Watanabe Ayu: L-DK / L♥DK / 鄰居同居 (shōjo manga; 2009; 8 kötet eddig)

Watanabe Ayu: L♥DK (shōjo manga; 2009; 8 kötet eddig)

Watanabe Ayu: L-DK / L♥DK / 鄰居同居 (shōjo manga; 2009; 8 kötet eddig)
Watanabe Ayu: L-DK (shōjo manga; 2009)

Kitört nálam tegnap a shōjo láz egy frappáns magyar MMV-nek (Manga Music Video) köszönhetően – ez a  My First Kiss MEP volt. (A készítők az őszi Mondo con AMV versenyén – 2011. október – közönségdíjasok lettek, de nemcsak ezért érdemes megnézni a munkájukat, egyébként technikailag is csillagos ötös a produkció, még inspiráltak is bizonyos technikák kipróbálására.) Az MMV a romantikus lány mangák iránti nosztalgiámat ébresztette fel újra, és rá is cuppantam egy régebbi kiszemeltemre, az L-DK-ra Watanabe Ayutól. Tipikus sztori, tipikus szívdobogtató pillanatokkal, de annyit dőltem rajta, hol a nevetéstől, hol az izgalmaktól, néha még a fejemet is fogtam a lassú felfogású főhős bishitől (szépfiútól). Imádom néha beleélni magam ilyen elképesztően irreális, de mégis bájos sztorikba.

Utállak, de azért élhetünk együtt!

Kugayama Shūsei egy 16 éves csődör, az iskola leghelyesebb, legokosabb suhanca, aki playboy kinézete ellenére sorra utasítja vissza szívtelenül a szebbnél szebb lányok randi ajánlatát, szerelmi vallomását. Így tesz Nishimori Aoi legjobb barátnőjével is, amire a kissé verekedős hajlamokkal megáldott, nagyszájú leányzó éles kirohanással reagál. Miután Aoi kellően megleckéztette szóban a szépfiút, elégedetten ballag haza lakásába, amit szülei ellenkezésére bérelt ki. Minden love story csavarja e sablonos prelűd után érkezik el. Aoi esetében ez egy új szomszéd beköltözésével esik egybe, akiről kiderül, hogy az általa cseppet sem kedvelt Shūsei-kun. Ohá, áll a bál, Aoi hitetlenkedve forgatja a szemét. Az nem lehet hogy a suli legdögösebb pasija a közvetlen szomszédja lesz, sőt, egy ideig egy szobában is kénytelenek együtt élni!

 

Természetesen a közös időtöltés minden vicces pillanata váratlanul ráébreszti hősnőnket, hogy ez a fiú nemcsak helyes, és perverz, de igazán cuki, segítőkész és Aoi minden előzetes negatív élménye ellenére kiderül, hogy szíve is van. Mielőtt Aoi észbe kapna, beleszeret az érdekes humorú, szekáló hajlamokkal megáldott, eléggé fapofájú szépfiúnkba. Azonban a szitu nem olyan egyszerű, főleg ha daliás hímünk múltját sötét árnyak keserítik meg. Így a törött szerelem antennákkal megáldott Shūsei-nek nemcsak lassan esik le, hogy hahó, itt ez az aranyos, édes csaj, aki mindig megnevettet és még baráti szeretetnél is többet érez irántad, hanem még a gonosz ex-barátnők is bekavarnak, az Aoira szemet vetett macsókat meg sem említve. Eleinte abszurd humor uralkodik, aztán egymás ugratása kerül a középpontba, végül könnyek és pirulások sora következik, ahogy ártatlan és tapasztalatlan hősnőnk végre megérti szíve minden titkát. Eközben Shūsei értetlenül áll, néha fejbe lehetne vágni a ‘vaksága’ miatt, és 6 kötetnyi tapizás után vééégre az első csók is elcsattan közöttük  a 7. kötet 30. fejezetében (igen!).

Shūsei és Aoi egyik doki-doki pillanata.Mint kitalálhattátok, ez egy elég lassan kibontakozó szerelem, a maga minden sablonos elemével egyetemben. A grafika aranyos és bájos, bár láttam már shōjoban jobbat is, de ahol kell (érzelmes pillanatok, csók közeli scene, vagy elpirulok mert olyan megható szöveget nyomtál le), ott oda van téve nagyon. A lány szereplőknél van annyi észrevételem, hogy nehéz megkülönböztetni őket (MAL-on még a sztorit is lehúzták – sajnos). Megér egy próbát, főleg, ha az ember lánya már rég nyáladzott ehhez hasonló portékára, és vágyik arra a tipikus érzésre, hogy vá nem értem ezt a fiút, de akarom szőröstül-bőröstül! 😀 Mindemellett jól fokozza az érzelmi drámát a mangaka, a kezdeti vicces hangulatból tömény sírásba hajlik át a sztori. A fejlődés íve így garantált, egészen a komolytalan témáktól a komolyig halad előre lineárisan, és még a halál is bekukucskál egy affér erejéig (végül is egy könny csatornákat benedvesítő cselekményben, ahol tinik fedezik fel az ÉLETET, kell valami zord is, bár most gondolkodtam el azon először, hogy rengeteg shōjo manga behozza a halált a rózsaszínben induló szerelmi történetekbe, amit értek egyrészt – japán társadalom máshogy áll a témához, meg a telenovellák 80%-ban is ellövik ezt a  poént -, de másrészt miért kell a szerelem mellé a tragikus Rómeó és Júlia szált folyton erőltetni?

A képregény a Kodansha kiadó Bessatsu Friend avagy Betsufure nevű magazinjában jelenik meg, ahol per pill Asakura George Obareru Knife-ja (írtam már róla) vagy Hayakawa Tomoko The Wallflowerje (Yamato Nadeshiko Shichihenge) fut még (elég ismert és jó shōjo mangák ezek, talán még jobbak is egy csöppet, mint az L-DK). Az L-DK érdekessége, hogy kétszer is előkelő helyre küzdötte fel magát a Japán képregény listákon, idén áprilisban a 10. helyen szerepelt a 6. kötetével, megelőzve a The Wallflower (Yamato Nadeshiko Shichihenge) 28. kötetét (bár tegyük hozzá, hogy csak heti kiadványszámban). A 2009-ben indult L-DK eddigi 8 kötetével elég stabil helyet tud magának a tini képregények között, aláírom, hogy tipikus sémákból építkezik a sztori, na de melyik lány ne vágyna néha egy kis szívet melengető kényeztetésre (ha már a való életben még nincs meg az a minden lében kanál nagy Ő). Úgyhogy olvassatok Watanabe Ayutól mangákat! (Most fedeztem fel, hogy már pár mangáját korábban ellőttem egy-egy shōjo maratonom, csak akkor nem jött az ihlet, hogy írjak is róla.)

Hangulat fokozóként: My First Kiss MEP (az összes kedvenc mangámmal)

Manga adatok
(Visited 990 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Watanabe Ayu: L-DK / L♥DK / 鄰居同居 (shōjo manga; 2009; 8 kötet eddig)

  1. Én is oda vagyok az ilyen irreális, mégis édes és szívet-lelket melengető romantikus mangákért és a szívem szakad meg, hogy most azonnal nem állhatok neki és olvashatom el az összes eddig megjelent kötetet. De majd januárban, remélhetőleg akkor több időm lesz ilyenekre!

    U.i.: Az AMV (vagyis MMV) pedig zseniális, ilyen technikákat alkalmazó mangavideót még nem is láttam! 🙂

    1. Nekem is kell vennem a hajnali virrasztásokból 😀 vizsgaidőszak közben nem szerencsés éjszaka manga worldön ragadni. Videó: váhá én is elolvadtam tőle, nagyon kreatívak a magyar leányzók, akik csinálták. Sok ilyen videót még nem láttam, de nagyon profik voltak.

  2. Imádom ezt a mangát! Alig bírtam kinyomni a gépet, hogy azért aludni is kéne valamikor… az MMV pedig tényleg dicséretes. Félelmetesen jó technikákat alkalmaznak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .