Lupin the Third Mine Fujiko to Iu Onna (2012) ~ 01-02 epizód

Lupin the Third Mine Fujiko to Iu Onna (TV-sorozat; 2012)
Lupin the Third Mine Fujiko to Iu Onna (TV-sorozat; 2012)

A Lupin szériák fölött eddig mindig átsiklottam, és az előzetes plakát alapján ugyanezt tettem volna az évtizedek óta szíveket hódító, páncélszekrényeket törő tolvaj legújabb sorozatával is, ha nem látok pillanatképeket e szériából.  A Lupin the Third Mine Fujiko to Iu Onna egy ritka különlegesség az idei évadban! Egyszerre valósul meg benne a kommersz erotika, tipikus kémtörténettel az előtérben, de az alvilági és bűnügyi szálak mellett látványvilágilag a művészi alkotásokkal vetekszik! Az opening, az ending, egytől-egyig igazi gyöngyszemek, különleges hangulattal, elvont, és rendkívül kreatív képi megoldásokkal! A sorozat nemcsak retro hangulatával száll szembe a mai full CGI animékkel, hanem megidézi az európai rajfilmek miliőjét is.

Egy karakter, ki mindig visszatér

A III. Lupin (ルパン三世 Rupan Sansei) név Japán egyik legnépszerűbb és egyben legsikeresebb manga karakterét rejti, nincs olyan év, hogy a Monkey Punch művésznév mögé rejtőző Kato Kazuhiko által készített Lupin mangához ne jönne ki egy újabb film, special, manga, vagy tv-sorozat. Az 1967-72 között, 14 kötetben megszületett figura le sem tagadhatja európai gyökereit, hiszen a mangaka Kelet tolvajos James Bondjának figuráját a francia Maurice Leblanc (1864-1941) regényéből merítette. Emiatt szerzői jogi bonyodalmakat is megjárt történet főhősei egy elit tolvaj banda tagjai, amelyet a nőcsábász IIIArsène Lupin vezet (Arsène Lupin unokája – Maurice Leblanc Lupinját Doyle szellemesen agyafúrt Sherlock Holmesához is szokták hasonlítani). Lupin a ritka kincsek jogtalan gyűjtője, ki titkos kiruccanásai előtt finom levélpapíron értesíti a tulajdonosokat lopási szándékáról a várva várt nagy izgalomtól fűtött kihívás reményében (tiszta Kamikaze Kaitō Jeanne hasonlat, ugye?). A csapatot erősíti a mesterlövész Jigen Daisuke, a szamuráj kardbajnok XIIIIshikawa Goemon, valamint az aktuális anime főhősnője: Mine Fujiko. Ez az anime ezért is fogott meg ennyire, mivel a Végzet asszonyaként lefestett, zseniális tolvajnő áll most a pulpituson, testének minden bájával, sötét múltjával, és Lupin szerelmi légyottjainak első számú célpontjaként.

A nő titkokkal, de tabuk nélkül

A dögös Mine Fujiko a főhősnőnk, kinek első találkozását eleveníti fel az anime a fenti karakterekkel, így az első részben Lupin (Kurita Kanichi) elől csapja meg a férfi által áhított szerzeményt, a második részben pedig a vadnyugati cowboyokra hajazó fegyverforgató, Jigen Daisuke (Kobayashi Kiyoshi) mutatta be, hogy mennyire is gyengék a tökös férfiak az érzelmes nőkkel szemben. Az epizodikus történetekből természetesen nem hiányozhat a Lupin után nyomozó, hidegvérű felügyelő, Koichi Zenigata (Yamadera Kōichi) sem.

Az ezerarcú Mine Fujiko.
Az ezerarcú Mine Fujiko.

Mine Fujiko pedig a legegyedibb hősnő, akit eddigi animés pályafutásom során megismertem. A szexi, titokzatos hölgyemény nem rest gyönyöröket áldozni céljaiért cserébe, bájos adottságait így minden szempontból szemügyre vehetjük. A szinkronhangja pedig fenomenális! Sawashiro Miyuki tökéletesen alakítja Mine figuráját, a maga kacérkodóan incselkedő hangocskájával; – számtalan mesteri és rossz kislányos szerepe közül, bennem az Arakawa Under the Bridge domina hajlamú Maria-szanjaként él tovább. Mine hol sztriptíztáncosnőként, hol egy alvilági figura szeretőjeként tűnik fel, a belevaló nő azonban nemcsak a testéből él. Vérbeli taktikus, mindig van egy C terve vészhelyzet esetére. A semmiből jön, majd a semmibe tűnik el, Charlie angyalai is megirigyelhetnék harci képességeit.

A csók, aminek senki sem tud ellenállni.
A csók, aminek senki sem tud ellenállni. Mine akcióban.

A grafika, mint említettem káprázatos. A festményszerű, klasszikusabb ábrázolás egyedi légkört kölcsönöz a történetnek – végig a jazz és blues zenei világa villant fel bennem e miatt. A hátterek, a beállítások művészi pontossággal komponáltak, egy kis szecesszió, egy kis meztelenkedő art nouveau is befigyel a Mine filozófiáját mixelő, openingbe oltott monológ alatt is. A zenék felettébb kellemesek, az ending imádni való: ez NIKIIE-től a „Duty Friend” című dalocska. A hátterek rettentően részletesek, még egy lakberendező is példát vehetne ezekről a csodás színekről és formákról, amelyek egymásba olvadva teremtenek elegánsan japános környezetet. A rajzokat sötét tónusú ceruzavonalak árnyalják tovább, amelyek szintén a képzőművészeti alkotások esztétikáját ragadják meg, ezzel teremtve az animében egy materiálisabb, anyagi jellegű ábrázolást. Mintha minden kép egy aprólékosan kidolgozott pasztelles, finom színekkel ellátott festmény lenne, benne élő és mozgó szereplőkkel. Ilyen képi megvalósítást a Jankovics Marcell által készített Az ember tragédiájában láttam legutóbb, valamint a francia rajzfilmekben is lehet ehhez ehhez hasonlóakat tapasztalni (pl.: A rabbi macskája).

Csábító Mine álruhában egy gengszter szeretőjeként éppen több, mint testőrt játszik.
Csábító Mine álruhában egy gengszter szeretőjeként éppen több, mint testőrt játszik.

A sorozat az eddigi információk szerint az eredeti, ’67-es seinen manga erotikus jellegét kívánja visszaadni, az első két rész alapján elmondhatom, ezt igen sikeresen teszi. A látványvilágba, ha nagyon bele akarnék kötni, akkor egy-két anatómiai bakit a női testek ábrázolásánál felírnék a készítők listájára, de a szokatlan egyediség, művészi hatást keltő érzés miatt e felett szemet lehet hunyni. Ezt az anime csodát 13 részen át követhetjük majd nyomon Yamamoto Sayo (Michiko to Hatchin) rendezésében, Koike Takeshi (Redline) karakterdizájner és a zeneszerző, Kikuchi Naruyoshi (Trigun) munkája mellett. Érdekesség, hogy a kitűnő tehetségű Okada Mari is részt vesz a munkálatokban, aki olyan hangulatos animéken dolgozott, mint a Red GardenHourou Musuko és a Gosick. Akinek megtetszett a leírtak alapján, vagy csak egy egyedi ínyencségre vágyna, annak jó választás lehet ez az anime, és az is előny, hogy nem kell ismernie a Lupin világát az élvezethez, de az anime miatt garantált, hogy felébred a nézőben a kíváncsiság. (Például bennem megfogant a gondolat, hogy utánanézek a régebbi sorozatoknak is.)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=264]
Anime adatok
  • Japán cím: Lupin the Third Mine Fujiko to Iu Onna / LUPIN the Third ~峰不二子という女~
  • Angol cím: Lupin the Third, The Woman Called Fujiko Mine
  • Rendezte: Yamamoto Sayo
  • Eredeti történetMonkey Punch
  • Eredeti karakterdizájn:  Monkey Punch
  • KarakterdizájnKoike Takeshi
  • ZeneKikuchi Naruyoshi
  • Megjelenés: 2012
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 13 epizód
  • Műfaj: akció, kaland, vígjáték, seinen
  • Stúdió: Po10tial, TMS Entertainment
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Hivatalos honlap (jp); Wikipedia (eng)
(Visited 453 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .