Megszorítások és szerzői jogok

newspic_1 (9)Idén szeptemberben léptek hatályba Japánban az illegális letöltésekre vonatkozó módosítások, amelyeket a Szerzői Jogi Törvénybe iktatott be a japán parlament júniusban. A megszorítások értelmében konkretizálták, hogy mi minősül illegális sokszorosításnak, illetve a rendőrség akciója révén két japán illegális feltöltőt őrizetbe is vettek.

,
Megszorítások a szerzői jogokra vonatkozóan

Új szerzői jogokra vonatkozó megszorítások léptek érvénybe Japánban, amelyeket korábban a japán parlament már júniusban elfogadott. A törvény új szakaszai alapján még szigorúbban büntetik a copyright, azaz a szerzői jogok alá eső termékek illegális megosztását, avagy terjesztését, és ennek vonzatában az illegális letöltéseket is.

A törvénymódosítás alapján a következőképpen járnak el a copyrightot megszegőkkel szemben: A törvény egyik bekezdésében az áll, hogy ha az elkövető tudatosan tölt le illegálisan terjesztett tartalmakat az eredeti szerzők engedélye nélkül, akkor a letöltők két év börtönbüntetésre, vagy két millió jenig (jelenlegi árfolyam szerint 5 417 260 Ft) terjedő pénzbüntetésre számíthatnak. Maga a letöltés is illegális tevékenységnek minősül. A törvény mindemellett arra ösztönzi a helyi és egyben nemzetközi hatóságokat, hogy a kiskorúak és a fiatalkorúak számára a megelőzés érdekében iktassanak be az oktatási programba az illegális letöltések megelőzésére vonatkozó előadásokat.

A törvény további bekezdéseiben betiltja a személyes használatra vonatkozó rippelést is, vagyis a digitális másolatok készítését személyes használatra.

A Kulturális ügyekért felelős japán hivatal egyúttal közzé tett egy Q&A nevezetű dokumentumot az új megszorításokkal kapcsolatban, még amikor azt a Parlament elfogadta júniusban. A dokumentum fő kérdése, hogy bűncselekménynek minősüljenek-e a jövőben azoknak a videómegosztó website-oknak a működései, mint a YouTube és aniconico (korábban Nico Nico Douga). A site-ok ugyanis lehetővé teszik az átmeneti letöltést, gyorsítótárazást, ami részét képezi működésüknek, ezzel lehetőséget adva az illegális letöltéseknek és terjesztéseknek. A dokumentum ugyan elismeri, hogy a gyorsítótárazáshoz szükséges az adatok letöltése, hogy a felhasználó lejátszhassa az adott tartalmat saját készülékén. Ez pedig nem minősül illegális tevékenységnek. Végeredményben, a Szerzői Jogokra vonatkozó törvény 47-8-as szakasza alapján, a copyright alá eső tartalmak sokszorosítása csak akkor engedélyezett, ha az szükséges a tartalmak zavartalan és hatékony lejátszásához.

A szigorításoknak meg is lett a következménye:

Szeptember 28-án, Yamaguchi prefektúrában a japán rendőrség letartóztatott egy 44 éves japán hivatalnokot, név szerint Yoshizaku Hirotát és egy 24 éves munkanélküli férfit,Teruyuki Funabashit. Mindketten Yamaguchi prefektúrából származnak és mindkettejük ellen a vád az, hogy fájlmegosztó szoftverek segítségével töltöttek fel az internetre illegálisan animéket. A feltöltött tartalmak: az idén tavasszal indult anime tv-sorozat, az Eureka Seven: AO (Horota töltötte fel szeptember 23-án), valamint a Mardock Scramble: The First Compression (Funabashi töltötte fel július 15-én). Mindezt az eredeti alkotók engedélye nélkül tették.

A körzeti rendőrség nyilatkozata szerint Hirota „Istenként” („God”) ismert online anime körökben, mivel a hivatalos Japán megjelenést követően azonnal elérhetővé tette az animéket az interneten. Emellett Funabashi videó kódolóként működött közre ilyen tevékenységekben (Enco Shokunin). A rendőrség feltételezései szerint Hirota több mint 600 animét töltött fel az internetre illegálisan.

ForrásCoalGirlsAnime News Networks

(Visited 39 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .