Miniatűr járgány

newspic_1 (8)Van aki a leggyorsabb, a legújabb vagy éppen legszebb autók szerelmese, de nosztalgiából lehet valaki a régi automobilok megszállottja. Japánban azonban az előző hónapban minden várakozást felülmúlt egy középiskolai osztály, akik megépítették a világ legkisebb működőképes járgányát! Az eredménnyel még Guinness Rekordot is döntöttek.

A világ legkisebb autója

Egy csapat japán középiskolás megépítette a legkisebb autót, ami ugyan rövid távolságon képes csak közlekedni, de még így is hatalmas dicsőség ez a fiatalokra és tanáraikra nézve. 
Az autót „Mirainak”, avagy magyarul „Jövőnek” nevezték el a japánok, a magassága pedig mindössze 17.79 inch (mindössze 0.45187 méter!) – ezt a talajtól a járgány legmagasabb pontjáig mérték le. Ezzel vált a Mirai a világ legkisebb autójává, amit valaha építettek.

Az apróság diákok és tanáraik munkája nyomán született, amelyet egy Automobil Tervező és kivitelező kurzus keretében készítettek. A diákok az Asakuchibeli Okayama Sanyo Középiskola diákjai, és egy teljes évig tervezték az autót, majd hat hónap alatt építették meg.

pic-1 (5)

Az autó motorja és irányító berendezése, még az akkumulátorok is úgynevezett „Q-car” alkatrészek, amelyeket a CQ motors gyárt Japánban. Ezzel szemben a váltó egy motorkerékpárból került a járműbe. Az autó többi része, mint a LED világítás, a kormányzási rendszer, a test és a karosszéria a középiskolában készült.

Az autó nagyon kicsinek és keskenynek tűnik, de az iskola igazgatója, Kazunari Harada szerint okozhat nehézséget ha városi, zsúfolt utakon vezetnék: “Félelmetes lehet a Mirait egy nagy és forgalmas főúton vezetni, különösen ha a sebesség meghaladja a 40 km/h-t, mivel a vezető tekintete nagyon közel van az úttesthez” – nyilatkozta az igazgató. „Ezenfelül, ott a félelem attól, hogy más autók áthajtanak rajtad. Éppen ezért hoztuk azt a szabályt, hogyha forgalmas úton vezetjük a Mirait, akkor elé és mögé egy-egy kísérő, normál méretű autót iktatunk be.”

ForrásOrigo.huApproved Loan StoreBusiness InsiderFoxNewsHuff Post

(Visited 50 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .