Anime Addicts-os hírem: Guskō Budori no Denki (anime mozifilm; 2012)

Guskō Budori no Denki (anime mozifilm; 2012)

Guskō Budori no Denki (anime mozifilm; 2012)
Guskō Budori no Denki (anime mozifilm; 2012)

A felejthetetlen Night on the Galactic Railroaddal (1985) nyugaton is ismertté vált zseniális gyermek- és tündérmese író, valamint költő, Miyazawa Kenji újabb regénye kerül be a japán mozikba. A misztikus, antropomorf cicák világában játszódó története egyszerre mesél a családi szeretetről, és egy izgalmas sci-fivel átitatott fantasy kalandtörténetről.

 A természet lágy ölén ringatózva

A történet főszereplője a kék cicafiú, Guskō Budori (Oguri Shun), aki békességben él családjával egészen addig, míg egy misztikus és álnok, természetfeletti erőkkel bíró kandúr (Sasaki Kuranosuke) el nem rabolja a kishúgát, Nerit (Kutsuna Shioli). A fiú életét e közben az éhség, a természetnek kiszolgáltatott lét is fenyegeti. A rá zúduló szárazság és fagy után a fiú húgát keresve, valamint egy jobb élet reményében indul útnak, majd csatlakozik egy tudós csapathoz. A tudósok, Dr Kubo (Emoto Akira) vezetésével a legmodernebb technikával próbálják megállítani a természeti katasztrófák sorozatát, azonban a cica rabló kandúrnak is lesz ehhez egy-két szava.

Az anime előzetesét pont a napokban töltötte fel a filmet forgalmazó Warner Bros. Japan (a legjobb anime előzetesek egyike ez, amit az idén láttam, gyönyörű animációt és zenei betéteket villant fel abban a tömény 1 perc 55 másodpercében). Az anime premierje 2012. július 7-én lesz a mozikban. A trailer alapján látszik, hogy Miyazawa Kenji (1896-1933) jellegzetes stílusjegyei megint felbukkannak a filmben, főleg azok az irányzatok a romantika és a proletárirodalom berkeiből, amik mindig is hatással voltak a 37 évesen tüdőgyulladásban elhunyt író munkásságára. Kétségtelen, hogy a 20. századi japán irodalom egyik jeles képviselőjeként próbálta morális tanmesék álcájába csomagolni a buddhizmus egyik különleges irányzatának a tanait. Az írótól, költőtől rengeteg művet fordítottak le angol nyelvre, meséi pedig a fentieken túl, egyfajta gyermeki ártatlanságot, és drámát is rejtenek, így minden korosztály számára érett mondanivalóval bíró alkotásokká változnak. Több műve visszaköszönt már az utóbbi években a mozivásznon, a kedvenceim a csellista fiú fejlődését bemutató Gauche the Cellist (1982), valamint a Spring and Chaos (1996).

Guskō Budori no Denki mozit Sugii Gisaburō (Arashi no Yoru niHitsuji no UtaNight on the Galactic Railroad) rendezi és egyben a forgatókönyvet is ő írta, a karakterdizájner pedig Hiroshi Masumura (Night on the Galactic Railroad).

Felhasznált források: Japanator, Nippon Cinema, Komixjam, Wikipedia, MAL

(Visited 100 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .