Steins;Gate / シュタインズ ゲート (Mondo)

Ezt még Harry Potter is megirigyelné (kitekintőm Mondóból)

Steins;Gate / シュタインズ ゲート (TV-sorozat; 24 epizód; 2011)
Steins;Gate (TV-sorozat; 24 epizód; 2011)

Az időutazás, a múlt és a jövő eseményeinek megváltoztatásának lehetősége számtalan embert foglalkoztat, – legyen az fiktív vagy valós személy – még a címben említett Harry Potter is örült volna, ha egy múltba küldhető sms-sel megmentheti szülei életét. De maradjunk egy sokkal hétköznapibb példánál: Mi lenne ha figyelmeztethetnénk múltbéli énünket arra, hogy bátyánk bizony megint a mi kívánatos pudingunkat fogja lenyúlni vacsorára, mielőtt mi kebeleznénk be e csodás finomságot? Okabe Rintarōnak mindezt sikerült megvalósítania a Steins;Gate című animében, csak egy egyszerű puding párharc helyett egyre sötétebb sors várt rá és társaira. (Megjelent a Mondo Magazin 2011. októberi számában / V. évfolyam 10. szám 20. oldal)

Az idő ura

A népszerű játékgyárosok a Nitroplus és az 5pb. koprodukciójában újabb siker széria indult a sci-fi, thriller, időutazásos történetek rajongóinak meghódítására. A Chaos;Head alkotóinak közös műve nemcsak a sikeres marketing-franchise stratégiának köszönheti azt, hogy a japán amazon.com eladási listán felküzdötte magát a negyedik helyre 2009-ben, hanem mert történetét tekintve a legösszetettebb, legdrámaibb alkotást köszönthetjük a személyében, ami az elmúlt években nemcsak játékként, hanem mangaként (3 sorozat), és 2011-ben animeként is rajongók hadát vonzotta magához. A csavarokkal teli történet nem szűkölködik összetett, kusza szálakkal, agytekervényeket megmozgató logikai mutatványokkal, és töménytelen szívfájdító jelenettel, mert bizony egy időutazónak mi más lehetne a feladata, mint megmenteni az emberiséget a ráváró sötét jövőtől?

Egy csodálatos elme, mint az új Messiás

Az anime adaptáció a 2011-es tavaszi évadban startolt 24 epizódjával. A sok szereplőt felvonultató, mellékszálak halmazának tűnő epizódok sora finoman bontja ki a történet főszálát. Különösen a korábban jelentéktelennek hitt események mindig új megvilágításba kerülnek a részek előrehaladtával, így okozva meglepetéseket, érzelmi viharokat a nézőben. Ugyanis a már említett főszereplő, a kissé egoista, paranoiás, igazi „mad scientist” Okabe Rintarō egy mikrohullámú sütőből alkotja meg az első időutazásra alkalmas szerkentyűt barátaival. Pontosabban mondva, a „D-mailek” rendszerét, amelyekkel a jelent és így a jövőt is megváltoztató e-maileket képes küldeni a múltba. A csak játéknak tűnő felfedezés azonban gyorsan vérfagyasztó események sorozatába csap át. Rintarō először Makise Kurisu halálát akadályozza meg, ami úgy tűnik jó lépés a részéről, hiszen a Marie Curie-s génekkel megáldott tudós lánynak hála tovább fejleszti a „D-maileket”. Azonban a már említett tragédiák láncolata csak ezzel veszi igazán kezdetét. Rintarō hacker labortársa Daru, és hősünk nélkülözhetetlen gyerekkori barátja Mayuri is veszélybe kerülnek. A kezdeti játékos kísérletezgetéseikről egy kegyetlen szervezet is tudomást szerez. Ez a Stern vállalata, akik már régóta az időutazás körüli kutatások áttörésére gyúrnak. A helyzetet még jobban megbolygató karakter pedig egy jövőből érkezett harcos lány, Amane Suzuha. A lány egy Stern uralta jövőt vázol fel szereplőink előtt, ahol rabszolgaság, szenvedés vár az emberekre. Suzuha Rintarōt bízza meg a jövő megmentésével, hiszen furcsa mód minden egyes múltbéli esemény megváltoztatása során, csak őrült főszereplőnk emlékszik a korábban történtekre. Főhősünk maga igazi időutazóvá válik így, hiszen környezete állandóan átalakul, barátai emlékei pedig a semmibe tűnnek minden egyes „D-mail” elküldésével, később pedig az idegrendszerére csatlakoztatott emléktovábbító készülék segítségével.

Tudományos fantasztikum a jövő és szeretteink megmentéséért

A Rintarōra váró kihívások sora igazán drámaivá teszik a sorozatot, főleg, hogy főszereplőnk küzdelme egyre reménytelenebbnek látszik, hiszen egyetlen múltbeli „utazásnak” előre nem látható következményei lehetnek. A párhuzamos világok elméletét kibontva ezzel válik összetettebbé a sorozat a kezdeti lassú, epizodikus indulás után. Mayurit gyermeki bája, ugyan minden tudománytól mentes személyisége az anime egyik kulcsfigurájává teszi, Makise Kurisuval együtt, aki zseniális képességeivel felülmúl minden szereplőt. Azonban rajtuk kívül még számtalan karakter gondoskodik arról, hogy se könnyekből, se humorból (a sorozat vége felé ez egyre inkább leapad) ne legyen hiányunk. A kompozíció tökéletesnek mondható, hiszen előre sosem sejtjük igazán mit hoz a szereplők számára a holnap, és hogy megmenekülnek-e a rájuk váró diktatúrától? A hab a pudingon pedig a gyönyörű animáció, fülbemászó opening és ending dalokkal kísérve.

Steins; Gate
(anime, 2011)
Eredeti történet: 5pb., Nitroplus
Rendezte: Hamasaki Hiroshi, Sato Takuya
Stúdió: White Fox
24 x 30 perc
Elérhető: japán DVD-én és Blu-rayen

(Visited 125 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .