Robert Van Gulik: Gyilkosság Kantonban (könyv; 2006)

Robert Van Gulik: Gyilkosság Kantonban (könyv; 2006)

Robert Van Gulik: Gyilkosság Kantonban (könyv; 2006)
Gyilkosság Kantonban (2006)

Egy mindössze 270 oldalas regény lapjain meséli el Robert Van Gulik (1910-1967) – egykori holland diplomata -, a legendás kínai hivatalnok, – valamint birodalmi „nyomozó”, – Dee bíró egyik kalandját. A Gyilkosság Kantonban című könyvre éppen e miatt csaptam le ebben a hónapban, mivel Dee bíróról készült számtalan kínai film közül volt szerencsém egyhez. Ebben kedvenc színészem, Andy Lau alakította a főszerepet (a 2010-es film címe: Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame).

Minden szál Kantonba vezet

A kínai Tang dinasztia idején (618–907) játszódó történetben a császári cenzornak nyoma vész Kantonban. Az eset kivizsgálására Dee bírót és két segédjét (Tao Gant és Chiao Tait) küldik a különféle nemzetektől hemzsegő, mozgalmas városba. Kanton azonban veszélyes titkokat rejt magában, mivel a várost egyfajta forrongó hangulat jellemzi. A kereskedelem miatt egyre több és magát felsőbbrendűnek érző arab érkezik ide, a szunnyadó feszültséget pedig a császárság belső hatalmi játszmái csak tovább szítják. Az eltűnt cenzor után nyomozva Dee és társai egyre több gyilkossággal és egy mindent megmozgató összeesküvéssel találják magukat szemben. Mindez alatt a szerelem, az örömlányok, egy vak tücsökárus lány, perzsa ikerlányok és még számtalan kéjből, féltékenységből vagy kapzsiságból kibontakozó bonyodalom szövődik előttük pillanatok alatt. A pályafutása vége felé járó, idősödő Dee bírónak minden erejére szüksége van, hogy sikerrel járjon az ügy felgöngyölítése során.

Szórakoztató könyv volt, és nem is maga a cselszövés vett le a lábamról, hanem ahogy az író ábrázolta Kínát, a kínaiakat és a betolakodó idegeneket ebben a korszakban. A könyv végén olvastam, hogy Robert Van Gulik sokat merített a zseniális Lin Yutang regényeiből (ez érződik is a művön). Bár fiktív történetről van szó, mégis korhű képet kapunk az egykori kínai életről, annak ellenére, hogy az események egy CSI: Miami helyszínelőket is hajazó sebességgel száguldanak. Kína, a kínai kultúra és a krimik szerelmeseinek érdemes próbát tenniük vele, ha még nem tették volna.

Linkek: Libri.hu, Wikipedia, Amazon.com

(Visited 65 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .