Ishizue Kachiru: Kuutei Kaiko Toshi (shōjo manga; 2010)

Kachiru Ishizue: Kuutei Kaiko Toshi (manga; 2010)

Kachiru Ishizue: Kuutei Kaiko Toshi (manga; 2010)
Kachiru Ishizue: Kuutei Kaiko Toshi (manga; 2010)

Az utóbbi időben ritkán ragadok billentyűzetet manga ismertetők ügyében, mivel sok alkotást veszek elő, ha egyszer olvasni van kedvem, de egyúttal sokat is dobok pár fejezet után. Ráadásul, mostanában kevés olyan újdonsággal találkozom, ami képes valamivel megfogni annyira, hogy bátran merjem ajánlani másoknak is. Ez most kivételesen sikerült, mégpedig egy egyszerű, de nagyszerű shōjo műnek, a Kuutei Kaiko Toshinak (Melancholy World).

A felejtés ára

Hogyan lehet egy középszerű történetet zseniális érzelmi tálalás mellett, mérhetetlenül egyedi és kidolgozott grafikával eladni? Ishizue Kachiru mesterien érti ennek módszerét. Sci-finek igazán nem mondható, de mégis futurisztikus körülmények között játszódó mangájában egy olyan mély romantikus-drámát fest le, amit ritkán talál meg az ember ilyen kiváló minőségben. A manga története szerint a szárazföldet víz borította el (Sandy ezek szerint jó munkát végzett), ezért mesterséges városokban gyűlnek össze az emberek, amelyeknek működését csak az alsóbb társadalmi osztályba tartozó emberek biztosíthatják. Közéjük tartozik Toki, akin keresztül megismerjük monoton életét és egy furcsa betegség meglétét. Az elszigetelt gyárakban munkálkodó kitaszítottak a Melankólia-kórral fertőződnek meg egy idő után. A kór legrémisztőbb tünete az, hogy a beteg elfelejti azt, akit a legjobban szeret a világon. Toki egyik nap pont ezen elmélkedve sétál hazafele, amikor a zuhogó esőben egy Yuna nevű, gyönyörű lánnyal találkozik, aki rég elveszett kedvesére vár már hosszú ideje.

A cselekmény ugyan kiszámítható, de ilyen igényes kidolgozásban és ilyen szépséges karakterekkel, dizájnnal ellátva igazán művészi élményt képes nyújtani. A szereplők ruhái, a környezet az ékszerek, aprólékosan és egyedien kidolgozottak. A futurisztikus szereléseket, avagy kiegészítőket izgalmasan variálja a mangaka a tradicionális japán divattal (pl.: kimonó, yukata). Az esztétikai paradicsom sajnos egy fejezet erejéig csodálható meg angol fordításban (a mangából egy kötet jelent meg eddig). Nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatása, pedig igen népszerű a hölgy stílusa, legalábbis az interneten meg lehet találni másik művét is, a férfi főszereplővel operáló, már második sorozatot is magának tudó Ilegenes – Kokuyou no Kisekit. A stílusát, ha hasonlítanom kellene egy másik mangakáéhoz, akkor Nao Tsukiji aka Green Glass nevét említeném, bár nála sokkal jobban dominál a szecesszió és a nyugati képzőművészeti irányzatok ötvözése.

 n

Manga adatok
  • Japán cím: 空挺懐古都市 / Kuutei Kaiko Toshi
  • Angol cím: Melancholy World
  • Történet: Ishizue Kachiru
  • Rajz: Ishizue Kachiru
  • Műfaj: shōjo, dráma, romantikus, sci-fi
  • Kiadó és magazin: Shogakukan / Rinka
  • Megjelenés éve: 2010
  • Eddig kiadott kötetek száma: 1 kötet (befejezett)?
  • LinkekBaka-Updates MangaTenMangaMangaHere, YesAsia
(Visited 160 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .