Natsunokumo – Spinning Web / 游斗异世界 (seinen manga; 2004)

Natsunokumo – Spinning Web / 游斗异世界 (seinen manga; 2004)

Natsunokumo - Spinning Web / 游斗异世界 (seinen manga; 2004)
Natsunokumo – Spinning Web (seinen manga; 2004)

Rátaláltam egy klisékből építkező, mégis egyedi módon kibontakozó seinen mangára. Az online (szerep)játékok igazán kedvelt színhelyek mostanában az animékben/mangákban (mint a jelenleg futó Accel World, vagy a nemsokára animét kapó Btooom! esetében), de a Natsunokumo az említett művekhez képest sokkal meredekebb és izgalmasabb eszközökkel nyúl ehhez a témához. Shinofusa Rokurō történetében ugyanis nem csupán maga a játék a lényeg, hanem a  különleges pszichoterápiai vonzatai is előtérbe kerülnek.

Lelki bajok orvoslása függőséggel? 

A 8 kötetes, 2004-ben kiadott Natsunokumo – Spinning Web történetének főhőse az alkoholista, pszichoterápiára járó Coil. A középkorú férfit súlyos bűntudat gyötri azért, amiért lányát kórházba juttatta saját hibájából, végül tetteinek következményével nem bírt szembenézni, ezért önpusztításba menekült. Azonban orvosai egy új módszerrel próbálják kigyógyítani depresszív önmarcangolásából. Ehhez egy pszichiáter szokatlan ötlettel állt elő. Nemcsak egy online rendelőt hozott lére a virtuális világban, hanem egy fantasy szerepjátékot is összekapcsolt a terápiájával, amelyben a játékosok szabadon ölhetnek, klánokat alkothatnak, családot alapíthatnak. Ez az online játék egyszerre édeni és veszélyes, a biztos boldogság mellett itt rengeteg fenyegetés, szörny, egymással háborúzó csapat található. A való világtól való menekülés e tökéletes idillje pedig függőséget kelthet a játékosokban. A legnagyobb probléma a játékkal azonban az, hogy eddig 7 embert is meggyilkoltak (vagy éppen gyilkolt) játék közben a valóságban. Coil pedig ebben a virtuális világban különleges szerepet tölt be. A pszichiáter irányítása alatt kell a játék függőinek avatárjait „kivégeznie”, hogy azok képesek legyenek visszatérni a valós életükhöz. A férfi végül megcsömörlik e sorozatos kegyetlenség után, ezért új feladatot kap. Egy Zoo nevezetű csoport felveszi testőrnek a férfit, akinek így egy nagyszájú „nagymama” és egy gyönyörű nő (Chloe) fogadott gyermekeit kell majd megvédenie.

A cselekmény első olvasásra kaotikusnak tűnhet, mert sokszor ugrálunk az időben, amíg mindegyik fontosabb karakternek megismerjük a múltját és a tragédiáját, plusz, a kezdeti Coil központúság ellenére hamar egy gyerek, Gar, kerül a rivaldafénybe. A több szálon induló sztori néhol összegabalyodik, elsőre nehéz eldönteni, hogy ki kicsoda, mivel a játékosoknak több avatárja is lehet (Coilnak kettő van), de közben a valóságban teljesen másként festenek. Coilt például sokszor látjuk majd – igaz, arc nélkül – egy székben ülve, fekete hajjal, míg a játékban a G.I.T.S. Batōjára hajazó testalkattal bír. A grafikában emellett a realizmus érvényesül minden szempontból, bár a női karakterek néha aránytalanok picit, ha bonyolult testhelyzetbe kerülnek, de ennek ellenére minden egyes képkocka gyönyörűen kidolgozott. A manga 90%-a az online világban játszódik, ami minden négyzetcentiméteréig fantasy stílust mutat fel.

A jól kidolgozott és egyedi karakterek pedig olyan izgalmas és megható személyes drámát produkálnak, amihez ritkán van szerencséje az olvasónak. Plusz, a halálesetek, a pszichiátriai kezeltek és a játékosok közötti „bandaháborúk” izgalmasan csavarják meg a sztorit. (Van itt olyan gyerek, aki agyonverte az apját, a társadalomba való sikertelen beilleszkedését kísérő frusztráció miatt, vagy olyan gyerekek, akiket elhagyták a szüleik. Morális szempontból is érdekes kérdéseket vet fel a manga a helyes és helytelen döntések terén, valamint magának a játék hasznossága szempontjából is. Éppen ezek miatt a különlegességekre vágyóknak érdemes belenézniük, ha még nem találkoztak ezzel a művel. (Érdekesség, hogy a mangaka további műveiben is feltűnnek az itt látható motívumok, mint az online szerepjátékok, vagy különböző, gyerekeknél megjelenő magatartászavarok.)

Manga adatok
  • Japán cím: 游斗异世界 / Natsunokumo
  • Angol cím: Spinning Web
  • Történet: Shinofusa Rokurō
  • Rajz: Shinofusa Rokurō
  • Műfaj: Seinen, sci-fi, akció, dráma
  • Kiadó és magazin: Shogakukan / Ikki magazin
  • Megjelenés éve: 2004
  • Eddig kiadott kötetek száma: 8 kötet (befejezett)
  • A mangához kapcsolódó linkek: TenManga (eng); Baka-Updates Manga (eng); AnimeNfo (eng); ANN (eng)
(Visited 46 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .