Hayashi Fumino: Meteor / メテオ(manga; 2008; 3 kötet)

Hayashi Fumino: Meteor / メテオ(manga; 2008; 3 kötet)

Hayashi Fumino: Meteor / メテオ(manga; 2008; 3 kötet)
Meteor / メテオ(manga; 2008; 3 kötet)

A seinen mangák között is szokatlanul egyedi hangvételű Hayashi Fumino Meteor című képregénye. A hölgy létére főleg shounen/seinen, minimálisan shoujo termékkel rendelkező mangaka olyan adaptált képregényekről ismert, mint a Shinseiki Evangelion: Koutetsu no Girlfriend 2nd, a Valkyrie Profile 2: Silmeria, vagy a Terra e… – Aoki Koubou no Keith. A Meteor című apokaliptikus mangájában megcsillantja az adaptációk során összegyűjtött pszichológiai horror adalékot (lásd: NGE), amit felettébb egyedi módon ötvöz az emberi sors, invidum túlélési harcában egy természeti katasztrófa közepette. Bár képregényében a címből adódóan nem földrengés / cunami fogja elpusztítani Japánt, mégis a fukushimai helyzethez aktualizálható a mondanivalója.

A pillanat, amikor rájössz, hogy mi mindent vesztettél el, ami addig nem is számított

A három kötetes képregény esendő hősökkel indul útjára, a középpontban egy életunt, mindenkit megvető szemüveges leányzóval, Kawana-szannal. Az ő szemén, érzésein keresztül fogjuk fel, hogy egy katasztrófa mennyire képes gyökeresen megváltoztatni az embereket, avagy „true nature”-üket felszínre hozni. A mindenki által kiközösített jégkirálynőnk viszonyt folytat egyik tanárával, Yamashita-senseijel. A férfi kedves és törődő álarca mögött egy önző manipulátor, akit csak önmaga érdekel. A szeretetre éhes Kawana ezt időben észrevette, és véget vetett kapcsolatuknak, ami mégis nagyon megviselte. A kívül kemény, belül üres lány a depresszió szélén áll. Ám mikor éppen hazafele tartana a helyi busszal, őt, iskolai társait és a buszon utazó idegeneket (köztük Yamashita-senseit is) szörnyű dolog fogadja: egy meteor csapódik be járművükbe, sőt egész Tokiót letarolja a meteor zápor. Kawana túlélők után kutatva, először érzi azt, hogy szükség lehet az ő erejére, éleslátására is. Ám a szükséghelyzetben nem várt reakció bukannak fel, mint önzőség, féltékenység, cserbenhagyás a törődéssel, egymás segítésével szemben. Végül Kawana rajta kívül 7 túlélővel kénytelen küzdeni az életben maradásért. Azonban ne tipikus survival mangát várjunk ezek után. A mangaka sokkal fontosabb hangsúlyt fektet karaktereinek fejlődésére, vagy éppen bukására, múltbéli életükre, és tetteik újramérlegelésére. A zseniálisan összerakott mű nem szűkölködik drámából, szenvedésből, és a megbocsátás reményétől.

Kawana és a 7 túlélő – mert itt ők a fontosak

A történet szempontjából sokkal hangsúlyosabb az, hogy milyen motivációk ébrednek fel a túlélőkben, milyen célokért képesek cselekedni e kiszámíthatatlan helyzetben. Nem is magán a katasztrófán van a hangsúly, amiről ironikus módon kiderül, hogy egy mesterségesen előidézett jelenség volt, amely során egy új biológiai fegyvert próbáltak ki a tisztelt kormány vezetőség (momentán egy vírusról van szó, ami szépen szedi majd áldozatait). Ezek a fordulatok mégis mellékesek a szereplők jelleméhez viszonyítva, akik a következők:

Karakterek
Karakterek (8): Kawana, Sasajima, Sakuyama-kun, Ayachi-kun, Yamashita-sensei, Nao, Sannou-kun, Yatomi-kun

1.) A már említett Kawana Tomoko-szan (15 éves). A diáklányt egyedül neveli édesanyja, akivel kapcsolata teljesen semleges, az állandó távollét miatt. A lány szomjazik a szeretetre, a törődésre, ezért fogadja el a manipulatív Yamashita-sensei gyöngédségét, annak ellenére hogy kapcsolatuk tiltott. Kawana azonban hamar rájön, hogy nem bízhat senkiben. A tanárnak több szeretője, sőt jegyese is van mellette, így a lány szakít vele. Hidegségét, önmagát egy páncélba zárja, de a katasztrófa valamit megváltoztat benne. Úgy érzi, végre talán ő lehet az, aki másokon segíthet, aki megoldást talál a problémákra, és agresszivitásával még védelmet is nyújt a bajbajutottakon. Kitartó, de néha későn cselekszik a sok mérlegelés közepette. Magányos lélek, aki csak azt akarja, hogy elismerjék létezésér, és szeressék. Az utolsó kötet, utolsó képkockáiban ébred rá arra, hogy hol hibázott, és kedvességével igyekszik megkönnyíteni egy haldokló utolsó pillanatait. Az egész képregény az ő jellemfejlődését emeli ki, egy kis őrültséggel, bűntudattal, önigazolással kiegészítve.

Kawana, amint bűntudatot érez amiért valakit megölt, és akin nem tudott időben segíteni.
Kawana, amint bűntudatot érez amiért valakit megölt, és akin nem tudott időben segíteni.

2.) Yamashita-sensei (24 éves): a velejéig romlott alak megtestesítője. A szerencsétlenség után csak azon jár az esze, hogy tudná magát a legkönnyebben biztonságba helyezni, mások kihasználásával, feláldozásával. Amikor végezni akar az egyik sebesült hölggyel, Kawana nem bírja tovább a férfi kegyetlenségeit, és hirtelen felindulásból megöli őt.

3.) Sasajima-szan (15 éves): Kawana-szan osztálytársa, és a hihetetlenül féltékeny a lányra, amiért Yamashita-senseijel jár. (Gyűlöli is emiatt.) Nagy hangú, aljas megjegyzései ellenére segítőkész, bár hamar bepánikol, és Yamashitáért bármit megtenne, amit a férfi ki is használ, és ami miatt Kawana is kénytelen később megbűnhődni tettéért.

4.) Yakuma Nao (21 éves): A fiatal nő súlyos beteg, ráadásul a meteor becsapódásban elveszíti édesanyját, aki a szeme láttára hal meg. Mégis tragikus múltja miatt iszonyatosan erős vágy vezérli a hazajutásra, ahol alig pár éves kislánya várja. Az ő múltja kiemelten kerül a középpontba, mivel Kawanára nagyon nagy hatást gyakorol a nő önvédelmi ösztöne, és igazságérzete. A lány ugyanis középiskolás korában elszökött szerelmével, majd véletlenül terhes lett. A barátja rá akarta kényszeríteni az abortuszra, de a nő nem engedett. Mikor megszületett a kisbabája, a férfi rendszeresen verni kezdte, mellette pedig játékszalonokban tékozolta el az összes pénzüket. A nő végül elszökött tőle, de a férfi utána jött, és meg akarta ölni. Nao a kislánya és saját védelme érdekében visszatámadt a férfira. Mindketten életben maradtak, de Naonál a súlyos sérülések mellett rákot is diagnosztizáltak, a férfit börtönbe zárták.

5.) Ayachi Kouji (29 éves): A férfit gyermekkorában téveszmékkel kezelték elmegyógyintézetben, mivel előtte megölt pár gyereket az utcájukból, azt hitte démonok. Azóta rettentően törődő a gyerekekkel, mai napig vezekel gyerekkori bűnéért. Mivel „gyilkos” Yamashita-sensei kihasználva a titkát egy megbocsáthatatlan bűnre akarja rákényszeríteni. A férfi egyébként nagyon könnyen manipulálható, annak ellenére hogy jó szándékú.

6.) Sannou Hamare (15 éves): A manga egyik tipikus karaktere – mindenkin segíteni akar, udvarias, a légynek sem akar ártani, és óriási megbocsátási erő van benne a szentimentális önfeláldozás mellett. Ayachi miatt a bátyja szemtanúja volt gyerekkorában legjobb barátja halálának, ami miatt a fiú teljesen megváltozott – mániákus depressziós lett. A család soha nem tudott megbocsátani Ayachinak a tettéért, pedig az rendszeresen kért tőlük bocsánatot levélben.

7.) Yatomi Kazuhiro (18 éves): A manga második tipikus sémákból építkező karaktere. Yamashita tanár urat egyáltalán nem kedveli, ezt többször meg is jegyzi. Nagyon ideálokban gondolkodó alkat, a túlélésért egyszerűen nem tudja elfogadni a gyilkosság kényszerét, vagy a jogos önvédelmet. Ha kell cselekszik, de minden jó akarata ellenére ő is hoz rossz döntéseket, amikkel neki is szembe kell néznie.

8.) Sakuyama Yuuto (11 éves):  A kisfiú éppen nővéréhez utazott. A nővére miatt elszökött otthonról, ahol a szülei nem is foglalkoztak vele, csak az alkoholizmusba temetkeztek, és kisfiukat nem járatták iskolába. Yuuta csak arra vágyik hogy tartózzon valahova. A katasztrófa során hosszabb időre kiüti pár gerenda, és mikor magához tér, azt látja hogy 7 megmentője magára hagyta (pedig nem, csak éppen mást mentek menteni, míg őt hagyták pihenni). Ezután teljesen bekattan, és bosszúból végezni akar a felnőttekkel.

Ha a világnak vége lesz holnap, csak egy a fontos: van valaki, aki melletted van még halálodban is

A grafika nem egy nagy durranás, a karakterek kidolgozottak ugyan, bár néha össze lehetett őket keverni, a háttér pedig teljesen elnagyolt. A történetben voltak sejtelmes ugrások, amiket végül a szöveg megmagyarázott. Egyértelműen a dialógusok, a párbeszédek domináltak végig, mert néha a képekből nem lehetett egyértelműen következtetni arra, hogy mi történt, sőt néha tényleg kimaradt az igazi „akció”, és helyette ott találtuk a főhőseinket egy teljesen új helyzetben. Eleinte nehéz is volt ezt a fajta történetmesélést megszokni – unalmasnak, vontatottnak tűnt -, de szerencsére a kitartásom meghozta gyümölcsét, és elért a mangaka „üzenete”, ha mondhatok ilyet.

Az utolsó kötet teljesen nyitottan ér véget, a mangaka hozzá is fűzi egy utolsó kommentjében, hogy az olvasó fantáziájára bízza, hogy mi történt ezután. *Spoiler* A sztori úgy ér véget, hogy eltorzult lelkű főszereplőnk, Kawana rájön saját hibáira, mert lényegében eddig mindig a környezetét okolta a magányossága, az elhagyatottsága, bűne miatt. Végül megbékél, és talán meg is hal (elég valószínű), de ez nincs egyértelműen leírva/rajzolva, ezt csak én gondolom bele a történetbe, mert míg Nako halála teljesen értelmetlen és tragikus volt, hiszen eleve halálos beteg és egyedül a lánya tartja életben, erre ott van Kawana, aki hirtelen felindulásból kétszer is ölt eltorzult arccal (legalább a szereplők érzelmei vannak ütősen tálalva, az arc mimika, dinamika nagyon átjön), és végül ugyan megbánja tetteit, de a gyilkosság alól még ez sem oldozza fel. Csak itt jön a logikai bökkenő. Halálát pont egy addig „ártatlan” léleknek, Sasajimának köszönheti, aki beleőrül tettébe. Végeredményben az egész manga a feloldozás, ugyanakkor az „innen nincs menekvés”, ez itt „tényleg a vég” érzése köré épül, mert az utolsó kötetben bedobják a halálos vírus létét, ami miatt semmi esélye nincs a szereplőknek a túlélésre, egyedül egymás irányába kénytelenek rendezni viszonyaikat, a múltjukat, és megtalálni önmagukat, addig míg van rá idő. Szerintem nagyon ütős kompozíciót produkált a hölgyemény, remélem készít még ilyen műveket, mert eleve a karakterei mindegyikében ott volt valami tragikus, valami torz. Csak Kawana vitte el a pálmát, aki bűneit jó szándékkal próbálta „leplezni”. 10-ből 8 pontot kapna nálam.

Képek a mangából [nggallery id=202]
Manga adatok
(Visited 103 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .