Az Anime Addicts-on közzétett rövid híreim/fordításaim egy csokorban

Hatsune Mikuból Pandúr lett! (2012.05.01.)

Miku és Vocaloidos társai Pindúr Pandúr imitátorként
Miku és Vocaloidos társai Pindúr Pandúr imitátorként

Hatsune Miku már adott „élő” koncertet, igazi fandom jelenség született a figurája köré, erre itt egy újabb hódítása, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Sokunk gyerekkorát vidították (vagy vidítják) a Cartoon Networkön futó picurka, cukorból és titkos hozzávalókból született lányok, a Powerpuff Girls (Pindúr Pandúrok) kalandjai. E három grácia mellé, pedig a japán Miku is beszáll negyediknek.

Miku újabb „szerepe”

Április 20-án a Cartoon Network elindított egy weboldalt The Powerpuff Girls and Hatsune Miku” címen. A website-on Vocaloid kosztümben megjelenik a három vagány, magyarul a Sziporka (Blossom), Puszedli (Bubbles) és Csuporka (Buttercup) névre keresztelt lány. Velük karöltve Hatsune MikuKagamine Rin/Len és Megurine Luka pedig chibi alakban feszít a nyugati csajok rajzolásában. Az igazi vizuális és popkulturális mix a Pindúr Pandúrók Japánba érkezésének 10. évfordulója alkalmából készült el. Mindkét franchise karakterei, így a Vocaloid csinos énekes madarai, és a Pindúr Pandúrok csicsergő szuperlányai szinte egyforma népszerűséget tudhatnak maguknak mind Japánban és az Egyesül Államokban.  Az igazi megarobbanás az lett volna, ha a két franchise karakterei nemcsak virtuálisan és a piacra dobott termékeken találkoznak, hanem esetleg kapnak egy közös minisorozatot. Ez azonban nem fog megtörténni, helyette csak chibi karaktereket kapunk majd a polcainkra Pindúr Pandúros dizájnnal ellátva.

A Pandúrok gyökerei

A Pindúr Pandúrok az 1992-es, Craig McCracken által készített animációban keltek először életre. 1995-ben egy rövid sorozat készült velük, amit Japánban 2001 óta vetítenek a televíziók. A sorozat 168 országba jutott el, és minden korosztály körében igen kedvelt. 2006-ban a Toei Animation anime verzióban is újraalkotta a csajokat, „Powerpuff Girls Z” cím alatt.

A hír forrása: Tokyo Information.net


Code Geass OVA premierje (2012.05.01.)

Layla Malkal és Akito Hyuga
Layla Malkal és Akito Hyuga

Április 27-én frissült a Code Geass: Akito the Exiled (The Ruined Land of Akito) OVA weboldala, ahol az új információk szerint, a 4 részesre tervezett friss sorozat augusztus 4-én debütál Japánban.

További tudnivalók a megjelenésről

A japánul Code Geass: Bōkoku no Akito (コードギアス 亡国のアキト) című OVA korlátozott vetítésre kerül majd a mozikba, valamint az epizódok megjelenése is gyorsan követi majd a premier dátumokat (mégis csak OVA-ról van szó). A megjelenés természetesen Blu-rayen várható, a mecha etalon Gundam Unicorn OVA-hoz hasonló módon. Az animét Kazuki Akane fogja rendezni (korábbi művei: Tenkuu no Escaflowne, Noein: Mou Hitori no Kimi e), és a korábbi Code Geass sorozatokhoz hasonlóan a Clamp kreálja a karakterdizájnt, míg az animáció a Sunrise stúdió berkeiben készül.

Az OVA rövid ismertetője

Az epizódok 50 percesek lesznek, amelyek egy melléktörténeti szálat dolgoznak fel a Code Geass különleges világából. A 2017-ben játszódó alternatív sztori (amikor Lelouch felvette a manipulátor Zero szerepét, és megalakítja ellenálló magánhadseregét) szerint, az európai szövetséges hatalmak (E.U.) területeit elsöprő erővel szállja meg az ősellenség, Britannia. Az E.U. hadseregében formálnak egy speciális egységet, a ősellenség ősellenség „W-0″-t, amelynek a tagja történetünk főszereplője is, a mecha pilótaként harcoló Akito Hyuga (Miyu Irino). Az E.U. csapatához csatlakozik egy ex-britanniai arisztokrata lány, Layla Malkal (Maaya Sakamoto). Ez a leányzó fogja irányítani az európai csapatok segítségére érkező “Wyvern” Knightmare alakulatot, amely japán tinikből áll. Az így kialakuló főszereplői gárda a 11-es körzetből (a megvert Japán területéről) érkezik egy halálos küldetésre, amelyen 5% az esélye annak, hogy életben maradnak. (Az anime előzetese már megtekinthető YouTube-on.)

ForrásAnimekonANNWikialeetnet

Újabb díjat nyer Hagio Moto (2012.04.28.)

Heart of Thomas (manga)
Hagio Moto: Heart of Thomas (manga)

A japán kormány nem rég tette közzé, hogy 2012 tavaszán Hagio Moto (a shōjo manga egyik reformálója, a 24-ek csapatának tagja, a shōnen-ai úttörője) mangaka fogja elnyerni a Lila Szalag Díjat (Medal With Purple Ribbon), amely akadémiai és művészi elismerést is jelent egyben.

A kitüntetésről

A díjat egy évben kétszer ítélik oda az arra érdemes művészeknek (mangakákon kívül színészek, rendezők is megkaphatják). Idén tavasszal 674 magánember és 20 szervezet részesül ebben a kitüntetésben – közöttük szerepel többek között a zseniális színész, Yakusho Kōji, akit olyan hollywoodi produkciókból is ismerhetünk, mint az Egy gésa emlékiratai, vagy a Brad Pittes Bábel, illetve a 2007-es Selyem, valamint híres japán filmjei a Shall we dance?13 Assassins, és a Tokyo Sonata).

Ő az első női mangaka, aki elnyeri e díjat

A korábban díjazott manga alkotók sorában szerepel ugyan Akatsuka Fujio (Mōretsu Atarō), Saigan RyoheiChiba Tetsuya (Ashita no Joe), Matsumoto Leiji, és Mizuki Shigeru, de Hagio az első női mangaka, aki ebben a díjban részesülhetett. (A zeneszerző és a Ghiblivel gyakran együttműködő Hisaishi Joe 2009-ben részesült a díjban, míg az Only Yesterday záródalának énekese, Miyako Harumi 2010-ben.) A díjátadás mellett a kitüntetésben részesültekhez a japán császár is intéz beszédet. Rengeteg cím jelent meg eddig, illetve fog még megjelenni a Tezuka Kulturális díjas Hagio tollából angol nyelven, mint ahogy már az megtörtént a Heart of Thomas (Thomas no Shinzō) (1973–1975) és az A Drunken Dream and Other Stories esetében is.

ForrásComic Natalie és ANN

Nyári anime: Kokoro Connect (2012.04.12.)

Kokoro Connect light novel
Kokoro Connect light novel

Anda Sadanatsu tini komédiája, az eddig light novelként futó, de már mangát is kapott Kokoro Connect anime adaptációt kap idén nyáron. Az anime egy furcsa jelenség körül gabalyodik majd, és a televíziós megjelenéssel párhuzamosan már egy PSP játék adaptáció is indul hozzá. A sztori főhősei a Yamahoshi Akadémia egyik clubjának tagjai. A három lány és két fiú alkotta csapat között azonban furcsa jelenség üti fel a fejét: megmagyarázhatatlan okokból folyamatosan egymás testében ébrednek (body transfer).

Alkotók és szinkronok

Oonuma Shin (Baka and Test – Summon the Beasts, Dusk maiden of Amnesia) lesz az anime rendezője, míg rendező asszisztense Kawamo Shinya (Durarara!!, Otome wa Boku ni Koishiteru 2 ~Futari no Elder ~). Shimo Fumihiko (Clannad, Infinite Stratos) írja a forgatókönyvet, valamint Akai Toshifumi (Sound of the Sky) készíti a karakterdizájnt. A szereplőket a következő szinkronszínészek fogják megszólaltatni: Mizushima Takahiro, Toyosaki Aki, Sawashiro Miyuki, Kanemoto Hisako, Terashima Takuma, Itou Shizuka és Fujiwara Keiji. A Namco Bandai Games fog egy játékot is készíteni a sorozathoz, Kokoro Connect Yochi Random címen.


Nyári josei anime: Uta Koi (2012.04.10.)

Uta Koi című manga Kei Sugirától
Uta Koi című manga Kei Sugirától

Még egy új anime-sorozat érkezik 2012 nyarán. A röviden Uta Koi címen ismert manga adaptációját a TYO Animations készíti. A történelmi széria a nem régiben véget ért Chihayafuru világát idézi meg tradicionális japán verseivel a középpontban, ugyan karuta játéktól mentesen.

Az Uta Koiról kicsit bővebben

Az anime teljes címe az eredeti manga nyomán Chouyaku Hyakunin Isshu: Uta Koi (angolul Utakoi: The Freely Interpreted Ogura 100 Poems). A mangát eredetileg Sugita Kei készíti. A történelmi josei manga/anime 100 szerelmes verset, 100 különböző költőtől fog felidézni története során. A széria szabadon interpretálja, avagy sajátos értelmezési lehetőségeket jelenít majd meg, az egykori Hyakunin Isshu antológia alkotásai révén, ami Japánban eredetileg a Heian-korban (794-1192) jelent meg (az 1100-as évek végén) a kor költői alkotta versek gyűjteményeként. Amint említettem a TYO Animations készíti az animét, a rendező pedig Kasai Kenichi (Nodame Cantabile, Honey and Clover) lesz. Az anime-sorozat forgatókönyvét Konpasu Tomoko (Glass no Kamen, NANA, Kimi ni Todoke) fogja írni, és Tsunaki Aki (Legend of Basara, Chihayafuru) fogja készíteni a karakterdizájnt. Az anime hivatalos honlapján és YouTube-on egy nagyon rövid előzetes látható a szériához.


Szellem lány live-actionben (2012.04.08.)

Képek a live előzeteséből
Képek a live előzeteséből

A nemsokára animében induló (pontosan 2012. április 8-án) Dusk maiden of Amnesia (Tasogare Otome×Amnesia) live-action adaptációja is premier vetítésre kerül a japán mozikban. A síron túli, sötét hangulatú, mégis ecchi komédiát is magába olvasztó sztori hivatalos előzetesében is lehet már gyönyörködni.  (A Dusk maiden of Amnesia  animéjének hivatalos honlapja tette közzé, hogy az eredetileg Maybe mangáját adaptáló történethez jön a live-action film adaptáció is. )

A Dusk maiden of Amnesia sztorija

Maybe mangájának története egy magánakadémián indul, ahol különböző kísértet históriák keringenek, közöttük a suli termei között kóborló szellemekkel. Ezek alapja egy régi legenda, miszerint az akadémiát szent földre építették, ráadásul évszázadokkal ezelőtt a pestis is tarolt e vidéken. Az emberek, hogy csillapítsák Isten haragját (a pestist büntetésnek hitték, amiért eme szent földre építkeztek) az akadémián feláldoztak egy fiatal lányt. Eltörték a lábát, majd élve bezárták az iskola egyik rejtett zugába. Ez 60 évvel ezelőtt történt. Ma az iskola romos, lezárt szegletében egy kísértetről terjengő pletyka borzolja a diákok idegeit: ő Yūko, az egykori áldozati bárány. Teichii Niiya elsőéves tanuló az akadémián. A suliban terjengő kísértet pletykák felcsigázzák érdeklődését, és a tiltott részre barangol, ahol egykor Yūkót megölték. Teichii megtalálja Yūko szellemét, de egy rémesnek hitt szörnyeteg helyett, egy tüneménnyel találkozik. A bögyös, szeleburdi, igazán gyönyörű külsővel megáldott Yūko rátapad Teichii-re, mint új “játszótársra”, hiszen hosszú idő óta először Teichii képes látni és megérinteni őt.

Az animét a SILVER LINK stúdióban készítik (Baka and Test – Summon the Beasts), a rendező Oonuma Shin (Baka and Test – Summon the Beasts) és Ban Yukiko (Beelzebub, .hack//SIGN) készíti a karakterdizájnt. Az előzetes trailer alapján elmondható: a live-actionben próbálják visszaadni mind az eredeti manga, mind az anime látványvilágát, színezését. Ahogy a főszereplő szellem lányunk, Yūko, apró momentumok keretében tűnik fel: libbenő hajával, iskolai egyenruhájával – teljesen az eredeti manga világát idézi meg.


Jön az első két Madoka film! (2012. 03. 19.)

Puella Magi Madoka Magica
Puella Magi Madoka Magica

Úgy tűnik a tavaly januárban vetített Puella Magi Madoka Magica című tv-sorozat csillaga még nem áldozik le, egy manga adaptáció után, most a mozivászonra is felvarázsolja magát. A maga nemében teljesen egyedi, pszichológiai horrorral remixelt magical-girl sztorihoz tervezett mozi trilógia első része 2012 őszén debütál a japán mozikban egy teljesen új történettel!

A bejelentés – Háttér infók

A Chūnichi Shimbun pénteki számában közöltek egy exkluzív interjút, amelyet aPuella Magi Madoka Magica rendezőjével, Akiyuki Shinboval készítettek. A rendező elmondása szerint, a sorozathoz tervezett 2. évad helyett egy háromrészes mozifilm indul, amelynek első darabja idén ősszel kerül premier vetítésre Japánban! (Ráadásul az első két film minimális különbséggel kerül a mozikba, az első 2012. 10. 06., a második 10. 13-án.)

A 2011-es év talán egyik legmegosztóbb animéje volt a Puella Magi Madoka Magica. A 12 részes, elsőre habos-babos tündérmesének induló anime váratlanul csapott át egy látványvilágilag is igen extrém és tömény mondanivalóval rendelkező alkotásba. A Shaft stúdiójából kipattant világvége hangulatú és drámai önfeláldozással teli sztoriban ismerhettük meg a 14 éves Madoka Kanamét, akit egy Kyube nevű kis teremtény csábított a magical-girlök világába. Csak ez a hősi küldetésnek induló történet nem rózsaszín dicsfényben úszott tovább, hanem halál és szenvedés keserítette meg a lány útját. Neki és négy harcos társának nemcsak szörnyekkel kellett megküzdeniük, hanem énjük minden sötét rezdülésével is szembe kellett nézniük.

Forrás: Anime News Network és Akiba Newsletter


(Visited 557 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .