neki, hogy keressen végre egy új feleséget. Aojama először hallani sem akar az ötletről, de végül legjobb barátjának, Yoshikavának engedve belevág a dologba. Az ideális társ megtalálása ugyanakkor nagy kihívás, főleg egy negyvenes éveiben járó férfinak, aki nem üresfejű diszkókirálynőt akar maga mellé, hanem egy művelt nőt. Yoshikava pedig gyors és zseniális megoldást kínál Aojamának: rendezzenek egy válogatást egy kitalált filmhez, ahol amatőr színésznőket keresnek Aojama preferenciáinak megfelelő feltételek mellett. A válogatás pár hónapos előkészület után kezdetét veszi, ám Aojama több ezer nő közül végül egybe szeret bele halálosan. Ő mindössze 24 éves Jamaszaki Aszami, akinek tiszta szépsége és ártatlansága annyira megbabonázza főszereplőnket, hogy nem veszi észre azokat a riasztó jeleket, amelyek végzetéhez vezethetik. Aojama végül egy olyan veszélyes szerelmi viszonyba keveredik, ahol józan esze cserbenhagyja és végül egy kegyetlen nő játékszerévé válik.

A történet maga megható családi drámaként indul, középpontban egy magányos apával, aki múltbéli hibáit akarja jóvátenni, de végül a sok szenvedés után sem érdemli ki azt a boldogságot, amiért annyi éven át vezekelt. A regény pedig mesterien épül fel a szórakoztatás és az izgalmak fokozása szempontjából, mivel tizenkét lépésben vázolja fel az író az események sodró előrehaladását. A tizenkét fejezet alatt a feszültség egyre csak nő, míg az utolsó kettőben lehull a lepel, és egy őrült bosszúhadjárat veszi kezdetét. A vérengző és brutális zárás sokszor olyan érzékletesen taglalt testi kínzásokat jelenít meg, hogy az olvasó a saját bőrén érzi a fűrész húsbavágó kegyetlen siklását, vagy a narkotikumok testet zsibbasztó kábultságát. Aojama félelme és Aszami őrülete olyan nyers egyszerűséggel, mégis élethűen jön át, hogy együtt reszketünk a férfival tehetetlenségében, és osztozunk Aszami hideg és meghasadt személyiségének gyötrelmeiben. A pszihothriller kedvelőinek biztos szórakoztatást nyújt majd ez a könyv is, és bízom benne, hogy a Libri Kiadó újabb hasonló gyöngyszemeket hoz el kis hazánkba jövőre is.

Murakami Ryúnak nem a Casting (angolul Audition) az első magyarul megjelent regénye, a Nyakig a miszóban (1997) is olvasható tőle, de sajnos a 2004-es kiadása után ma már csak könyvtárban, esetleg antikváriumban lelhető fel e műve.

Adatok
Murakami Rjú: Casting
Eredeti cím: Ōdishon / オーディション (1999)
Magyar megjelenés: 2012
Kiadó: Libri Kiadó
Terjedelem: 270 oldal
Fordító: Simon Márton
Megrendelhető innen.

(Visited 218 times, 1 visits today)

One thought on “Murakami Rjú: Casting / Audition / Ōdishon / オーディション (könyv; 2012)

  1. SZia!
    Ennek a film változatát sajnos volt szerencsém látni, ha tudtam volna, hogy létezik könyvben is, akkor azt olvastam volna el 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .