Sōsei no Aquarion / Genesis of Aquarion (TV-sorozat; 26 epizód; 2005)

Sōsei no Aquarion / Genesis of Aquarion (TV-sorozat; 26 epizód; 2005)

Sōsei no Akuerion / Genesis of Aquarion (TV-sorozat; 26 epizód; 2005)
Sōsei no Akuerion / Genesis of Aquarion (2005)

Az Aquarion Evol miatt eldöntöttem felfedezem a széria közvetlen előzményét, a szintén 26 részes Sōsei no Aquariont. Az elhatározás nemhogy gyümölcsöző, de egyenesen szenzációs volt! Ugyanis az idei Aquarion Evolt, ha minél jobban szeretné érteni a leendő néző, akkor érdemes átélni ezt a zseniális 2005-ös sorozatot is! Nemcsak sötétebb hangulatú, drámaibb, de nagyon jól felépített karakterfejlődés, grafika látható benne, és mindez Kawamori Shōji mester kreatív elméjéből pattant ki. Az Escaflowne, a Macross és az Earth Girl Arjuna szülőatyja nagyon odatette magát, ezzel párhuzamosan pedig új cél fogalmazódott meg bennem: Kawamori Shōji minden eddigi munkáját – legyen az rendezés, vagy történet kreáció -; meg fogom nézni az idén!

Több ezer éven át tartó szerelem

Velem is ritkán esik meg, hogy két nap alatt ledarálok egy sorozatot, de az Aquarion görögös mítosz keveréke hindu elemekkel, és mini Jung pszichológiával kiegészülve a képernyő elé szegezett. A horrorisztikusan induló, 26 részen át tartó, (néha) hullámzó színvonalú, de folyamatosan szórakoztató széria egyfelől adott retrós nosztalgiát, másfelől romantikus poénbombáival vidított fel. A sztori pedig az idei Evolban is látható mítosz alapjait eleveníti fel: Az emberiség 12 ezer éve küzd az úgynevezett Árny Angyalokkal, akik mintha a görög mitológia fantasztikus lényeinek sorából emelkedtek volna ki. Az Angyalok azonban felsőbbrendűségükből adódóan kegyetlenül végzik ki prédáikat, vagyis élősködve táplálkoznak az életenergiájukból. Egyetlen Angyal árulása azonban megfordította a gyilkos játszma menetét. A legyőzhetetlen Apollonius, ugyanis beleszeretett egy lányba, de pálfordulásáért szárnyai levágásával büntették (a Prométheusz-mítosz párhuzama elevenedik itt fel). 12 ezer évvel később az Árny Angyalok még mindig fenyegetik az embereket organikus mecha gépezeteikkel, de egy Deava nevű szervezet rejtett képességekkel bíró fiatalokból szervez három ősi fegyverbe, úgynevezett Vektorokba csapatokat, akik testi-lelki (meztelenül röpködős és kiabálós) egyesülés után, az Aquarion nevű legendás gépezettel harcolhatnak. Az emberiség bolygóját a hanyatlás és a folyamatos támadások miatt apokaliptikus pusztulás jellemzi, amelyen egy árva fiú, Apollo (Terashima Takuma) szembesül azzal, hogy lehet, hogy ő Apollonius reinkarnációja. Így kerül be veszteségek és halálos kimenetelű csaták után a Deava csapatába, ahol az eddig vademberként élő suhanc új barátokat és szerelmet is talál magának.

A harmónia, Ying és Yang, valamint a természet ereje

Pár Kawamori Shōji animét láttam már, így talán az Escaflownéhoz tudnám hasonlítani a legjobban a szériát. Mindkettőben nagyon erős a misztikum és a nem mindennapi fantasztikum szerepe, valamint a főbb és mellék karakterek is igen kiemelkedőek, az sem mellékes, hogy Apollo egy modern kori Van Fanel. Állatias ösztöneivel és faragatlanságával rögtön új barátai tiltó listájára kerül, különösen az erős bátyus-komplexussal megáldott, nemesi származású Silvia (Kakazu Yumi) nehezményezi a srác modortalanságát (ő lenne Apollonius egykori kedvesének a reinkarnációja, így más szempontból is érthető a vemhes tiltakozása). Silvia szőke bátyuskáját, Siriust (Sugita Tomokazu) – állandóan a Harry Potter Pitonjának jelleme jutott eszembe róla; Why so serious Sirius?) inkább a féltékenység vezérli, mivel Apollonius örökösének saját magát tekinti. A zabolátlan Apollo és a hercegi Sirius állandó rivalizálása így igazán üdítő látvány lesz. A szomorkás múlttal bíró karakterek mellett laza ökörséggel oldják a többiek a hangulatot, mint az örök balsors kísérte Reika (Kobayashi Sanae), a szoknyapecér Pierre (Onosaka Masaya) – nevével ellentétben nem francia-, vagy a szenvedélyes mondásairól ismert főparancsnok, Fudō (Ishizuka Unshō)- ő az Evolban is nagyot dobbant megint. Kiegészítésképpen egy gótloli vámpír is tovább fűti a jókedvet. A vidámság talán két kedvenc részemben hág a tetőpontjára, amikor például csapatépítés címén a szereplőknek egymás bőrébe kell bújniuk, vagy amikor egy Studio 4°C-os dizájnra hajazó részben tévednek el egy furcsa illúzióban a hőseink. (Vajon véletlen egybeesés, hogy az Evol Kaguráját is a szaglása vezérli, mint Apollót? Egyébként nagyon sok az összecsengés a két széria között a karakterek terén. Kép:)

Apollo minden cselekedetét az éhes gyomra és az orra vezérli.

A romantikus szál nekem itt nagyon tetszett. Imádom, amikor az eleve egymásnak rendelt párocska folyton civakodik, és csak lassan fedezik fel egymás rejtett „szépségeit”. A szereplők közötti baráti kötődés is fokozatosan erősödik, az egész széria pedig nem egy nagy dráma akar lenni, mégis belecsúszott bár könnyfakasztó pillanat. A legütősebb részek számomra az ember túlélésért folytatott küzdelmének határait feszegető momentumok voltak, amikor a génmanipuláció, vagy etikailag megkérdőjelezhető rémtettek nemhogy az Angyalok fölé, de egy szintre emelik őket, majd az anyatermészethez fűződő morális üzenetek tetőzik be a mini tragédiát. A mostani folytatással ellentétben tetszett a maga egyszerűsége, itt-ott felbukkanó komolysága, gyönyörű ívet körvonalazó története. (Kedvenc jelenetem: Silvia és Apollo nem éppen első csókja, de számomra a legszebb. Kép itten:)

Kedvenc jelenetem: Silvia és Apollo nem éppen első csókja, de a legszebb.

Az animáció nagyon szép, bár először dvd rip változatban láttam, később jött le a HD verzió, ami azért sokat dobott az élményen. A zenei betétekre nincs szó, régóta nem töltöttem le anime OST-ját, igaz, Kanno Yōko kezei közül mindig egyedi hangulatú szerzemények kerülnek ki, ez érvényesül itt is. Érdekes, hogy itt is az ending tetszett a legjobban, mint az Evolban is, valamint favorit énekesnőm, Gabriela Robin (pl.: Gits és Wolf’s Rain) hangjának felcsendülésétől majdnem felugrottam örömömben. Azt mondom: mecha, humor és szerelem, nyerő kombináció, úgyhogy az Aquarion nálam teljesen tarolt, ma nézem az  OVA-kat és mozifilm verziót is hozzá. ^^

 Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=251]
Anime adatok
  • Japán cím: 創聖のアクエリオン / Sōsei no Akuerion
  • Angol cím: Genesis of Aquarion
  • Rendezte: Kawamori Shoji
  • Eredeti történet: Kawamori Shoji
  • Eredeti karakterdizájn:  Kaneda Eiji
  • Karakterdizájn: Fujikawa Futoshi
  • Zene: Kanno Yōko, Hogari Hisaaki
  • Megjelenés: 2005
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 26 epizód
  • Műfaj: romantikus, shōnen, akció, fantasy, vígjáték, sci-fi
  • Stúdió: Satelight
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); Hivatalos honlap (jp); AnimeAddicts (hun); AoiAnime (hun)
(Visited 472 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .