Madhouse: Redline / Reddorain (anime mozifilm; 2009) – kitekintőm Mondóból

Száguldás, majdnem porsche, szerelem (kitekintőm Mondóból)

Madhouse: Redline / Reddorain (anime mozifilm; 2009)
Redline / Reddorain (anime mozifilm; 2009)

Játék a kaszással, háborús provokáció egy kihagyhatatlan versenyen, ahol legbelsőbb vágyálmaink egyesülnek a galaktikus űrcsatákkal, a romantikára szomjazó retró feelinggel. A kémiai vegyület újszerűen csillog-villog, igazi „ösztönanimeként” is elraktározható, míg szemünk a nevetéstől, nyálunk a gyönyörtől csordul. Ha uncsi már a Star Wars, vagy csak a Speed Racert is hajazó anime kell, kitűnő elemózsia az ínyencségekre éhező otakunak egyetlen édes pillanat: Redline. (Megjelent a Mondo Magazin 2011. októberi számában / V. évfolyam 10. szám 28. oldal)

A jogsi a múlté, hajts szabadon a galaxisban

A Redline különleges kulturmix a Madhouse őrült szentélyéből, amelyben antropomorf lények (kutyatestű vagy nyálkásabb emberszerű szerzetek) élvezkednek a távoli jövőben a Naprendszert is feldúlt háborúk után egyetlen fenomenális média eseményen. A happening egy univerzális gyorsasági verseny, ahol fénysebességgel repesztenek a vállalkozó szelleműek földön, vízen, levegőben extravagáns járgányaikkal, amik lehetnek kiszuperált sportautók, vagy felturbózott mecha gépezetek. Az akciót még izgalmasabbá teszi a futam résztvevői között dúló élet-halál harc: ott egy rakéta száguld a szélvédőd felé, amott egy horgonnyal akarnak likvidálni a riválisok sorából. Itt nem számít, hogy van-e jogsid, csak egy a lényeg: taposd a gázt és úszd meg élve. (Lehetőleg az első helyen célba érve.)

A Hős és a Nő

A Sweet JP néven ismert, Elvis Preslys dizájnnal nyomuló szívtipró is résztvevője e nagy durranásnak, csak éppen gyerekkori barátja maffia ügyletei miatt kénytelen bundázott versenyeket levezetni, avagy örök vesztesként hazakullogni. Egyedül gyerekkori szerelme, a meztelenül is felbukkanó Szonosi képes győzelemre ösztökélni, bár furcsa ízlésre vall egy olyan lány után futni, aki egy igazi geek – egyetlen szerelme a menő négykerekűje. A film legnagyobb szenzációja a Redline nevezetű végső futam, ahol a galaxis legjobb pilótái mérhetik össze kiguvadt szemük nagyságát, és dől el az univerzum leggyorsabbjának kiléte. Ide a biztos kiválasztott Szonosi mellett JP csak utólagos kvalifikáció útján jut be. A maffia, és a haver nem örül, de JP végre repes a boldogságtól. Nehéz megérteni érzéseit, mivel a verseny pont Roboworldön lesz, a világ legkényesebb vezetőségével megáldott bolygón, ahol már kész hadüzenetnek tekintik az uralkodók a Redline függők érkezését, mert a békeegyezmények ellenére titkon biológiai fegyvereket gyártanak ajándékba, így nem szívlelik, hogy katonai felszereltségük a kamerák kereszttüzébe kerül. JP felkötheti a nagy, szilfa egyenes haját, a rakéta csak piskóta ahhoz képest ami rá vár.

Győzelem minden áron

A szirupos Rómeó és Júlia szál JP és Szonosi között nem merül el a rózsaszín habokban, ott van azért az igazi versenyszellem, még a leendő szeretők se bánnak kesztyűs kézzel egymással. A 101 perces játékidő azonban nemcsak móka-kacagás, a közepén visszakapcsolnak, és váltunk hátramenetbe a szereplők bemutatása, a környezet és a galaktikus politika felületes szemléltetése miatt, pár drámai flashbackkel kiegészítve. Ehhez techno-pop zene társul, amelyet az USA-ban is babérokra törő Simodzsi James jegyez, retró diszkó stílusban a ’90-es évek pillanatait idézve.

Ha már Amerika. A pompás színkavalkádot a jenki comics-ok sötét tónusozása töri meg (mintha Jack Kirby szállt volna síkra), ami nem idegen az animék rajzstílusában. A Dead Leaves vagy a Trava: Fist Planet alkotói (egyébként ők szülték ezt is) már ellőtték ezt a formát. A merevséget keltő, kézzel rajzolt több mint százezer képkockához ezért egyedi karakter dizájn jár, még Buffy is irigykedne ilyen szörnyszülöttek láttán (megjegyzem, a hölgyek nem veszítenek bájaikból, a mellek nagyobbak, plusz villás nyelvek akadnak egy-egy érzéki szájban.) Emellett a napszemüvegek, bezselézett dárda hajak, tipikus színegyüttesek a ’60-as évek miliőjét teremtik meg a jövőbeli vízióban. Az animáció egy felbolydult hangyabolyt imitál, még a legapróbb háttér díszletként szolgáló figuránk is izeg-mozog. A Redline versenyzői pedig nem is lehetnének különbözőbbek: bomba csajok, síró hústornyok, vendég karakterek a Travából, Ishii Katsuhito előző művéből, amit aktuális animénk mellék sztorijaként definiálnak.

Akkor mos jöjjön a lényeg: mi is a Redlinetömören, röviden? Eszement verseny, ironikus élcelődés, kalandos love story, egy életérzés. Küzdesz ezerrel egy álomért, azzal a lánnyal, vagy pasival az oldaladon, akit imádsz, és nem törődsz azzal hogy mit hoz a holnap. Szexi, izgi és finom, ugyanakkor kommersz, mert mélysége nincs, a maga egyszerűségében szórakoztatja a nagyérdeműt. 

Reddorain (Redline)
(anime, 2009)
Eredeti történet: Ishii Katsuhito
Rendezte: Koike Takeshi
Stúdió: Madhouse
Hossza: 101 perc
Elérhető: japán DVD-én és Blu-rayen

(Visited 104 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .