Ben-To | ベン・トー (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 08.

Ben-To | ベン・トー (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 08.

Ben-To | ベン・トー (TV-sorozat; 2011)
Ben-To | ベン・トー (TV-sorozat; 2011)

Rég csalódtam már ennyire pozitívan egy hárem-ecchi-harcművészeti animében. A Tenjou Tenge volt az utolsó ilyesmi fuvallatú anime, ami tetszett, erre jön a Ben-to egy teljesen képtelen történettel, de klisés karakterekkel. Annyira tipikus a karakterfelállás: 5 csaj + 1 perverz és szánalmas srác, de van benne valami, ami egyedivé teszi ezt az über kommersz cuccot. Az, hogy a harcművészeti párviadalok mind egy szupermarketben játszódnak, amelyeknek nyertese a leárazott bentó ételdobozokat zsebelheti be.

Itt az étel a tét!

Yō Satō (Hiro Shimono) egy tipikusan jellegtelen srác, szegény családi hátérrel, gyenge testalkattal, de perverz fantáziával. Éppen haldoklik a kollégiumához közeli szupermarketben, mikor nagy nehezen magához tér az éhségtől, és utolsó fillérein vásárol pár zöldséget. Ám furcsa találkozása van egy fehér hajú lánnyal, aki a szupermarket üvegablakának túloldaláról üzen valamit a srácnak, amit Satō rögtön szerelmi vallomásnak aposztrofál. Igazi hormonoktól túltengő fiúhoz híven csak ennyi kellett ahhoz, hogy korábbi sérüléseiből patakokba folyjon a vér egészen a mentők érkezéséig. A szerencsétlen srác a kórházból indul másnap suliba, útja során csatlakozik hozzá egy fura szemüveges lány, Hana Oshiroi (Aoi Yūki). A lány nagy lelkesen mesél a srác tegnap esti akciójáról és lelkesen faggatja sérüléseinek fokáról. Satō azonban semmire sem emlékszik egészen a kórházi ébredésig, így a szómenéssel megáldott lányra sem, aki ezen elbúsulva faképnél hagyja.

A suliban azonban találkozik a korábban látott Sen Yarizuival (Mariya Ise), aki egy felsőéves leányzó és a szelektív szemétgyűjtés híve a maga csendes, jeges módján. A bimbózó szerelmi vallomás ezzel füstbe is megy, főleg Yarizui utolsó megjegyzésével: „Soha többet ne gyere a szupermarket közelébe.” Satō bambán mereszti a szemét, értetlenségét tovább tetőzi osztályképviselőjétől, Ume Shiraumetől (Ai Kayano) kapott pofonok sortüze, amit „Mit csináltál tegnap éjjel szegény Hanával?” címen kap. Satōt lassan felvilágosítják arról, hogy mibe is keveredett. A szupermarketben a feláron árult utolsó bentó finomságokért élet-halál harc zajlik a vásárlók között, de ezen szó szerint ökölharcot kell érteni, amikor mindenki püföl mindenkit, csak hogy az áhított élelem csomagot megkaparinthassa. E mérkőzéseknek két legyőzhetetlen alakja van, a „Frozen Witch” (Jég boszi) becenévvel ellátott Sen Yarizui és a bögyös “Beauty of the Lake” (A tó szépe) Ayame Shaga (Emiri Katou).

Satō és Hana Oshiroi megint a szupermarketben találják magukat, és szemtanúi lehetnek annak, amint Sen agyonver mindenkit, majd a legfinomabb, legolcsóbb falatokkal megrakodva távozni készül. Előtte még meghívja két lelombozott diákunkat egyéni klubja, ahol felkészíti őket az élelemért folyó küzdelemre. Ennek helyszíne egy lepukkant 501-es szobában található. Ezzel veszi kezdetét a Sen által vezérelt harci kiképzés Satō részére, valamint Hana gyengéd molesztálása a háttaposással.

Klisésen egyhangú főszereplőnk: Sató-kun.
Klisésen egyhangú főszereplőnk: Sató-kun.
Egyszerű humor és visszafogott fanservice

Az animáció klisés, de viszonylag jó minőségű, főleg az action, rugdalózós jelenetek pöpecek. A fanservice persze ott fityeg minden szoknyalebbentésben, de a lényeg elmarad, ami végre egy kis laza élvezhetőséget nyújt, nagy mellek és bugyik nélkül. A széria egy egészen sikeres light novel adaptációja, amely a Kono Light Novel ga Sugoi! által 2010-ben 8. helyezést szerzett a rajongók visszajelzései alapján. Itt korábban például a Haruhi Suzumiya sorozat szerepelt első helyen 2005-ben, vagy  a Spice and Wolf szintén No. 1 volt 2007-ben. A 2010-es riválisok közül a Toaru Majutsu no Indexet hagyta a háta mögött, sőt, 2011-re felküzdötté magát a 4. helyre, maga mögé utasítva a Book Girl, Seitokai no Ichizon, Ore no Imōto ga Konna ni Kawaii Wake ga NaiDurarara!! és Kami-sama no Memo-chō light noveleket. A 2008-ban indult regénysorozat így egész szépen ível felfelé a rajongói listákon. Indulása óta 8 kötetet termelt ki, amit Asaura ír és Kaito Shibano illusztrál a Shueisha férfi orientált kiadványaiban.

Egy jól irányzott arcul csapás, minden férfit szóra bír előbb-utóbb...
Egy jól irányzott arculcsapás, minden férfit szóra bír előbb-utóbb… Ume Shiraume éppen infót próbál kiszedni Satóból. 

A sikersorozatot a manga adaptáció is követi 2011-es, áprilisi startolásával, amely a light novel alkotói párosa nyomán kerül ki a nyomdákból, immár shounenre szokott fiúcskáknak szánva Ben To Zero: Road to Witch címmel ellátva. A David Production pedig magától szokatlan módon egészen szép animációval tálalja ezen iskolai komédiát, ami tényleg az, de dögivel. Satō majdnem elvérzése, az agyonütlek egy leértékelt bentó miatt generálta képtelen szituáció nevetésre sarkallt minden pillanatban. Sena maga a szótlanul bámulok és ütök tökéletes mészáros nője, a class rep igazi hárpia, igazi testi kínzásoknak veti alá szerencsétlen főhősünket a más yuri hajlamú aggódásai miatt Hana felé. Képtelen, hétköznapi, mégis az előzetese alapján nem sejtettem, hogy ez ennyire szórakoztató lesz – legalábbis az első részben. Értékelés elsőre: 5/4.

Sen in action - It's a dead-life fight for bentó!
Sen in action – It’s a dead-life fight for bentó!

Az animét Shin Itagaki rendezi (pl.: Basquash!Devil May CryBlack Cat), az epizódokat Kazuyuki Fudeyasu vezényli (pl.: Hajime no Ippo: New ChallengerKämpfer), a zenét Taku Iwasaki komponálja (pl.: Read or DieWitch Hunter RobinKekkaishi), míg a karakter dizájnt Katsuzo Hirata kreálja (pl.: Angel Beats!Cosplay Complex). Az op/ed-ben nincs semmi extra dolog, a zene jópofa, az animációk aranyosak, főleg az endingben Sena, amint  ínycsiklandozó finomságok közepette nyáladzik, és kawaii formába öntve bájosan tesz-vesz. Nem rossz, sőt, jópofának tűnik agy elsőre, úgyhogy hárem ellenes énemet legyűrte a bentó fight.

Műfaj: akció, harcművészet, ecchi, vígjáték, hárem
Linkek: AniDB (eng), ANN Encyclopedia (eng), MyAnimeList (eng), syoboi (jap), Wikipedia (jap), Baka-Updates Manga (eng), Wikipedia (eng)

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=226]
(Visited 100 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .