Zaion: I Wish You Were Here / あなたがここにいてほしい (ONA; 2001)

Zaion: I Wish You Were Here (ONA; 2001)

Zaion: I Wish You Were Here (ONA; 2001)
Zaion: I Wish You Were Here (ONA; 2001)

Romantikus-mecha animék iránti fellángolásom folytatásaként rövidebb portékákra csaptam le, így esett mai választásom a Zaion: I Wish You Were Here-re. Az előzetes képek és a Gonzo (Romeo x Juliet; Blue Submarine No.6) biztosított róla, hogy az animáció szép lesz, a készítők között is olyan nevek voltak, akik miatt felcsillant a szemem. A zenét például a zseniális Kawai Kenji szerezte (GitS mozik), a mindössze négy részes animét pedig Seiji Mizushima (Un-Go, Natsuiro Kiseki, Slayers Next) rendezte. Persze nem áltattam magam, 4 részbe ritkán tudnak kiváló történetet beolvasztani, de azért nem teljesített olyan rosszul a Zaion. 

Tékozló szerelem és mutánsütközetek

A kiváló angol szinkronnal bíró animét kifejezetten ajánlom az angol nyelv tanulóinak, mivel gyakorlásként nagyon élvezetes alkotás a maga nemében, a története se bonyolult, és sci-fi volta ellenére nem hangzik el benne mérhetetlenül sok tudományos zsargon sem. (Azért nem árt, ha a nézőnek van már ilyenben jártassága, mondjuk, ha a Ghost in the Shell SAC sorozatokon átrágta magát egy kicsit, akkor nem akad gondja itt sem.) A történet apokaliptikus jellege miatt nem nagy újdonság, hogy A kaptárt (Resident Evil) idéző embermutánsok rabigája alatt nyögő emberiség sorsát egy meteor becsapódás változtatta meg, amely egy földönkívüli vírusfertőzéssel taszította a Földet káoszba és vérbe.  A kilátástalan harc hevében a katonaság új osztagát, a NOA-t vetik be fegyverként. Az egység tagjainak testébe nanorobotokat ültettek, amelyek aktiválódba pajzsként feszülnek a katona testére, majd mechához hasonló erőt szabadítanak fel. Az egység egyik tagja Tamiya Yuji (Odagiri Joe v. Joey Hood)  is. A srác már régóta ellenszenvet érez az őt és társait feleslegesen a halálba küldő vezetőség ellen, mivel nem vetik be halálbiztos (bár kísérleti stádiumban levő) titkos fegyverüket. Azonban Yuji rájön, hogy a titkos fegyver valójában egy 16 éves lány, Ai (Tamura Yukari v. Cristina Jones), aki a magány és a gyilkolás helyett inkább egy szeretett ember biztonságában élné normális hétköznapjait.

Kritika és vélemény

A történet nem nyújt különlegesen új elemeket, ráadásul felvezetés híján rögtön a csaták hevében és  a végkifejlet felé kanyarodva találjuk magunkat. Az animáció a szép karakterdizájn ellenére nem nyújt mozgalmas felvételeket, a 3D animációk pedig nyersek és merevek. A harcok által megkövetelt extrém kamera-beállítások, svenkek is hiányoznak innen, nem beszélve arról, hogy az összecsapó katonák és szörnyek között sincs dinamika. Mintha ólomkatonák és lassú szörnyek mozognának egymás felé mindvégig. Egyedül a természetfeletti erők megjelenítése szép és látványos, mint az Ai által megidézett csodalény, aki mindent és mindenkit elpusztít/meggyógyít. Ugyanez a kellemes látvány érvényes a test belsejében, a sejtek szintjén száguldó felvételekre is. Az arcok és arcmimikák, főleg a kétségbeesett tekintetek azonban csodaszépek. Ehhez kapcsolódva az akció helyett inkább a drámára és a kibontakozó kötődésre terelődik a figyelem a két főhős között. A rövid részekbe pedig ezzel párhuzamosan sikeresen belesűrítettek olyan tipikus elemeket, mint az ember ellen forduló technológia, a kísérleti alanyok rideg és szánandó élete, valamint a küzdelem az életért, a szeretetért. Hibái ellenére a vége felettébb megható, még ha egy új kezdet nyitányát is sejteti. A mecha animék kedvelői megpróbálkozhatnak vele, bár eget rengető harcjelenetekre ne számítsanak, azért így is csurran-cseppen benne pár látványos robbanás és természetesen dráma. Értékelésem: 10/6. (Ui.: emellett kellemes meglepetés volt, hogy a kedvenc japán színészem adta a szinkronját a főhős fiúnak. Odagiri Joet a magyarul is megjelent Shinobiban láttam, a Basilisk című animén alapuló live-actionben először.)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=296]
Anime adatok
  • Japán cím: あなたがここにいてほしい
  • Angol cím: Zaion: I Wish You Were Here
  • Rendezte: Seiji Mizushima
  • Forgatókönyv: Takahashi Natsuko
  • Karakter dizájn: Oshima Yasuhiro
  • Zene: Kawai Kenji
  • Megjelenés: 2001
  • Típus: ONA
  • Terjedelem: 4 epizód
  • Műfaj: sci-fi, akció, dráma, kaland, romantikus, seinen
  • Stúdió: Gonzo
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Wikipedia (eng); Anime Addicts (hun); AnimeNfo (eng)
(Visited 46 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .