Uchū Kyōdai / Space Brothers (TV-sorozat; 2012) ~ 01-02. epizód utáni benyomások

Uchū Kyōdai (TV-sorozat; 2012) ~ 01-02. epizód utáni benyomások

Uchū Kyōdai / Space Brothers (TV-sorozat; 2012)
Uchū Kyōdai / Space Brothers (TV-sorozat; 2012)

Kellemesen egyedi meglepetés az idei évadból ez a ritkaságszámba menő slice-of-life sorozat, amely az asztronautává válásról szól, egy testvérpár hol drámai, de inkább komikus kalandjain keresztül. Az eredetileg Koyama Chūya alkotta seinen képregény – az Uchū Kyōdai (Space Brothers) – eddig elkerülte a figyelmemet, de az anime adaptációja kellően felcsigázott! Ilyen érdekes, ugyanakkor szórakoztató cuccal már rég találkoztam! Azt hiszem a 2008 óta futó, pillanatnyilag 16. köteténél tartó manga vészes sürgősséggel felkerül az olvasandó munkák listájára nálam.

A Nagy Testvér mindig egy lépéssel előtted jár (legalábbis próbálkozik)

A sztori indulása is már teljesen egyedi! Megismerjük a világon nagy botrányt, vagy éppen féktelen üdvrivalgást kiváltó sporteseményeket (pl.: amikor a focisztár, Zidane, mellbe fejelte az őt provokáló olasz Marco Materazzit 2006-ban), miközben látjuk felcseperedni két főszereplőnket: az afro frizurájú Nanba Muttát (Hirata Hiroaki), és szöszi öccsét, Nanba Hibitót (Kenn). A gyerkőcök kiskoruktól kezdve a különleges kalandok megszállottjai, ugyanakkor tökéletes ellentétei egymásnak (nemcsak kinézet alapján). Míg Hibitónak minden vágya teljesül, addig az idősebb testvért csak a balszerencse kíséri. Egyik éjszakai kirándulásuk során látnak egy ufót, ami egy minden gyermek álmában megbúvó ígéretet szül: elhatározzák, hogy mindketten asztronauták lesznek! Telnek az évek, Mutta díjnyertes automobil-tervező, de egy ballépés miatt kirúgják munkahelyéről, majd cseppet sem jó szándékú főnöke ellehetetleníti, hogy másik állást kapjon. Míg afro frizurájú hősünket a melankólia gyötri, addig öccse a NASA-nál készül első Holdra szállására. Mutta szembesül azzal, hogy gyerekkori álmai a semmibe vesztek, és egy senki lett belőle, aki öccse árnyékában él. Szerencsére a kistestvér és szerettei nem hagyják veszni a tehetségét. Tudtán kívül jelentkezési lapot küldenek Japán egyik legnagyobb űrkutatással foglalkozó hivatalába (a JAXA-ba – egyébként létező hivatal), ahol több ezer jelentkező közül, kemény vizsgák után csupán három főnek adatik meg a lehetőség az asztronautává válásra. Kis vacillálás, és önbizalomhiány után, a 31 éves Mutta belevág élete legmerészebb, de egyben legédesebb álmának megvalósításába!

Sosem késő az álmokért harcolni!

Bennem az első két rész megnézése után ez a pozitív, és igencsak ösztönző gondolat fogant meg az anime kapcsán. Olyan tipikusan, a mai világban megtapasztalható életérzést vet fel, hogy annyi tehetséges ember van, akik gyönyörű álmokkal indulnak útnak a nagy betűs Életben, de a kudarcok, a fásultság, egy könnyebb megoldás végül a szürke hétköznapokba sodorja őket. Utálják a munkájukat, az életüket, úgy érzik nem értek el semmit. Erre itt van ez az alapjáraton is komikus figura, Mutta, aki megmutatja, hogy igenis lehet, és kell is küzdeni azért, amit nagyon szeretnénk (plusz segítség, ha szerető családunk is támogat ebben). Az ő karaktere rögvest belopta magát a szívembe! Kicsit szarkasztikus, ironikus, néha ügyetlen, de rendkívül okos és lelkiismeretes figura ő, akinek ráadásul a Tiger & Bunny sztár apukáját, a Kotetsut megszólaltató Hirata Hiroaki adja a hangját; ahogy meghallottam őt, majd elaléltam, egyszerűen imádom! A laza fickónk mellett már előrevetíti a gördülékenyen folyó első két epizód, hogy lesznek barátai is a kiképzés során: a jóvágású, szintén 30-as Makabe Kenji (Katō Masayuki), valamint a szépséges, potenciálisan szerelemre inspiráló Itō Serika (Sawashiro Miyuki).

Az álmok kezdete.
Az álmok kezdete: Hibito és Mutta a példaképükkel.

Az üzenet, a hangulat, a grafika miatt, a szintén asztronautás Planetes (elkapott a nosztalgia az Uchū Kyōdai miatt, újra meg kellene nézni ezt az animét is), majd a Nodame Cantabile jutott az eszembe (ez utóbbi a hasonló jellegű szisztéma miatt: Nodame is a semmiből jőve, látszólag minden akarat nélkül csillantotta meg tehetségét). Tetszik, hogy minden epizód végén egy-egy létező japán asztronauta fotóját teszik be, valamint hogy alapos kutatómunka áll a történet mögött. A NASA-ban látható amerikai élet, az űrkutatás, a teleszkópok, a valóság érzetét keltik, így ismeretterjesztő dömpingként is jól jöhet (érdekes, hogy a fiktív történet milyen tökéletesen olvad bele a tényleg létező és élő információk halmazába, avagy a realitásba). A gyökereket jelentő manga nem véletlenül nyert díjakat: kétszer jelölték a Manga Taishō-ra 2009-ben és 2010-ben, megnyerte az 56. Shogakukan Manga Awards-ot és a Kodansha Manga Award-ot. A mangához készült egy OVA epizód is, amely 2012 márciusában jelent meg, valamint live-action filmet is kapott a széria, aminek 2012 májusában lesz a premierje!

Az anime minősége, valamint az alkotók és a live-action mozifilm

Az opening és az ending jópofa retrós dalaival, az anime könnyed, mégis kitartásra ösztönző hangulatához pont passzolnak. Az animáció egyszerű, de a szereplők felettébb karakteresek, a hátterek egyébként rendkívül részletesek, így minden téren a realisztikus látásmód érvényesül benne. Határozottan tetszik, úgyhogy bízom benne, hogy az A-1 Pictures 12 résznél hosszabbra tervezi (16 kötetből azért már lehet dolgozni bőven) – akár egy második évadot is kérnék belőle. Az alkotók régi motorosok, viszonylag kevés repertoárral: a rendező Watanabe Ayumu (Mysterious Girlfriend XDoraemon mozi), a karakterdizájner Yabuno Koji (Naruto Shippūden: Blood Prison), míg a zenét Watanabe Toshiyuki (Sailor Moon RIdol Densetsu Eriko) szerzi. Csak annyit mondok, hogy irány a Hold! Ui.: a sorozat kapott már egy live-action movie adaptációt is! Az mozifilmnek május 5-én volt a premierje, remélem kiadják nemsokára DVD-én, vagy Blu-rayen, mert nagyon várom! Az előzetese is szokatlanul isteni, a Coldplay „Every Teardrops is a Waterfall” című dala szól alatta. A főszerepekben zseniális színészek, a Muttát alakító Oguri Shun (Hana Yori Dango, Hana-Kimi, Fullmetal Alchemist) és a Hibitót megszemélyesítő Okada Masaki (Hana-Kimi, BokuKimi) láthatóak! Előzetes:

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=261]
Anime adatok
(Visited 95 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Uchū Kyōdai / Space Brothers (TV-sorozat; 2012) ~ 01-02. epizód utáni benyomások

  1. Ez az anime valami fantasztikus! Tűkön ülve várom mindig az új részeket! 🙂 A live action movie-ra meg külön kíváncsi vagyok, de még mindig nem lehet letölteni sehol! 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .