Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV-sorozat; 2012) ~ 03. epizód

Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV-sorozat; 2012) ~ 03. epizód

Kedvenc képem az op-ből: Cryska
Kedvenc képem az op-ből: Cryska

Ritkán esik meg velem az, hogy egy frissen indult anime még a harmadik részével is képes felvillanyozni, és egyszerűen adja magát, hogy ezt az újabb epizódját is blogoljam. A Muv-Luv Alternative: Total Eclipse számomra eksztázist generáló titkára is rájöttem közben: azokat az amerikai háborúsfilmeket juttatja eszembe, amikben a kiváló pilóták igazi tökös legényekként fitogtatják tudásukat, versenyeznek az ellenség likvidálásában (pl.: Top Gun, Pearl Harbor), mialatt tudjuk mi történik valójában. Minden percben a halállal néznek farkasszemet, de éppen ezért tombol bennük az adrenalin, és olyan manőverekre képesek, amiket még emberfia nem látott. Miközben röpködnek a levegőben a gépek mellé társuló szóbeli heccelések, megy a teljesen nyilvánvaló és kiszámítható történet, mert egy háborúban biztos meghal valaki, és általában az, akit megkedvel a néző. Az pedig, hogy győzelem, vagy bukás lesz a végén – teljesen mindegy a néző szempontjából, mert így is, úgy is keserédes happy end születik. A Total Eclipse ezt a feelinget tovább fűti dögös rock zenei betétetekkel (GRANRODEO-val az élen), komolynak és coolnak szánt opneinggel, amely alatt Koda Kumi  még mindig észveszejtően jól adja elő magát.

A világ legjobb pilótái: Makaróni, Hobbit, Top Gun, Vénusz
+ plusz az őrültek duója és a Hadnagy

Ending kép: Inia és CryskaNem véletlen, hogy eddig halogattam a harmadik rész szemrevételezését. Sejtettem én, hogy nem fog csillapodni a lelkesedésem, sőt. A harmadik részben Takamura Yui kissé háttérbe szorul, akiről kiderül, hogy hadnagy lett, de mellette végre megismerjük a történet oszlopos tagjait, valamint a közöttük meghúzódó konfliktussal és bajtársiassággal teli viszonyokat. A kezdő képsorok alatt a majdnem albínó és kissé gyilkos hidegvérrel rendelkező duó, az orosz Cryska (nagy és mély hangú one-szama) és Inia (kicsi loli) éppen szétvernek gyakorlat közben egy másik egységet. (A párosról elborult, vérszomjas snitteket vágtak be a készítők, mintha skizofrén állapotban akarnák egyszerre az ellenfél megsemmisítését és védelmét. Inia (Noto Mamiko) a győzelem után sírva fakad azért, hogy életben maradt-e a tesztpilóta, akit jól elpáholtak. Nem újdonság, a Black Lagoon is eljátszotta ezt: az oroszok nemcsak fehér hajjal és kék szemmel vannak megáldva, hanem pszichésen kettétört személyiségük mellé jár egy kis vérfertőzés is. Nálam Cryska (Nabatame Hitomi) és Inia kettőse ezt ugrasztotta be, az utolsó megállapítás nem biztos hogy állni fog, de az már látszik, hogy nagyon erős érzelmi kötelék feszül kettejük között.) A pilóta, akinek ellátták a baját, a pöttöm termetű (mintha a Gyűrűk urából Gimli női változata lenne) Manandal Tarisa (Nogawa Sakura). A harcias természetű lányok a Yukon bázison küzdöttek, ahol a legújabb mecha egységen dolgoznak a tudósok gőzerővel. Ezek az új TSF-ek, amiknek a teszteléséhez a világ legjobb pilótáit invitálják a bázisra. Éppen ezért Manandal és az orosz testvérek csatájának hevében érkezik történetünk férfi főszereplője is, az arrogáns és kemény Yuuya Bridges (Ono Daisuke) és mecha-szerelője, az életvidám Vincent Lowell (Sugita Tomokazu) az USA-ból. Yuuyának le sem kell szállnia hogy megmutassa zseniális képességeit: az orosz testvérek halálos csapásától menti meg gépével Manandal életét. Amint vége lesz a gyakorlatnak, kezdődik is rögtön a katonás felsorakozás:

YuuyaYui hadnagysága alatt négy pilótát mutatnak be az amerikai Yuuya (Top Gun) mellett. A svéd származású Stella Bremert (Ohara Sayaka), az olasz Valerio Giacosát (Hamada Kenji) és a nepáli Manandalt (Hobbit). Közülük Stella (Vénusz) és Valerio (VG aka Makaróni) az új arc eddig, – a zárójelben látható nevek a karakterek becenevei, amiket az első bevetésükön adtak egymásnak. Stella kacér, de pontos, és kíméletlenül taktikus nőként mutatkozik be, míg az olasz Valerio inkább nőcsábász babérokra törő alkat nagyhangúságával. A pilóták első feladata pedig az új mecha gépezetekkel vívni egy csatát egymás ellen. Ezt kétfős csapatokban teszik, Yuuya pedig a bevetésen a kapitányi mechát vezetheti, ami Manandalnál kicsapja a biztosítékot. Az összecsapást végül Yuuya csapata nyeri meg, de nem a legelegánsabb módon. (Ennek ellenére hamar összecsiszolódnak ők négyen.) Az egészet Yui is szemmel követi, majd egy provokáló megjegyzést intéz Yuuya felé, ami még tovább fokozza a férfi ellenszenvét az irányába. (Yuuyának nem tetszik eleve az, hogy Yui egyedüli japánként van jelen a háttérben). Kettejük között egy igen erős ellenszenv villant fel az utolsó jelenetek alatt. Érdekesség, a legjobb tesztpilótákat azok az országok küldték, amelyek területét elfoglalta a BETA.

Yuiról nem hagyhatok ki képet (imádom)!

Mi az állati vonzó ebben az animében eddig? Az animáció, főleg a karakterek arcberendezése nem tetszik még mindig, bár kezdem megszokni, sőt, több kedvemre való beállítást is találtam már ebben az epizódban a korábbiakhoz képest (ugyan olvastam, hogy nagyon kevés költségvetés mellett készült az anime). Ellenben a mechás gyakorlatok eszméletlenül jól vannak megcsinálva (a levegőben zajló csata leírhatatlanul mozgalmas és izgalmas volt gyönyörű animáció kíséretében), és ami még übercool, az a történet komolysága, és a benne rejlő drámák lehetősége. Nincs itt felesleges hárem elem, kötelező szerénykedés, nyavalygás.  Mindenkinek meg van a maga sötét titka, az a terhe a múltból, amit még mindig cipel magával, és ami miatt olyan hidegek és távolságtartóak egymással a karakterek. Mindenki a valódi énjét jól mélyen elrejti egy álarc mögé, és inkább a küldetésnek, a feladatnak él. Lényegében vannak a katona nők, a katona férfiak, szívatják egymást, heccelődnek, van aki utálja a másikat, van aki nem. Meghúzódnak itt a háttérben nemzetre vonatkozó előítéletek is, a humor pedig visszafogott, éppen ott van ahol kell. A fanservice az egyetlen felesleges pont a libegő mellekkel az élen, amiket akkor nyomnak elénk, amikor a harci öltözetbe bújnak a csajok (ha a lányok vetkőzését/öltözését mutatják, akkor a pasikét miért nem?) -, de ez szerencsére elhanyagolható momentum az időbeli rövidsége miatt. Egy szó, mint száz: várom a folytatást!

HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Wikipedia (eng)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=289]
(Visited 214 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .