Arata-naru Sekai / World’s/Start/Load/End – Future (OVA; 2012)

Arata-naru Sekai / World’s End / アラタなるセカイ (OVA; 2012)

Arata-naru Sekai / World's End / アラタなるセカイ (OVA; 2012)
Arata-naru Sekai / アラタなるセカイ (OVA; 2012)

Idén nyáron harangozták be az Aniplex, a MADHOUSE és még számtalan más cég és alkotó közös produkciójának érkezését, a röviden csak Arata-naru Sekai-projectet. A franchise rögtön egy light novellel, egy mangával és egy animével került a piacra 2012. október 20-án, csak azt nem lehetett tudni, hogy hány részes lesz az anime. Az anime végül egy epizódot kapott, pedig időutazós témával dolgozó története a Steins; Gate nyomdokaiba ugyan nem érhet, de még így is egy megható drámát sejtetett az előzetes információk alapján. Tényleg azt kaptam végül. (Érdekesség, hogy a három médium a történet különböző idősíkjait meséli el. A manga a múltról, a light novel a jelenről, míg az anime a jövőről szól.)

Amikor a jövő tőled függ

Az anime négy hősnője: Yakusa (Taneda Risa), Hoshigaoka (Iguchi Yuka), Hongō (Ookubo Rumi) és Ichimiya (Uchiyama Yumi). A lányok egy olyan világban élnek, ahol minden pusztulásnak indult. A fejlett technológiának köszönhetően az emberiség utolsó napja azonban örökké ismétlődik, így nincs tegnap és holnap, csak ma. A született gyermekek száma fokozatosan csökken, de minden embert egy különleges tesztnek vetnek alá, amin ha megfelelnek, akkor időutazásra alkalmasnak minősülnek. Négy főhősnőnk időutazással kapcsolatos tanulmányai végén kapja a feladatot, hogy az emberiség kipusztulásától számítva 6000 évre utazzanak előre az időben. Feladatuk: megmenteni a holnapot. Ezzel párhuzamosan egy másik csapat a múltba indul, ugyanezzel a küldetéssel. Mivel az anime a jövőről szól, így a megismert négy lány  szemszöge és története elevenedik meg, amint tanácstalanul szemlélődnek egykori városuk romhalmazai között bolyongva. A lányok közül azonban a reflektorfény a szerelmes (tipikus tsundere) Yakusára irányul, aki a múltba utazott barátjára, Kirishimára gondol folyamatosan. Miközben óriási madarak és romok között tengődnek a lányok, egy üzenetet találnak a múltból, ami furcsamód menti meg a világot. A végén pedig Arata (Nagata Yoriko) is feltűnik, aki a jelenben hátramaradt barátnője főhősnőinknek, lényegében ő köti össze a múltat a jövővel, azaz Kirishimát Yakusával.

Kivitelezés, vélemény és egy kis spoiler!

A történet nem kerek. Természetesen, mivel egy komplex, három médiumra épülő franchise ez, aminek első részletét ismerhetjük meg az animéből, amiben ennek ellenére megjelennek a múlt és a jelen karakterei is. Ugyan kuszának és rejtélyesnek hat elsőre maga a megoldás, mégis annyi dráma és szomorúság szorult belé, főleg az OVA végén látható mozi jelenetbe. (Spoiler: Arata küld üzenetet barátnőinek a múltból egy saját maga forgatta filmmel. Itt derül ki az, hogy a lányok az időutazás miatt soha többé nem láthatják barátaikat, szerelmeiket és eltörik a mécses. A küldetést teljesítették, de elvesztették azt, ami korábban fontos volt számukra. Arata mellett Yakusa hozott még drámai színt az animébe, állandó kétkedésével és kérdéseivel, mivel bábunak érzi magát a tudósok kezében.) Egy hátránya volt ennek a rövid terjedelemnek: nem kaptam mély jellemábrázolást, csak Yakusa bontakozott ki. A többi három lány közül talán még Hoshigaoka került közelebb a nézőhöz, a többiek beszélő kellékek lettek. Ha már ilyen nagy feneket kerítenek a dolognak, miért nem csináltak egy mozifilmet, vagy 50 perces, akár másfél órás OVA-t is kihozhattak volna belőle.

A történet maga Iruma Hitoma (Denpa Onna to Seishun Otoko) ötlete nyomán készült, aki az anime forgatókönyvét is írta (a mangát és a light novelt is ő írta), az anime rendezője Tachikawa YuzuruA karakterdizájnt Kurida Shin`ichi készítette Misaki Kurehito eredeti rajzai nyomán. A zenei aláfestés egyébként lenyűgöző, csodás hangulatot teremtettek a lírai dalok a háttérben – Chiba Naoki szerezte őket (nekem nem mond semmit a neve, de tehetséges). Az animáció szép, bár meglepődtem rajta, a szóróanyagokkal szemben kicsit mást kaptam, de kellemes élmény volt. Kicsit Steins; Gates talán. A manga 144 oldalas, Oiwa Kendi rajzola, a light novel pedig 264 oldalas és Misaki Kurehito illusztrálta. Végítéletem egyelőre nincs. Tetszik a koncepció, különleges és drámai is, de hiába a három médium, valahogy úgy érzem nincs kellően kidolgozva a cselekmény, lehet, hogy a manga és a light novel kiegészítené a hiányosságokat, de egyik sem tűnik túl terjedelmesnek. Mindenesetre, amint tehetem, elolvasom őket, és majd meglátjuk. Ui.: Egyébként, ahogy látom, a cím átirata:  World’s/Start/Load/End – Future = a szereplőkkel teljesen összeköthető és lényegében elárulja a főbb karakterek szerepét a világ megmentésében.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=308]
Anime adatok
  • Japán cím:  アラタなるセカイ / Arata-naru Sekai
  • Angol cím: World’s End / World’s/Start/Load/End – Future
  • Forgatókönyv: Iruma Hitoma
  • Rendezte: Tachikawa Yuzuru
  • Eredeti alkotó: Iruma Hitoma
  • Eredeti karakterdizájn: Misaki Kurehito
  • Karakterdizájn:  Kurida Shin`ichi
  • Zene:  Chiba Naoki
  • Megjelenés: 2012. október 20.
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 1 epizód (30 perc)
  • Műfaj: dráma, seinen, akció, pszichológiai, sci-fi
  • Stúdió: Madhouse
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Wikipedia (eng); Anime Addicts (hun)
(Visited 172 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .