Phi Brain: Kami no Puzzle (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 02.

Phi Brain: Kami no Puzzle (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. okt. 02.

Phi Brain: Kami no Puzzle (TV-sorozat; 2011)
Phi Brain: Kami no Puzzle (TV-sorozat; 2011)

Nem rossz, sőt! Az első epizód egészen felcsigázott. A Sunrise ugyan ráállt a tipikus karakter dizájnok gyártásának futószallagjára (mintha a Star Driver karaktereit látnám viszont más színű hajjal ebben az animében), ugyanakkor most kivételesen nem mecha téren nyomul, hanem egy egész érdekes dolgot hozott össze a Phi Brain: Kami no Puzzle-ben.

Csodálatos elmék egy rejtélyben

A sorozat 25 részével terjengősen rejtélyes/fejtörős alkotás benyomását kelti, a tipikus shounen elemekkel megfűszerezve. Az animáció tetszik, a zenék is kellően fülbemászóak, az sem mellékes hogy Amerika és Európa nagy tudós agyaival dobálóznak a szereplők beceneveinél, mint pl.: Einstein, Galileo, Edison. A csodálatos elmékben nem tudom mennyire fognak elmerülni, értem ez alatt azt, hogy veszik a japánok megint ezeket a jól csengő külföldi tudós neveket, akiknek a munkássága alapvetően változtatta meg a tudomány mai állását, vagy mindennapi életünket (már a címben is a 3,14 avagy pí utalást lehet felfedezni), éppen emiatt várok egy mélyebb elmerülést a tudomány tengerében, egy kis ismeretterjesztő célzattal. Ha abból indulok ki, hogy hány tininek lehet majd a kedvence az anime, nem tartom rossz ötletnek pedagógiai szempontból, hogy megismertetik őket e nevekkel. De ha csak a felszínt kaparásszák is a jól csengő nevekkel, még ez is arathat érdemet e téren, ha másért nem, hát azért, hogy a kíváncsiak utána néznek ezeknek a cseppet sem japános neveknek, hogy mégis kik voltak ők? Na de, az anime ennyire még nem borult el, nézzük, mit tudhatunk meg róla az első rész alapján:

A fiú, aki mindent megold

A főszereplőnk a dögös Daimon Kaito / Shintarō Asanuma (rég láttam ennyire szemrevaló pasit shounen animében), aki szívdöglesztő külsejét meghazudtolóan egy zseni agyával van megáldva. Bármilyen rejtvény, útvesztő, sudoku gyerekjáték a számára. Ezeket a rejtvényfejtős, útvesztős feladványokat összefoglalóan „puzzle”-nek nevezik az animében (angol szó, ami kirakót, rejtélyt, talányt jelent). A puzzle-ökkel kapcsolatban országos versenyeket is rendeznek, valamint ugyanúgy, mint bármely versenyszerűen űzött játékban pl.: go, sakk, itt is meg vannak a puzzle mesterei. Azonban az Eistein becenéven is futó Kaito egy nap furcsa feladvánnyal találja magát szemben. Egy Minotaur nevű alak egy halálos játékba hívja, ahol egy különleges nyeremény vár rá, ha sikerrel jár. A veszélyes küldetés, és a megoldhatatlannak tűnő útvesztő felcsigázza hősünket, és állandó zaklatójával, a csini de annál hangosabb Nonoha Itou-val (Kaori Shimizu) közösen indulnak neki a feladványnak. (A leányzó egyébként elég harcias, megszállott főhősünket is rendszeresen elnáspángolja). A hosszú menetelés után, két főhősünk éppen hogy megússza a leszakadó gerendák gyilkos kereszttüzét, amikor megpillantják a nyereményt: Orpheus karperecét, ami rögtön felpattan Kaito kezére, ami maximálja főhősünk agyműködését. (Vörösen felizzik az egyik szeme, majd nagy sátáni tekintettel közli majd, hogy meg van a megoldás – amúgy teljesen Sacred Seven feeling.) Az új erejének köszönhetően jutnak ki a csávából végül hőseink, mivel a nyeremény birtokbavétele után nemcsak a fulladás veszélyezteti őket, de a rájuk omló épület sem nyújt barátságos menedéket.

Agytorna vs shounen harci kedv

Egyelőre őket ismertük meg, kiegészítésképpen ott van még az iskolai Puzzle klub titokzatos vezetője, a suli igazgatója, valamint Kaito gyerekkori barátja, aki miatt űzi ezt a játékot. Elvileg valami ígéretet kötött a két fiú, aminek a lényege, hogy Kaito sohasem veszíthet a puzzle-ökben. Az alapszituáció úgyhogy egy jó pilottal bír, kíváncsi vagyok mi lesz ebből. Vajon egy klisés shounen sztorit kanyarítanak belőle, vagy a rejtély, akció oldalt kihasználva valami mélyebb története is lesz? Az biztos, hogy Kaito csapata bővülni fog a későbbiekben, a következő epizódban egy vörös dilis sráccal többek között.

Az animét Satou Junichi rendezi, aki  az Aria the Animationt vagy a Kaleido Start vitte korábban. Az openinget May’n dalolja (imádjuk a leányzót) – „Brain Diver” címen futó dalával tarol, míg az ending Natsumi Kiyourától a „Hologram„. A sztori eredeti alkotója Hajime Yatate, akinek ismertebb művei az After War Gundam X (manga/TV), a Battle SpiritsArgento SomaCowboy Bebop. Valamint számtalan Gundam széria eredeti alkotója (atyja) ő, talán a háttere miatt jól fog elsülni ez az anime? A karakter dizájn azért nem megszokott abból a szempontból, hogy sok kis csíkocska van a férfiak arcán, ami egy kis retro érzést ad nekem. A karakter dizájnt pedig Youhei Sasaki készíti. Pontozás: 5/3,5 az első részre.

Műfaj: akció, rejtély, shounen, játék, vígjáték
LinkekAniDB (eng), ANN Encyclopedia (eng), MyAnimeList (eng), syoboi (jap), Wikipedia (jap) [nggallery id=213]

(Visited 95 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Phi Brain: Kami no Puzzle (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .