Zenryō naru Itan no Machi / A City for Honests and Heretics (manga; 2010)

Zenryō naru Itan no Machi  / A City for Honests and Heretics (manga; 2010)

Zenryou naru Itan no Machi  / A City for Honests and Heretics (manga; 2010)
Zenryou naru Itan no Machi / A City for Honests and Heretics (manga; 2010)

Kedvenc gyanús mangakára bukkantam a napokban. Az 1970-ben született Matsumoto Jiro stílusát leginkább Itō Junjiéhoz tudnám hasonlítani, bár nem a horror szempontjából egyezik a két szerző munkássága, hanem a morbid és groteszk karakterek, események hasonlóak náluk. Matsumoto Jiró munkáiban a romlott erotika is nagy szerephez jut, valamint az ártatlanul induló történeteit mesterien tudja kicsavarni a  legdurvább társadalomkritikává. Alkotásai közül először a Zenryō naru Itan no Machi című, 1 kötetes szerzemény akadt a kezembe.

A látszat mindig csal!

Ez a mindössze 7 fejezetes one-shot gyűjtemény, hét különböző ember, hét különböző időben, földrészen játszódó morbid meséjét tárja elénk. Az első fejezetben például egy általános iskolás kislány mutatja be szánalmas édesapjának hétköznapjait, akit először megsajnálunk, majd undorodva fordulunk el tőle (kulcsszavak: fiatal huligánok, impotencia, szegénység, frusztráció, vallási szekták). Ez a Japán jelenében induló fejezet felsorolja az összes aktuális társadalmi problémát, a maga megdöbbentő, groteszk módján. A következő fejezetekben elutazhatunk Edóba (feudális Japán), ahol egy diák félreértésből majdnem gyilkos lesz, vagy, láthatunk olyan diáklány alakú mechákat, akikbe bújva férfi katonák harcolnak a csatamezőn. Ráadásul vannak itt még őrült leszbikusok, tiltott vágytól fűtött iskolások, valamint cukor szindrómában szenvedő tini prostituáltak. A sötét fantázia észrevétlenül keveredik minden egyes történetben a valósággal, majd a szerző keserűen vágja el történetei végét, miközben az ítélkező olvasó leszűri magában a tanulságot. A tagadhatatlanul megdöbbentő, olykor megbotránkoztató cselekményt pedig firkaszerű, egyszerre szép és néhol torz grafika egészíti ki. Komolyabb művek kedvelőinek, elmélkedésre és szokatlan egyediségre vágyóknak ajánlott olvasni.

 Linkek: Baka-Updates Manga; MAL; TenManga; Wikipedia

(Visited 63 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .