TOBI: Okujōhime / Rooftop Princess (shōnen manga; 2010; 1 kötet eddig)

TOBI: Okujōhime / Rooftop Princess (shōnen manga; 2010; 1 kötet eddig)

TOBI: Okujōhime (shōnen manga; 2010; 1 kötet eddig)
TOBI: Okujōhime (shōnen manga; 2010)

Fiú és lány között nincs igaz barátság. Legalábbis TOBI 2010-es mangája erre próbál rávilágítani az Okujōhime (Rooftop Princess) című művében. Egyszerű, de légiesen könnyed grafikával vázolja fel a mangaka fiatal tinik szerelmi problémáit, amik barátságokat tehetnek tönkre, míg új szerelmek születnek. A műfaj tekintetében nem egy egyedi darab, de a drámai oldal már az első hét fejezetben elég erősen domborodik, a tipikus „ELSŐK” (csók, barát-barátnő viszony) között pedig ott lapul a féltékenység, a változástól való félelem. 

Fájdalmas szerelem

Három fiatal gyerekkora óta együtt bandázik, mondhatni igaz barátság fűzi őket össze. Közéjük tartozik a tipikus, rövid hajú, tündéri Yuiko, a macsó, egészen menő és nőbolond Nobu, valamint a félénk, átlagos, de ami a szívén az a száján típusú srác, Mayu. Egy lány és két fiú kapcsolata nem lehet mentes a régóta dédelgetett titkos érzésektől. Yuiko félénk szerelmét Mayu iránt csak Nobu fedezi fel, aki keserű szájízzel próbálja összeboronálni a lányt a mit sem tudó Mayuval. Nobu ugyanis Yuikót szereti, de a lány boldogságát szem előtt tartva hajlandó magát kizárni a képből, és a jó barát képében bohóckodik mindkét fél oldalán. A hármas életét azonban egy különleges és csöndes szépség zavarja meg. Ő Sumika, az iskolaigazgató lánya, a diáktanács elnöke. Sumika egy nap megmenti Yuikót egy erőszakoskodó felsőéves fiútól, amivel nemcsak a lány, de Mayu csodálatát is elnyeri. Mayu azonban a csodálat mellett bele is szeret a hosszú hajú, titokzatos lányba. Bevallja neki az érzelmeit, mégpedig Sumika titkos bázisán, az iskolai tetőn (ezért a címe Rooftop Princess), ahol két pad és két szék árválkodik rájuk várva. A lány a váratlan vallomásra egy ajánlattal válaszol: ettől kezdve legyenek egy pár, de kapcsolatukat tartsák titokban. Míg Mayu és Sumika ügyetlen, szívszorító pillanatokon keresztül kerül egymáshoz egyre közelebb, addig Yuiko pont a bálványozott Sumika tanácsát kéri titkos szerelmének meghódításához.

Talán több, mint egy egyszerű szerelmi sokszög

A mangában első pillanattól fogva Sumika karaktere fogott meg. A fehér hajú lány látszólag bájos, mosolygós, törékeny, karizmatikus karakter, ugyanakkor hihetetlen mély önutálat, önámítás és egy szörnyű titok miatt kénytelen az ártatlan, miss tökély álarcát hordani. A lány ugyanis a saját bátyjába szerelmes (bátyus komplexus a köbön az esete), az ő céljait, mottóit valósítja meg mindennapi élete során, és Mayu szerelmi vallomását egyszerű gyógyírként fogadta el, mivel a bátyja jelenleg nem él vele. Ám egyáltalán nem áll szándékában Mayu érzéseit viszonozni. Ez a fiú azonban a maga ügyetlen, sokat aggódó módján annyira belemar a lány amúgy is megsebzett szívébe, hogy lassan összezavarodik. Egyrészt féltékeny kezd lenni az ártatlan és hátsó gondolatoktól mentes Yuikóra, aki gyerekkora óta ismeri Mayut. A fiú az ő társaságában olyan fesztelen, egyszerűen irigylésre méltó a közöttük lévő bensőséges kapcsolat. Ezzel szemben Mayu és Sumika mindig kínos csendben hallgat egymás társaságában, vagy semmitmondó témákról cseverésznek. Egyszerűen teljesen átérezhetőek, vagy inkább szívet ütőek azok a pillanatok (panelek), amikor Sumika felkészíti magát a begyakorolt szerepére, vagy amikor önmagát megvetve néz a tükörbe, ahol csak egy hazug, bűnös lányt lát.

Nagyon ügyesen ugrál a mangaka a karakterek rejtett érzései között panelről, panelre, éppen csak felvillantva egy apróbb jelzést, mint pirulást, vagy szemráncolást. Ilyen például Nobu „önfeláldozása” Mayu javára, csöndes féltékenysége. Yuiko tanácstalansága a Mayu iránti szerelmét illetően, és hirtelen támadt kellemetlen érzése Sumika miatt. Eddig Mayu és Sumika került inkább a panelek kereszttüzébe, így az ő érzéseik, rejtett gondolataik jöttek igazán a felszínre. Mayu folyamatosan jellegtelen külseje miatt aggódik, hogy nem méltó egy olyan szépséghez, mint Sumika. Rágódik minden egyes mondatán, vagy hogy mit merhet tenni a lány közelében. Egyszerűen nem tudja kezelni érzéseit a lány iránt, ugyanakkor nagyon szókimondóan próbálja megtalálni a helyes utat. Hogy ez a szövevényes, karakterek szempontjából elég mély jellemábrázolás meddig fog eljutni, még kérdéses. Elsőre a Kimi ga Nozomu Eien (The Eternity You Desire) 2003-as, 14 részes anime hangulata jutott róla eszembe, bár ott egy tragikus baleset bolygatta fel igazán a viszonyokat, nem tudom ebbe visz-e bele a szerző hasonlóan megindító fordulatot.

Képek a mangából [nggallery id=230]
Manga adatok
  • Eredeti japán cím:  屋上姫 / Okujōhime
  • Angol cím: Rooftop Princess
  • Mangaka: TOBI
  • Magazin: Flex Comix Blood
  • Kiadó: Softbank Creative
  • Megjelenés éve: 2010
  • Megjelent fejezetek: 1 kötet, 7 fejezet eddig
  • LinkekBaka-Updates Manga (eng); TenManga (eng); Manga Reader (eng); MangaHere (eng); MAL (eng); MangaFox (eng)
(Visited 106 times, 1 visits today)

2 thoughts on “TOBI: Okujōhime / Rooftop Princess (shōnen manga; 2010; 1 kötet eddig)

  1. Mostanában ugyan nem olvasok szinte semmilyen mangát, de ehhez most meghoztad a kedvem. Fel is vettem a megnézend… izéé, az elolvasandók közé. :3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .