Kedvenc: Fate/Zero (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 01.

Fate/Zero (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 01.

Fate/Zero (TV-sorozat; 2011)
Fate/Zero (TV-sorozat; 2011)

A Type-Moon Fate/stay night című 2005-ös, 24 részes animéjének (Urobuchi Gen írta a sztorit, aki a Madoka Magica szerzője is) előzményeit feldolgozó széria indult a Fate/Zero személyében 2011. október 1-jén, amely lenyűgöző animációval (Ufotable-től csak kiváló grafikájú alkotás jöhet ki, főleg hogy aktuális portékánk a Kara no Kyoukai mozik színvonalát hozza), sötét történettel, és az idei év legjobb első epizódjával debütált.

A háború kezdete

A háromnegyed órás első részben visszarepülünk 10 évet az időben, hiszen a Fate/stay night világát uraló Szent Grálért folytatott háború titkai lepleződnek le. Éppen emiatt a korábbi sorozatból ismert mellék- és főszereplők közül köszön vissza pár alak, de a fő vonala a sorozatnak: a Grálért folytatott véres háború lesz, az első széria titokzatos alakjaival: Emiyával és Kireivel a középpontban. (Az első sorozatot még mindig nem fejeztem be ^^’ – valahol a 16. rész környékén hagytam abba, de ez a kezdés nagyon beindított arra, hogy elővegyem a régi szériát és végig izguljam.)

Az Fate/Zero első részében megismerjük a háborúban résztvevő feleket, akik majd Japánban zúznak egy nagyot. A Szent Grálért folyó harc hét mágus között dúl, akik rituális keretek között idézik meg katonáikat, a „Servantokat„.  A kiválasztott varázslók mindig valamilyen céllal, kívánsággal akarják megszerezni a Grált, ami teljesíti vágyukat, ha a rivális résztvevők Servantjait elpusztítják. Az ellenfelek saját erejüknek megfelelő rangú Servantot kapnak. Első körben öt mindenre elszánt varázsló, bérgyilkos, nagyravágyó ifjonc kerül bemutatásra:

Az anime történelem legédesebb kisbabája.
Az anime történelem legédesebb kisbabája. Aki mellesleg Emiya Kiritsugujé.

A főszereplőnk Emiya Kiritsugu (Rikiya Koyama) egy varázslókat likvidáló bérgyilkos, aki nem retten vissza a puszta kezes mészárlástól sem. Beházasodott az egyik legősibb varázsló famíliába, az Eizenbern családba. Van egy édes kislánya, és szerető felesége – Iri. A férfi sötét és véres múltja ellenére valamilyen magasztos cél érdekében száll harcba. Őt tartják a legerősebb ellenfélnek, hiszen varázserejét mellőzve végez mindig áldozataival, óriási tapasztalata van éles bevetésekkel kapcsolatban, hiszen még háborúkban is szolgált mint zsoldos. A legerősebb Servantot akarja megidézni (a Servantok rangsorolása alapján, van pl.: King, Assassin, Caster, Archer, Berserk, stb. – akik a katonák erősségei alapján kapják a nevüket), de Emiya az ismeretlen, szőke lovag lányt, Sabert (Ayako Kawasumi) kapja, nem kis elégedetlenségére, mivel a Kingre pályázott. (Ui: Saber állatian édes a hosszabb hajával.) – Megjegyzés: A Grál akarata dönti el, hogy kihez melyik Servant kerül.

Főszereplőnk legerősebb ellenfele, a papi hivatású Kotomine Kirei, aki a templomnak dolgozik, és szintén varázsló likvidátor. A felesége meghalt ugyan, de tisztázatlan miért vesz részt a harcban, elvileg Tokiomi Tohsakát támogatja. Kemény férfinak tűnik, és a szinkronhangja Jouji Nakata, aki Alucard-sama (Hellsing) felejthetetlen mély tenorján darálja monológjait. Emiya és közte már az első pillanatoktól kezdve forr a hangulat, hasonló hátterük miatt (ugyanis mindketten speciális bérgyilkosok). Tokiomi Tohsaka (Sho Hayami) egyébként a legősibb varázsló család feje. Kireit is ő „karolta” fel, és képezte ki három éven át. A Fate/stay night-beli Rin Tohsaka édesapja, és ő is harcolni fog.

Rin
Rin Tohsaka szemtelen kislányként. Úgy tűnik nemcsak a Fate/stay night-ban volt morci a természete.

Matou Kariya: A Matou család (szintén nagy varázsló család) tagja, bár megtagadta családi gyökereit az önző és Grál / örök élet megszállott apja miatt. A háborúba azonban egy erős lelki terrorral kényszerítik bele: Rin Tohsaka testvérét, Sakurát örökbe fogadja Kariya apja, és kegyetlen kínzásoknak, kiképzéseknek teszi ki a kislányt (őt akarta a harcba benevelni eredetileg Kariya helyére). Kariya lényegében a kislányért áldozza fel magát. Mivel a varázslást nem gyakorolta, ezért gyorstalpaló kiképzése során teljesen tönkre megy a teste (pl.: megőszül), ráadásul 1 hónap van hátra az életéből. Ha jól láttam, akkor Berserket kapta a Servantok közül. Emiya mellett ő tűnik a legszimpatikusabb karakternek: kedves, önfeláldozó, de valószínűleg ez lesz a veszte. SzinkronjaTarusuke Shingaki.

Kayneth El-Melloi Archibald (Takumi Yamazaki) a londoni varázsló akadémia egyik tanára. A hideg szőkeséggel megáldott úriembert átveri egyik kigúnyolt diákja, Waver Velvet (a fiú be akarja bizonyítani, hogy a Szent Grállért folytatott háborúban gyenge varázserővel bírók is részt vehetnek, ám a tanára a képébe röhögött). Waver (Daisuke Namikawa) ellopja a tanárnak szánt rituális kellékeket, és megidéz magának is egy Servantot, de persze az öreg ettől még részt fog venni a harcban, úgyhogy lényegében már csak a 7. harcos kiléte kérdés.

Are you Master? - Saber színrelép az epizód utolsó jelenetében, számomra ez volt a legjobban várt pillanat az egész részben.
Are you my Master? – Saber színrelép az utolsó jelenetében, számomra ez volt a legjobban várt pillanat.
Régi széria versus az új feldolgozás

Az első sorozathoz képest nemcsak a grafika erősebb, de a történet is sokkal komolyabb (anno azt hiszem azért droppingoltam a szériát, mert sok üresjárat volt benne – hát ebben az első rész alapján nem lesz). Engem 100%-osan meggyőzött! Must See! Imádtam a gyönyörű animációt, nem mellesleg a zenéjét Yuki Kajiura szerzi, ami egy hatalmas piros pont, az openinget LiSA énekli, ami az „oath sign” – ez első hallásra már teljesen megfogott. A háttérzenék nagyon dinamikusak, hangulat fokozóak, akár egy mozifilmet nézne az ember. A director Ei Aoki (Ga-Rei: Zero, Hourou Musuko), a sztori természetesen a zseniális Gen Urobuchi novellája nyomán elevenedik meg, akinek a Madoka Magica mellett a Phantom ~Requiem for the Phantom~-ot is köszönhetjük. Mivel kendvenc animéimet is ő írta, és azokban sem csalódtam, szerintem az őszi évad nagy durranása ez az anime lesz a Guilty Crown mellett. E friss csodát pedig csak 13 részen át élvezhetjük, következő évben jön a második évad. Áh, már alig várom a folytatást! Neki buzdulásból: 5-ből 5 pontot kap ^^! Ui.: Azért is érdekes a széria, mert a Fate/stay night tini hőseinek szülei fognak a Fate/Zeroban csatázni.

Műfaj: dráma, akció, természetfeletti, fantasy
LinkekAniDB  (eng), ANN Encyclopedia  (eng), MyAnimeList  (eng), syoboi  (jap), Wikipedia (jap)[nggallery id=211]

(Visited 336 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Kedvenc: Fate/Zero (TV-sorozat; 2011) ~ 01. epizód / 2011. október 01.

  1. Most már eldőlt, hogy két évad lesz. Őszi szezonban 13 rész, s majd tavasszal a folytatás.

    Amúgy nagyon jó, ebből Iskandar (Alexandrosz) nagyon egy pofa ember, Casternek meg láthatóan a szeme se áll jól 😀 Eddig elég meglepően sok mitikus-történelmi utalás volt a személyekre.

  2. Nem rég néztem meg én is az első részt magyar felirattal és ameddig van angollal, sztem is eszméletlenül jó én az alap szériát is végig néztem nekem konkrétan nem volt bajom vele az igaz h sok minden van amit belerakhattak volna és kihagyhattak volna. Ja és bocsi a beleszólásért de Kariya berserkert kapta nem assasint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .