Sakurasō no Pet na Kanojo / The Pet Girl of Sakurasō (TV-sorozat; 2012)

Sakurasō no Pet na Kanojo (TV-sorozat; 2012) ~ 01-08. epizód

Sakurasō no Pet na Kanojo (TV-sorozat; 2012)
Sakurasō no Pet na Kanojo (TV-sorozat; 2012)

Szerelmi háromszög, küzdelem az álmokért és csalódásokkal való szembesülés. Mindezt a mára már agyoncsépelt triumvirátust a J.C. Staff vizuális prezentálása mellett kapjuk meg az ősszel indult, Sakurasō no Pet na Kanojo című animében. A 24 részesre tervezett sorozat a Toradora! és picit a Nodame Cantabile  nyomdokait követve vezet be bennünket a született zsenik és a jobb jövőért küzdő tinik hétköznapjaiba. Fanservise-szel teli epizódjaival, és kényes egyensúlyozásával a dráma és a komédia között, azonban eddig meglepően jól teljesít ez az anime.

Egy diákszálló magánélete

A hírhedt Sakurasō diákszálló a Suimei Művészeti Középiskola problémásnak mondható, bár inkább bogaras jelzővel illetett diákjainak ad otthont. A barátságos, ám harctérnek is beillő birodalmat uralja az anime kreátor és otaku léthez mérten felettébb perverz Misaki-senpai (Takamori Natsumi), a forgatókönyvíró és milliókkal nem rendelkező, de kiváló playboy Jin (Sakurai Takahiro), a vérbeli kocka, szobájából ki nem mozduló programozó Ryuunosuke  Akasaka (Horie Yui). Ők az iskola, ha nem is minden esetben ünnepelt, de fényes jövő előtt álló növendékei, kiknek sorát gazdagítja a helyét nem találó Kanda Sorata (Matsuoka Yoshitsugu). Eme főszereplő fiú macskák iránti – enyhén szólva is túlzásba vitt – törődési kényszere miatt kerül e furcsa bagázs körébe. A fiatalok élete természetesen nem nélkülözheti a bögyösen laza tanárnéni, Sengoku Chihiro (Toyoguchi Megumi) jelenlétét sem, aki nemtörődöm természetességgel terelgeti a fiatalokat – példamutatást azonban ne sokat várjunk tőle, itt a tinik játsszák le a szerelmi és pályaválasztási harcukat. Sorata visszavágyik a nyugodt mindennapok semmittevésébe, mivel e sok céllal és küzdőszellemmel megáldott, gyakran őrült (főleg a mindig szélvészként pörgő Misaki) fiatal között gyorsan megtalálja a kétségbeesés démona. A pályaválasztás előtt álló fiú életét tovább nehezíti a tanárnője (Chihiro) által rábízott új feladat: neki kell pesztrálnia az Angliából érkező Shiina Mashirót (Kayano Ai). A Sakurasō új lakót köszönthet a gyönyörű és szótlan Mashiro személyében, akivel csak egy gond van. Képtelen magáról gondoskodni, de olyan elképesztő szinten, hogy öltöztetni, etetni kell, sőt, még egyedül se lehet útjára engedni, mert eltéved. A Sorata idegeit és romantikus érzelmeit felkavaró lány azonban mangaka babérokra törő neves festőművész, ami miatt Sorata ismét a tépelődés kellemetlen mezsgyéjére kavarodik. Mindeközben Sorata osztálytársa, a szinkronszínésznek tanuló Aoyama Nanami (Nakatsu Mariko), főhősünk iránt érzett vonzalma miatt képtelen tétlenül nézni, ahogy Sorata a „házi kedvencként” élő Mashiro bűvkörébe kerül. 

Erősségek kontra gyengeségek, egy kis spoiler kíséretében

Első ránézésre nem keltette fel az érdeklődésem a Sakurasō no Pet na Kanojo története, ráadásul a dobott sorozatok között szerepelt volna már az első epizódja alapján is a túl sok fanservise-t és iskolai-vígjáték klisét felvonultató cselekménye miatt. Nyolc epizód után azonban már határozottabban érzem, nem pusztán az ecchi és otaku, illetve NEET léthez köthető komikuma miatt érdekes, bár egyediséget nehezen lehet benne felfedezni, de megvannak a maga bájos fegyverei a szép animáció mellett.

A mindig álmos Mashiro.A cuki moe karakterek használata már alapvetően megvett, de ami igazán jó recept a szériában, az az, hogy a könnyed felszín alatt megpróbál a maga módján igazi és a nézőre is aktualizálható problémákat felvetni. Így néhol komoly drámákat képes előhívni, amiket elsősorban az álmait kereső Sorata és az érzelmeket felfedező Mashiro nyújt. Mashiro néma szépségével, naiv ártatlanságával és egyenességével, a legbájosabb hősnő, akivel eddig összeakadtam. Egy zárkózott művész szemén át figyeli a világot, akit a rajzoláson kívül semmi sem hoz lázba. Sorata azonban megmozgat benne valamit, ami egyszerre teszi boldoggá és keserűvé mindennapjait, annak ellenére, hogy nincs tisztában ezeknek az érzéseknek az okával. Ráadásul a kettejük közötti ambivalenciát nemcsak az érzelmi fejlettség szintje nyújtja, hanem a képességeik közötti szakadék is. A fiú elsőre egy lúzer, a lány őstehetség. Nem éppen egy könnyen emészthető kombináció ez. Emellett Sorata elsősorban nem a szerelmet, hanem önmagát keresi, az már pedig más tészta, hogy kéretlenül is női idomok támadásának van kitéve, ami miatt néha elveszti a realitását a sorozat.

A fókuszpontban ugyan Masihro és Sorata áll, de a többiek is kapnak a szomorúságdózisból. Ott van Jin és Misaki furcsa kapcsolata. Gyerekkori barátként a két fiatal között mintha szerelem lenne kibontakozóban, de az álmaik nem engedik beteljesülni e gyengéd érzelmeket, ráadásul a gyerekes Misaki heves természete és Jin higgadt, felnőttes gondolkodása sem fér össze. Misaki őrültségei ellenére a legszórakoztatóbb karakter a szériában a virtuális maidjén keresztül kommunikáló Akasaka. Őt sosem látjuk, sosem halljuk, csak chaten osztja meg tanácsait a nagyérdeművel. Arctalanságával lehetőséget ad a nézői aktivitásra, hogy mi képzeljük el milyen is ő valójában. A széria legklisésebb karaktere pedig maga a maximalista Nanami, aki folyamatosan félreért mindent, a háttérből szerelmes tekintettel csüng Soratán, de mindig agyonveri a fiút annak vélt perverz tettei/gondolatai miatt. Mindezek ellenére viszonzatlannak tűnő szerelmével, sajátos élethelyzetével, ami miatt még kitartóbban kell dolgoznia a karrierjén, mint a többieknek, képes megható pillanatokat szerezni.

Jin, Nanami, Mashiro, Misaki és Sorata  - klisés fürdőparty fanservice-szel

Összegezve az egyszerű és hétköznapi történetével nem nyújt sok újdonságot az anime. Az epizódok színvonala is hullámzó, például a bátyus komplexusos hugica („Sorata! Are you a lolicon?”) idegesítő szerepeltetésével felesleges háremmé szélesíteni a Soratát övező hölgykoszorút (ezt fokozván a kilencedik részben pedig jön egy újabb hölgyemény). Azonban az a kitartó munka és átérezhető élethelyzet, amely egy feltörekvő művészt, vagy bármely szakma iránt elkötelezett pályakezdőt jellemez, viszonylag hűen jön át a képernyőn. Megjelennek ezekhez kapcsolódóan kudarcok, csalódások, visszautasítások, lemondások, a sikerért való áldozatvállalás (valamit valamiért) – ami a valóéletben is sok fiatallal megesik. A felnőtté válás témája így felvillan benne, még ha lazasággal, és elcsépelt humorral is oldják ennek drámaiságát. Egyfajta pozitív küzdeni akarást sugall a történet, a barátok támogató ökörködései mellett, ami aranyossá és szórakoztatóvá teszi a cselekményt, annak ellenére, hogy az alkotók néhol túl egyszerű, közhelyes (fürdőzés éjszaka) és a valóságtól elrugaszkodó kiegészítőkkel (bugyi nélkül rohangálás miniszoknyában) dobják fel az animét. Sajnos, úgy tűnik nem bíznak eléggé a nézőben annyira, hogy egy fanservice- és mellmentes csomagban tálalják a sztorit. A mentségükre szóljon, legalább nem esnek túlzásba.

Érdekességek és kiegészítések

Az anime egy 2010-ben indult light novel adaptációja, amelyet Kamoshida Hajime írt. Azóta már egy alternatív manga változata is indult 2011-ben. Az anime 2012 októberében indult, 24 részes terjedelmével. A rendező Ishizuka Atsuko (epizódrendező volt a Supernatural: The Anime Series OAV és az Aoi Bungaku Series animékben), míg a forgatókönyvet Okada Mari mellett az eredeti novel szerzője, valamint Shimo Fumihiko és Itou Michiko. Bár a sorozat fő koordinátora Okada Mari (GosickHanasaku IrohaTrue TearsVampire KnightHourō Musuko). A kellemes zenéket Hayashi Yuuzō szerezte (korábbi munkái: Honey and CloverSailor MoonSamurai: Hunt for the Sword). Az opening és ending nem éppen kiemelkedő, de kellemes alkotás, az animációk ötletesek. A karakterdizájner Fujii Masahiro (Dream Eater MerryZero no TsukaimaHayate the Combat Butler!!).

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=309]
Anime adatok
  • Japán cím: Sakurasō no Pet na Kanojo / さくら荘のペットな彼女
  • Angol cím: The Pet Girl of Sakurasō
  • Forgatókönyv: Okada Mari
  • Rendezte: Ishizuka Atsuko
  • Eredeti alkotó: Kamoshida Hajime
  • Eredeti karakterdizájn: Mizoguchi Keeji
  • Karakterdizájn: Fujii Masahiro
  • Zene: Hayashi Yuuzō
  • Megjelenés: 2012
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: dráma, iskolai élet, romantikus, vígjáték
  • Stúdió: J. C. Staff
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Random Curiosity (eng-képek)
(Visited 95 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .