Kadokawa és a Google

newspic_1 (3)Az utóbbi időben sokan észrevehettétek a Google egyik újítását a sok közül, név szerint a Google Books Library Projectet. Az alkalmazás lényege, hogy bármilyen könyv internetes elérhetősége, pár szkennelt mintaoldal belőle megtalálható a Google könyves adatbázisában. A Kadokawa kiadó azonban közös megegyezés alapján döntött úgy, hogy eddig digitalizált kiadványait eltávolítják ebből a rendszerből.

v
A Kadokawa eltávolíttatja a Google új alkalmazásából az eddig digitalizált kiadványait

pic-3 (1)Kadokawa Group Holdings a múlt héten jelentette be, hogy végre megegyezés született a manga kiadással is foglalkozó, 1954 óta működő cégcsoport és a Google között. A Kadokawa arra kérte fel a Google-t, hogy egyik új alkalmazásából távolítsa el a cégcsoport minden digitalizált termékét és egyéb publikációit. Ez a Google Books Library Projectetérinti, amelynek működése mögött az a cél húzódik meg, hogy egy áttekinthető, könnyű keresési lehetőségeket biztosító virtuális könyvkatalógust hozzanak létre. Ezért több egyetemmel, könyvtárral és kiadóval is egyeztettek és együttműködtek a létrehozás során. Azonban a Kadokawa fellépett e rendszerezés ellen, amikor is a cégcsoportnál publikáló több szerző és munkatárs is ellenezte ezt a megoldást. Éppen ezért döntött úgy a cégcsoport, hogy az eddig digitalizált összes termékének az eltávolítására szólítja fel a Google-t.

(Az alkalmazást egyébként személyes tapasztalatom alapján, leginkább a szakdolgozók és kutatók tudják a legjobban kihasználni, mivel az összetett keresési feltételeknek köszönhetően, olyan kiadványokat is találhatunk, amelyek aktuális megjelenésük mellett a saját nyelvünkön még nem olvashatóak. A rendszerben könyvespolcokat hozhatunk létre, kedvenc könyveinket kategóriákba rendezhetjük. Ha rákeresünk egy könyvre, akkor pdf formátumban kapunk egy ízelítőt belőle, magyarul az egész kiadványt nem digitalizálják, csak egy részét, valamint letölteni sem lehet. E helyett e-book vásárlási lehetőségeket kínál fel a Google, valamint ha ezek nem elérhetőek, akkor a nyomtatott verzióra vonatkozólag teszi ugyanezt.)

Kadokawa természetesen tervezi és a jövőben biztosítani is fog e-book elérhetőséget a kiadványainak, mindamellett, hogy a szerzői jogokat minden szempontból fontosnak tartja biztosítani. Emellett a Kadokawa kiadványok elérhetőek lesznek a Google Play Books e-book online webboltjában, de csak azok a kiadványok, amelyeknél a szerzők személyesen hozzájárulnak és engedélyüket adják.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .