Park Eun Ah: Nocturne / 녹턴 (shōjo manhwa; 4 kötet eddig; 2008)

Park Eun Ah: Nocturne / 녹턴 (shōjo manhwa; 4 kötet eddig; 2008)

Park Eun Ah: Nocturn / 녹턴 (shōjo manhwa; 4 kötet eddig; 2008)
Park Eun Ah: Nocturne / 녹턴 (manhwa; 2008)

Olyan koreai manhwát ritkán találok, ami mellett szó nélkül nem tudok elmenni, de megint sikerült belenyúlnom (szerencsére) egy rettentően édes, grafikailag is a cukiság magas fokán álló gyöngyszembe. Még csak 4 kötete olvasható angolul, de már megfogott az ártatlanságával, a tipikus koreai szépségével. Akinek tetszett az Antique Romance vagy a magyarul is megjelent A vízisten menyasszonya, annak melegen ajánlom ezt a gyönyörűséget is: Nocturne.

Egy kicsi lány múlt és jelen között őrlődve

Park Eun Ah drámai képregénye nem éppen egy szokatlan szituációval szembesít minket. Van egy kicsi lány, a 9 éves Yuri, aki egy autóbalesetben elveszítette az édesanyját. Az anya végakaratában egyik  régi iskolai barátját, Kim Dowookot jelöli ki a lány gyámjául. A harmincas évei felé közeledő férfi körül mindenki eszement ötletnek  tartja Kim döntését, aki vállalja végül ezt a kötelezettséget. Amikor a magányos, hallgatag leányzót meglátja a férfi, elhatározza, hogy a legboldogabb gyermekké teszi őt a világon. Azonban ennek az új fejleménynek Kim jegyese, Jun Jiyoung sem örül. A házasságot sürgető nő céljait veszélyezteti ez a babaszépségű tünemény, aki annyira szófogadó, annyira ártatlan, hogy lehetetlen ellenállni neki. Ráadásul pont annak a nőnek a gyereke. Azé a nőé, akibe Kim régen halálosan szerelmes volt, és aki még a síron túlról is magához köti a jóképű férfit. A félénk Yuri pedig akaratlanul is első látásra beleszeret a férfiba, aki számára elérhetetlen marad örökre, akivel csak rövid ideig élhet együtt, és aki oly sok könnyet csal a szemébe.

Szerelem, gondoskodás majd gyűlölet

A manhwa cselekménye elsőre zavaros lehet. Folyton ugrálunk a jelen és a múlt eseményei között. Megismerjük például Yuri édesanyját Kim visszaemlékezései nyomán, aki Yuri hasonmása teljesen, azt leszámítva, hogy Yurinak göndör a haja, míg az édesanyjának szálfaegyenes volt. Kiderül még róla, hogy Kim felett járt pár évvel a középiskolában és tiltott románcot folytatott az egyik tanárával, e románc eredménye lett Yuri. Közben halálának a körülményei is egyre kuszábbá válnak, mivel a balesetben egy családapa is meghalt, aki így egy özvegyet és egy kisfiút hagyott maga után. Az özvegy pedig haraggal teli bosszúvágyat táplál Yuri iránt, akit egyszer el is rabol (erőszak nélkül ugyan – szerintem ez a családapa volt Yuri valódi apja).

Kim pedig maga a rejtély. Nem érti sokszor Yurit, hiszen csak egy kislány, mégis olyan, mintha régi szerelmét látná benne, pedig Yuri teljesen más személyiség, mint az édesanyja volt (egyértelmű, hogy nem az ő gyermeke, mivel közte és Yuri édesanyja között nem történt soha semmi, pedig a visszaemlékezések nyomán szerintem Yuri édesanyja is szerette őt, csak csapdába esett egy céltalan románban). Kim tényleg távol akarja magát tartani a kislánytól, de ugyanakkor vonzza is őt, mintha ki akarná magának sajátítani (erre utal az is, hogy majdnem két évet él vele a lány, de még mindig nem küldi el iskolába).

Jun -Kim jegyese- ugyan kezdettől fogva rosszindulatúan bánik Yurival, de valahol meg lehet érteni őt. Potenciális veszélyt lát örök riválisának lányában (ami jogos is), mivel a kislány akaratlanul is egyre távolabb sodorja egymástól Kimet és Junt. De ez a változás elkerülhetetlen, mivel „pótapaként” muszáj igazán szülőként viselkednie a férfinak, és időt fordítania a kislányra, ugyanakkor a lány szépsége nyilván nem hagyja hidegen, főleg, hogy Jun is sokat célozgat arra, hogy Yuri egyszer nő lesz, nem lesz örökké egy „baba”, akit szabadon lehet ölelgetni.

Rövidre fogva, összekuszált történetet kapunk, amit élvezet kibogozni. A grafika elsőre furcsa, de annyi sok szemet kápráztató képkocka fordul elő a későbbiekben! Yuri olyan szép és édes, hogy az már leírhatatlan, Jun is szép a maga hidegségével és érettségével, míg Kim tökéletes szépfiú (a nagyon nyújtott karaktereken már nem is lepődik meg az, aki már olvasott koreai képregényt). Tipikus koreai shōjo recept érvényesül a Nocturne-ben (tragédiák, tiltott szerelem, halál, nagy korkülönbség a szerelmesek között, az elválás ígérete, bonyolult kapcsolatok, stb.), ezek a klisék azonban nem veszik el az ember kedvét attól, hogy még többet olvasson belőle és lássa az szereplők közötti érzelmi viharok kibontakozását.

Képek a mangából / borítók [nggallery id=243]
Adatok
  • Eredeti cím: 녹턴
  • Angol cím: Noctrune
  • Rajz/történet: Park Eun Ah
  • Terjedelem: 4 kötet eddig (jelenleg is fut)
  • Megjelenés éve: 2008
  • Műfaj: romantikus, dráma, hétköznapi történet
  • Célcsoport: shōjo
  • Kiadó: Daiwon
  • Magazin: Issue
  • LinkMangaFox (eng); MAL (eng); Baka-Updates Manga (eng); Evil Flowers (eng);
(Visited 303 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .