Rean no Tsubasa / The Wings of Rean (ONA; 2005-2006)

Rean no Tsubasa / The Wings of Rean (ONA; 2005-2006)

Rean no Tsubasa / The Wings of Rean (ONA; 2005-2006)
Rean no Tsubasa / The Wings of Rean (ONA; 2005-2006)

Mecha és fantasy ötvözet: röviden így lehetne nevezni a Sunrise e nyúlfarknyi, de frappáns történetét. Az utóbbi években inkább a Bones stúdió munkatársainak keze nyomán láthattunk olyan alternatív világokban játszódó sztorikat (Xam’d, Eureka Seven, RahXephon, Star Driver), ahol a háború csupán egy hétköznapi emberfogyasztó szörnyeteg, miközben titkos birodalmak furcsa szerzetei, természetfeletti erőkkel játszadozva törnek világuralomra. A mesés fantáziának pedig még a fizika törvényei sem szabnak gátat. Ugyanez leshető meg a The Wings of Rean expresszként futó történetében is, minőségi tálalás és izgalmas látványvilág mellett. Az igazi meglepetés engem pedig az endingnél ért, hiszen a Nana nyomán elhíresült Anna Tsuchiya énekli zseniális hangján e minisorozat záródalát.

Kamikaze támadás Japán ellen

A Wings of Rean 2005-ben megjelent ONA, mindössze hat epizód erejéig kapott egy olyan terjedelmes, érzelmekkel, összeesküvésekkel, csodás mesebeli lényekkel teli cselekményt, amely bármely mai futószalagon gyártott klisé anime helyén megállná a helyét (természetesen, ehhez mérten egy 24-26 részes bővítéssel feltuningolva). Az anime hat epizódjában ugyanis szokatlan, mégis jól működő elemeket ötvöztek a párhuzamos világokkal és a második világháború kamikaze pilótáival az élen, de a túl sok villantás miatt erősen egy extrém, túlontúl rövid és egyben kusza nyomott hagyott hátra a Sunrise történelmében. A tündérek és vízi csodabogarak miatt még így is szemet kápráztató sztori, amiben a néző könnyen eltéved. Kérdésként merül fel az is sokszor, hogy ki-miért-melyik oldalon áll az egymásba folyó háborúk során. Az animáció ehhez mérten gyors, töredezett, békés pillanatokkal szinte nem is találkozunk, csak csata követ csatát. Az alapok pedig egy gigászi és felettébb jó sztorit nyújtanának, ami minden hibája ellenére még ilyen felturbózott formában is additív lehet a műfaj rajongóinak.

Történetünk főszereplője Suzuki Asap (Fukuyama Jun), aki félig japán, félig amerikai vérrel megverve éli életét az amerikaiak által megszállt Japánban. Jobb szabadidős elfoglaltság híján, terrorista csínyeket elkövető srácokkal haverkodik. A fiúk éppen egy újabb támadásba lendültek az amerikai hadsereg ellen, amiből Asap kimaradt ugyan, de a rendőrség előszeretettel rángatja ki lakásából. A fiú végül meglép és a tenger felé száguldva egy furcsa jelenség közepébe csöppen. Váratlanul egy repülő hajó emelkedik ki a tengerből, amelyet ráadásul furcsa szárnyakkal bíró lány próbál a magasban tartani. A hajót még kettő követi. A lány hajójára sodródó Asap szembesül azzal, hogy a Biston Well nevezetű birodalom katonái léptek át világába, élükön a gyönyörű, szárnyas hercegnővel: Luxe Hōjō-val (Shimamura Yu). A jövevények között azonban nem felhőtlen a viszony. Míg a hercegnő az amerikaiakkal kerül csatába, az újonnan érkezett hajók közül egy fellázad, és szinte egy kettős harc veszi kezdetét. A nagy zűrzavar közepette a Luxe számára szárnyakat adó Wings of Rean (egy varázscipellő lényegében), átkerül Asaphoz, és végül az egész bagázs (néhány katonával és a terrorista fiúkkal együtt) visszakerülnek Biston Well-be. Itt Asap szembesül azzal, hogy Luxe édesapja egy hajdani kamikaze pilóta a második világháborúból, aki elborult elmével szomjazza a bosszút. Luxe és Asap együtt próbálják megállítani a férfi emberéleteket követelő megszállottságát, mielőtt az egész világot vérfürdővé változtatná. Ebbe a csatába azonban további birodalmak, és furcsa lények is szerepet kérnek maguknak.

Ez az alap csupán a kezdet. Sajnos a kevés játékidő és a tömény cselekmény során többször még a szereplők maguk se tudják hova tartanak, de ott van az a nagy DE. A látványvilág lenyűgöző, hol az Ecsaflowne-t idéző mecha bogarak repülnek csatába, hol a klasszikus tündérmesék teremtményei szállnak a magasban. Az akció megállíthatatlan lendülettel gyűri maga alá a fordulatokat, de még ezt sem bántam, mert izgalmas volt minden egyes pillanata. A karakterek sem tipikusak a külsőt tekintve, a misztikum és a realizmus vívja vad nászát minden egyes mozdulatukban. Az óriási csatahajók a Last Exile-t jutatták eszembe. Egyébként a történettel se lett volna baj, ha több teret kap kibontakozni. Hátha egyszer elkészítik egy nyújtottabb verzióban is. Addig is ajánlom mellé Anna Tsuchiya My Fate című dalát hallgatni, isteni egy szám a méltán isteni énekesnőtől. Az animét egyébként a Mobile Suit Gundam univerzum alkotója Tomino Yoshiyuki (After War Gundam XBrain Powered, ) rendezte és ő készítette a történetet is, míg az egyedi és szép karakter dizájn Kudo Masashi (Bleach mozik) műve. Az animéhez kapcsolódik egy ’80-as évekbeli anime széria is, az Aura Battler Dunbine sorozat.

Anime adatok
  • Japán cím: Rean no Tsubasa / リーンの翼
  • Angol cím: The Wings of Rean
  • Rendezte: Tomino Yoshiyuki
  • Forgatókönyv: Takayama Jiro, Tomino Yoshiyuki
  • Karakter dizájn: Kudo Masashi
  • Zene: Higuchi Yasuo
  • Megjelenés: 2005-2006
  • Típus: ONA
  • Terjedelem: 6 epizód
  • Műfaj: sci-fi, akció, dráma, kaland, romantikus
  • Stúdió: Sunrise
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Wikipedia (eng); Anime Addicts (hun); AnimeNfo (eng)
Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=297]
(Visited 91 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .