Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV-sorozat; 2012) ~ 01. epizód

Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV; 2012) ~ 01. epizód utáni benyomások

Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV-sorozat; 2012)
Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV-sorozat; 2012)

Beindult a nyári season gőzerővel, bár a felhozatal sokkal silányabb a korábbiakhoz képest. Ennek ellenére lehet szórakoztató sorozatokra bukkanni. A napokban megjelent hat szériába pillantottam bele, úgyhogy röviden felboncolgatom az első részeiket, kiegészítve minden elvárásommal és szubjektív észrevételemmel. A Muv-Luv Alternative: Total Eclipse-szel kezdeném a sort, ami kellemes csalódás mellett hordozza magában még a kérdést, hogy jó lesz-e, de meglepően ígéretesen indult.

Támadnak a földönkívüliek!

Muv-Luv Alternative: Total Eclipse eredetileg erotikus játékként, avagy visual novelként látott napvilágot az âge cégnél – itt készült például a szintén anime adaptációt kapott Kimi ga Nozomu Eien és a hozzákapcsolódó Akane Maniax (ez igen biztató előzmény, a Kimi ga Nozomu Eien hárem elemei és furcsa karakterdizájnja ellenére tini korom egyik legszebb romantikus darabja volt). A franchise 2002-2003-as debütálása óta több formában is testet öltött: kapott mangát, light novelt, újabb visual novel folytatásokat, és végül idén, 2012-ben megérkezett az anime is. Az első rész engem a szépen, lassan építkező narratívájával fogott meg, ami kellően sötét és apokaliptikus hangulatot keltett a bögyösen szép lányok által vezetett mecha akciók során. A történet 1967-ben indul, amikor az emberiség a Marson felfedezett egy idegen életformát, a BETA-t. A lények megtámadták az emberiséget, és az évek alatt, pontosan 1973-ban már elérték földünket is. 1997-be ugorva pedig a háború sújtotta Japánba utazunk, ahol egy csapat mecha pilótának tanuló lányt ismerhetünk meg Takamura Yui (Nakahara Mai) főszereplésével. A diáklány édesapja fejlesztette ki azokat az új mechákat, amiket főhősnőnk és barátnői a katonai kiképzés után vezetni fognak. A tűzkeresztségen azonban hamarabb kell átesniük, mint azt gondolnák. Ugyanis a történet helyszínéül szolgáló Kiotót 1998-ra eléri a BETA-invázió, így Yuinak és barátainak is harcba kell szállniuk. (Ezzel ér véget az első rész.)

Eddig tehát megismertük Yuit (ismertetőjegyei: barna, rövid haj, narancssárga mecha), ő lesz egyik hősnőnk, de rajta kívül további főszereplőket is kapunk majd (sajnos Yui barátnői nem minősülnek főszereplőnek, pedig az első részben volt már rivalizálás közöttük, Yui egyik barátnőjének a szerelme pedig elesett a csatamezőn, stb. Volt itt így bosszúvágy is, valamint tetszett, hogy egy egész epizódot szenteltek a főhősnőnk jellemének bemutatásának (annak ellenére hogy igen klisés). Érdekes, hogy a katonai kiképzésüket a fanservice csalogató – bugyi és kebel központú – jelenetek ellenére kellő komolysággal mutatták be. A lányok ártatlan nevetgélését, csínyeit mindeközben fokozatosan nyomták el a közeledő tragédiák.) A történetre visszatérve. Mivel elsősorban hárem alapanyaggal van dolgunk, ezért egy férfi főszereplőre is számítanunk kell a későbbiekben (pedig nekem személy szerint tetszik ez a tökös csajos felállás). Ő Bridges Yūya (Ono Daisuke), akit majd 2001-ben fogunk megismerni. Az amerikai csapatoknál szolgáló srácot és a világ legjobb pilótáit gyűjti össze a katonaság egy közös projekt erejéig. A szövetségre lépett hatalmak (Japán és Amerika) újonnan kifejlesztett fegyverekkel próbálnak megsemmisítő csapást mérni a BETA-ra. A pilóták között Yui mellett helyet kap majd két orosz leányzó is, név szerint a poszteren is látható Barchenowa Kriska (Nabatame Hitomi), valamint a mindig plüss mackóval rohangáló Inia Sestina (Noto Mamiko).

A legszebb jelenet az első epizódban, tartott vagy 5 másodpercig. A képen: Takamura Yui (Nakahara Mai).
A legszebb jelenet az első epizódban, tartott vagy 5 másodpercig. A képen: Takamura Yui (Nakahara Mai).

Ennyi lenne a koncepció, meglátjuk, mit hoznak ki belőle a Satelight és az Ixtl stúdiójában munkálkodó alkotók. A sztori kellően drámai, akcióval teli,  fel is kelti a kíváncsiságot a nézőben, főleg ezzel a nagyon lezáratlan első epizóddal. Egy dolog azonban nem igazán tetszik: az animáció. Jobbat, szebbet elviseltem volna, főleg ilyen komor sztori mellé. Ráadásul a vaskos lányokról alig látni igazán szépen árnyalt és kidolgozott képeket, maximum mikor fanservice-t tolnak az orrunk alá, ott lehet gyönyörködni, de ebből sincs sok, sőt, a sorstársaihoz képest igen szolid ezen a téren az anime. A zenei aláfestés, legalábbis a opening terén, azonban csillagos ötös! Itt hallottam a legjobb zenét az idén (lehet csak azért tetszik, mert Koda Kumi énekli, aki kedvenc énekesnőim egyike már évek óta.) A sorozat rendezője Inagaki Takayuki (Desert PunkRosario + VampireMarginal PrinceIndian Summer), a forgatókönyvön Yamaguchi Hiroshi (Bastard!!Comic PartyBlue Submarine No.6) is dolgozik, míg a zenét Nagaoka Seikō (Tenchi UniverseSol Bianca: The LegacyEl Hazard: The Wanderers) komponálja. A gyengécske karakterdizájn Hara Yumiko (Baby Princess 3D Paradise 0 [Love] ) műve, az alaptörténetet egyébként Yoshimune Kōki írta.

Kiképzés IN-DUL!
Kiképzés IN-DUL!

Muv-Luv Alternative: Total Eclipse című sorozat tehát elstartolt, azért a tökéletességtől messze van, de még kihozhatnak belőle valami jót a készítők, főleg a fenti referenciák alapján (többé-kevésbé) lehet kellemes csalódásokra számítani. A hibái ellenére az apokaliptikus, sci-fi zsánerbe tartozó és mecha bevetéseket kedvelő nézők belekóstolhatnak, ha a pici fanservice és a kevésbé szép karakterdizájn nem rontja el az élvezetüket. A felvezetés a kereksége mellett néhol vontatottra sikerült, ennek ellenére ez az egyik legtisztább, legkövetkezetesebb nyitány az idén.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=284]
Anime adatok
  • Japán cím: マブラヴ オルタネイティヴ トータル・イクリプス
  • Angol cím: Muv-Luv Alternative: Total Eclipse
  • ForgatókönyvYamaguchi Hiroshi (ep 1)
  • Rendezte: Inagaki Takayuki
  • Eredeti történet: Yoshimune Kōki
  • Karakterdizájn: Hara Yumiko
  • Zene: Nagaoka Seikō
  • Megjelenés: 2012
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 24 epizód
  • Műfaj: akció, dráma, sci-fi, seinen
  • Stúdió: Satelight, Ixtl
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Baka-Updates Manga (eng); Wikipedia (eng); Anime Addicts (hun)
(Visited 221 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Muv-Luv Alternative: Total Eclipse (TV-sorozat; 2012) ~ 01. epizód

  1. Hol tudom megnézni magyarul az összes részét?

    A választ előre is köszönöm.
    Üdv: Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .