MondoCon 2012. október 13-14. & Hyōka AMV 2. hely

MondoCOn 2012. október 13-14. & Prodigal Emotions (Hyōka AMV)

MondoCon plakát
MondoCon plakát

Gyönyörű cosplayesek, Gangman style-t nyomató ázsiaiak és hangfalak, majd dübörgő táncpadosok. Csinos lányok és fiúk, fiatalok, kik képzelt karakterek bőrében feszítve pörögnek két napig, élvezik a figyelmet, tűrik a fotómasinák ostromló kattogásait és a „Légyszi, megállnál egy kép erejéig?” – típusú mondatok záporát. Monumentális vásár, ahol a szemfülesek még egy-két klasszikus japán képregénnyel is összefuthattak. Rengeteg új és régi ismerős, kikkel percenként összefut az ember, majd jólesően cseveg el órákat. Randi.Conos borulások és kacajok késő este, majd sikerélmények a kései eredményhirdetéseken. Izgalmas programok, táncoló cosplayesek, külföldi vendégek hada, akik miatt már azt se tudja az ember lánya, hogy angolul vagy magyarul kérjen fotózásra engedélyt. Ez volt számomra az idei MondoCon röviden-tömören. Két nap euforikus élményadag, letaglózó dózisban.

A csomagban majdnem óvszer, a parkban csajozó Gangman

Idén ősszel is volt maratoni, két napos MondoCon 2012. október 12-13-án (szombat-vasárnap), amire természetesen lelkesen mentem én is, főleg, hogy ez volt az első alkalom, hogy mindkét napra kijuthattam. 2008 óta rutinos conra járóként féltem, hogy a szórakoztató programok ismétlődése miatt unatkozni fogok, de kellemesen csalódtam. A nyári MondoCon után, amin szintén voltam (de amiről nem írtam), valamint a CosplayerExpón szerzett benyomások után még mindig tud a MondoCon újat adni. Legalábbis annak, akinek van elég bátorsága új dolgokat kipróbálni, és nemcsak a megszokott rutin körutakat bejárni. Életemben először egyedül vetettem bele magam e kétnapos anime-manga fesztiválba, mert ez lassan tényleg az lesz, cosplayes felvonulással, vonatozással és tánccal egyetemben. (Külön öröm is ért, mivel az új AMV-m második helyezett lett az idei versenyen, ezt meg is leshetitek majd e bejegyzésben.) 11 óra körül érkeztem a helyszínre, első utam pedig a vásárra vezetett. A fentiekben lehet látni, hogy miket zsákoltam be, persze nem egyszerre történt mindez. Az AMV-versenyes nyereményem másnap vásároltam le, ami egy GITS SAC-os jegyzetfüzetet (ebbe sose fogok írni, olyan szép még belülről is), egy BingBang-es bögrét és telefontokot tesz ki (koreai fiúbanda tudom, szeretem néhány számukat, de itt a minőséget tartottam elsősorban szem előtt, plusz, ezek a cuccok néztek ki a legjobban). Ezen kívül sikerült az első seinen képregények egyikének, a Lone Wolf and Cub-nak megvennem az első és a huszadik kötetét angol kiadásban (1970-es manga!), nagyon kedvező áron! Természetesen bezsákoltam A vízisten menyasszonyának 10. kötetét (4. kötet óta lemaradtam az olvasással ugyan, de lassan pótolom már), valamint két Galaktika számot is zsebeltem és pótoltam a Mondo gyűjteményemet is (hiányzott a 2010-es decemberi szám). Ezenkívül nagyon-nagyon megörültem, hogy végre a könyvkiadók is megjelentek a helyszínen, és nemcsak fantasy, hanem japán írók műveit is meg lehetett vásárolni (magyar kiadásban). Így sikerült hozzájutnom az Ad Asrtás Itó Project Harmónia című könyvhöz (eszméletlenül jó, már ki is olvastam, majd írok róla), valamint Izumi Kjóka Szentek és démonok című alkotásához. Lesz mit olvasnom egy darabig. Még jó hogy kaptam Mondós vászontasakot is, most abban pihennek a cuccok egy darabig. Kész Mikulás-csomag feeling. ^^ Ui.: A Dcik Monday tokiói kalandjai című könyv azért került fel a képre, mert a vonaton ezt olvastam Szeged-Budapest között, csak az új szerzeményeim elterelték róla a figyelmemet. Egyébként a con hetén vettem Szegeden a könyvet.


2012. október 12. (szombat) 12:00 – AMV-verseny

A vásár után bevetettem magam az első sor elé az AMV-versenyre, amit végigizgultam (mint utóbb kiderült, kicsit feleslegesen, mivel a végső sorrend már napokkal ezelőtt elérhető volt). De, felírtam, hogy mit vetítettek le déltől. Az első három helyezett szokás szerint már csak az esti eredményhirdetésen volt látható, ami nem annyira jó (szerintem), mert mint vidéki, nem biztos, hogy mindig fenn tudok maradni (nem mintha számítanék rá, hogy mindig nyerek XD, de na, kíváncsi az ember a győztes videókra, főleg, ha nem teszik fel őket sehova, vagy viszonylag ismeretlen az alkotó). Visszafele így jöttek a helyezések – 12-től írtam magamnak (az első három este derült ki):


2012. október 12. (szombat) 13:00 – Külföldi conok bemutatkozása

Az AMV-verseny után közvetlenül jött a külföldi conok bemutatkozója, ami nagyon érdekes volt! Hoztak prezentációkat, plusz, akinek volt, azok videót is bemutattak. Így ment a cseh  Animefestről, a bolgár (kacsás) Nakamáról és a felejthetetlen osztrák AniNite-ról is prezentáció. Az AniNite-osok még Gangman style-os videót is hoztak! A főszervező is eszméletlenül humoros volt az osztrákoktól, úgyhogy egyszer Bécsbe jó lenne elmenni az AniNite-ra. (A külföldi conokról lényegében előadtak egy-egy összefoglalót, hogy milyen programok vannak náluk. Hasonlóak persze, mint nálunk, plusz, kitaláltak pár érdekességet, amit itthon is lehetne hasznosítani. Az ő előnyük pedig még mindig az, hogy híres mangakákat is tudnak hívni Japánból workshopokra.) Fantasztikus lehet kint a hangulat egy-egy ilyen rendezvényen (azért az itthonira se kell panaszkodni). Íme az Aninite-osok Gangman videója (nálunk is forgattak elvileg egy hasonlót, itt egy részlet hozzá):

d

2012. október 12. (szombat) 13:30-15:00 – Cosplay Craftmanship verseny

Eddig még ilyen színvonalas cosplay-versenyt nem láttam! Szinte egymás után jöttek a jobbnál-jobb ruhák, öltözékek, balerináktól kezdve a robotokig. Emlékezetes volt a Code Geass-es, no meg a One Piece-es csapat, de a legmaradandóbb a Mawaru Penguin Drumos cosplayes leányzó volt. Nem értem miért nem nyert! Ha tehettem volna, rá szavazok! Sajnos én nem tudtam lencsevégre kapni, de másoknak sikerült. Addig is íme az én gyűjteményem, amiben láthattok Gangman style-t nyomó ázsiait, no meg profi külföldi cosplayeseket – a németek is expertek ezen a téren. Egyébként egyre több a Disney-s és filmes cosplay (Jack Sparrow tarolt, csak kár, hogy nem versenyzett!) Az ekultura.hu YouTube csatornáján elég sok interjút is lehet látni egyébként a MondoConról, érdemes megnézni azoknak, akiket érdekel. [nggallery id=305]


2012. október 12. (szombat) 18:00-21:00 – Randi.Con
Forrás: http://billiew.deviantart.com/
Forrás: http://billiew.deviantart.com/

Ez volt a szombati nap fénypontja! Nemcsak mert teljesen ismeretlen fiatalokkal beszélgethetett az ember (először a lányokkal, később természetesen a fiúkkal), hanem izgalmas volt életemben először kipróbálni ezt a négyperces villámrandi felállást. Tapasztalat, humor és jókedv, mindebből bőven jutott (a kis poharak lehetséges funkcióján jókat borultunk a lányokkal). Egy probléma volt: túl későn volt, és nehezen találtuk meg a helyszínt, mivel nekünk már nem jutott programfüzet. Ha osztályozni kellene, 50-50%-ban oszlott meg a mezőny végül a Randi.Con-on olyan szempontból, hogy eleve otakuk vagyunk, szóval a közös érdeklődés alap. Ebbe a négy percbe pedig volt aki a komolyabb, puritán ismerkedést választotta (én is ezt preferáltam), míg volt olyan, aki az anime-szubkultúrás élettel kapcsolatban kérdezett. Ez utóbbi se baj, de egy e-mail cím csere után ezt ki lehet puhatolózni később is. Azonos animés érdeklődés lehet előny, de nem létszükséglet, legalábbis nálam. Egyébként végül 16 fiú volt és 13 lány volt az én körömben (nem hiszitek el, de én voltam az utolsó). Sajnos minden körben egyedül kellett ülnie két fiúnak, de legalább volt nekik gondolkodási idejük! Én már 6-7 ember után (pszichológusok megmondták, hogy a figyelmünk körülbelül eddig terjed ki) már nem nagyon tudtam megjegyezni az embereket. Egyébként mindenki nagyon szimpatikus, barátságos és a szituációból adódóan zavarban is volt kicsit. Legalább a hangulat oldott volt, ez tetszett. Végül 11 e-mail címmel gazdagodtam. Érdekes és impulzív élmény volt, de utána nagyon lefáradtam, plusz, azon izgultam végig, hogy a 20 órakor kezdődő AMV-versenyes eredményhirdetésre odaérjek. Amit kissé izgulva vártam, hiszen már az is nagy szó, hogy bejött az első ötbe kerülni-vágyam. A végső eredmény pedig így alakult:


2012. október 12. (szombat) 20:00-20:00 –  Eredményhirdetés

I. helyezett: Masson Patrik [Kvakond] – EVEs Progress – a győztes! ~ Kiváló beatsync, hangulat, effekt-kezelés, szép harmónia a kép és  a zene, valamint a szöveg között. A látvány is lenyűgöző, teljesen egy profi előzetes színvonalát hozza, úgyhogy le a kalappal! Nem csoda, hogy megverte az én néhol összecsapott kicsikémet. Amiatt meg, hogy pont a Mouretsu Pirates animéből készült, csak még inkább értékelendő, mert első látásra nem volt szimpatikus ez a sorozat, másodikra se, de a sci-fi színvonalat kiválóan hozza.

n

II. helyezett: Garai Tímea [Fullmoon] – Prodigal Emotions (örültem, mint majom a farkának^^)

d

III. helyezett: Sinkó Enikő [Eni] – Galaxy Coaster ~ Ha jól emlékszem, egy Kimi ni todokés AMV-vel indult a lány. Nagyon jó volt a zeneválasztása, valamint szép és igényes munkát adott be. Sajnos nem találtam meg sehol sem a videóját, hogy megmutassam azoknak, akik nem látták. Bízzunk benne, hogy hamarosan feltölti valahova. Közönségdíj: Nagy Noémi [ Cendra] – Play with me ~ Magyar zenére kosárlabdás bishi áradat a Kuroko no Basket című animéből. Szép beatsync volt és a dögös pasik miatt is megérdemelte. Ez van, a lányok szívéhez a bishiken át vezet az út! Különdíj: Sarlós Lívia [Red Poppy] – Ruby Blue ~ A legegyedibb kísérlet, amit az utóbbi években láttam! Gyönyörű retro animére vágott a leányzó, mind a zene, mind a képek tökéletes összhangban voltak. E miatt meg fogom nézni a Windaria című animét, ha ugyanilyen gyönyörű minőségben fenn van valahol az online sztrádán. Csodálatosak voltak a karakterdizájnok és rengeteg érzelmes jelenetet ragadott ki az alkotó.


II. helyzett AMV-mről néhány szó, vagy mondatlánc

Hogyan készült? (Kattints a képre a nagyobb mérethez!)Cím: Prodigal Emotions; Animék: Hyōka; K-On! Eiga; Guilty Crown; Sword Art Online; Tasogare Otome x Amnesia; Steins; Gate; Mardock Scramble: The Second Combustion; Colorful; Felhasznált programok: Edius 6, Practicle Illusion, ProDAD, Gimp; Megjegyzés: Ákos érzelmes hangja és synthpop (szintipop) stílusú dala kíséri el a nézőt a Hyōka című anime furcsa párjának érzelmi hullámvölgyein. A videót álomszerűen próbáltam megoldani, ábrázolva azt, ahogy a főszereplő magában elmélkedik hibáin és feltámadt szenvedélyén a kiszemelt lány iránt. Remélem vizuálisan is élvezhető alkotást sikerült létrehoznom. A videóban a színezések mellett maszkolási megoldások és több videóréteg egymásra fésülése is látható, amelyek különböző animékből kerültek be az anime karaktereinek „életébe”. Előzmények az AMV születéséhez: Nagyon régóta szerettem volna AMV-t vágni egy Ákos számra. Ezek azonban megrekedtek mindig félúton, vagy egyenesen a kezdeti ötletstádiumon sem jutottak túl. Első AMV kezdeményem a Majom a ketrecben dalra született, erre egy perc körüli anyag el is készült, de a forrásfájlok elvesztek egy merevlemez csere folyamán, úgyhogy azóta se tudtam, illetve volt kedvem újra elővenni. A következő löket Ákos 2010-es nagy durranásával jött, A katona imájával majd a Szinbád dalávalEz utóbbi kettőt csak fejben kezdtem el készíteni. Aztán jött a nagy áttörés. Ákos a régi Bonanza Banzájos hangzásvilágot újrakeverve, a szívemnek nagyon is kedves szintipop műfajjal nyitott 2012-ben. A Mesh, a Depeche Mode, a Hurts, a Babylonia, a De/Vision és a Dreams Divide együtteseken edződve (hogy csak a kedvenceimet említsem), már egy ideje mondhatni szintipop-fan vagyok (tervezek egy elemző, bemutató blogbejegyzést erről az irányzatról). Ákos Előkelő idegenje mindazt magába olvasztja, amit a modern szintipopban imádok. Érzelmek, változatos témák, gyönyörű építkezés a dalon belül és mélyebb tartalommal is bíró dalszöveg. Úgyhogy a műfaj, a dal adta magát, hogy AMV szülessen rá. A vágás során a dalszövegre koncentráltam, remélem sokaknak tetszeni fog majd. Körülbelül 3-4 hét munka van benne, július végén kezdtem hozzá, de közben utazás és iskola miatt a végére nem jutott annyi időm, így sok hiba maradt benne.


2012. október 13. (vasárnap) 16:00  – Keisho Ohno koncert

Vasárnap volt egy fenomenális koncert, Keisho Ohno előadásában, aki európai turnéja közben megörvendeztetett minket is hihetetlen hangulatot teremtő, elementáris erővel taroló, másfél órás zenei produkciójával. A modern elektronikus, néhol szintipopos, elvontabb trances, gregorián dalok alapjaira jellemző shamiszen! muzsikát pengető zenész, mint egy visszafogott rock sztár rázta fel a közönséget a melankolikus és esőtől csöpögő hűvös vasárnap délutánon. Ilyen egyedi élményben ritkán van része a nézőnek, vagy inkább hallgatónak!

Változatos zenei repertoárjában a szamurájos vadság találkozott az univerzális béke utáni vággyal. Hol egy lassabb ütemű, psychedelic stílusú dallal idézte meg a cseresznyefák hulló szirmainak gyöngéd harcát a gravitációval, hol egy tomboló vihar erejével tarolt le mindent és igazi showmanként tüzelte a hangulatot humoros mondataival. Személye az első pillanattól fogva magával ragadó volt, eleve magyarul köszöntötte a közönséget, majd egyik dalára tombolhatott együtt a nagyérdemű, miközben őrült tapsvihar mentén skandáltuk ritmikusan a Szi-ja! szótagokat, miközben a zenész egyre csak pengetett. Angolul kommunikált velünk, bár szerényen megjegyezte, hogy japánul tud a legjobban. Hihetetlen átéléssel zenélt egyébként a színpadon, én többször azt hittem, hogy mindjárt lezuhan onnan, annyira átadta magát a zenének és a lelkes közönségnek, hiszen imádtuk, ami nemcsak az ő hangulatát fokozta, hanem a közönségét is. A koncert után meg lehetett vásárolni legújabb albumát, sőt, autogramot is lehetett kérni. Részlet a koncertből:

f

Öröm volt látni őt, és remélem még több ilyen zseniális koncertet hoznak el nekünk a MondoCon szervezői. Ezután a koncert után megint ismerőseimmel beszélgettünk, ismerkedtem a Mondo Magazin stábtagjaival, majd a nyolc órási vonattal döcögtem haza Szegedre. Összegezve, az idei MondoCon is hatalmas muri volt!


(Visited 255 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .