Ishikawa Yugo: Sprite / スプライト / 末日降臨 (manga; 2009)

Ishikawa Yugo: Sprite / スプライト / 末日降臨 (manga; 2009)

Ishikawa Yugo: Sprite / スプライト / 末日降臨 (manga; 2009)
Ishikawa Yugo: Sprite (manga; 2009)

Sprite! A nagy BL felfedező túrán kell néha egy kis pikáns mentes vérfagyasztás, így esett  a választásom ezen energia bombára, amely névrokonát, a Coca-Cola company citromos spin-off üdítőitalát is lepipálja. Bár ha a mangaka, Ishikawa Yugo a Sprite löttynek szánta népszerűsítő adalékként mangáját, eléggé mellé fogott, mert ha tudja az ember, hogy a manga sztorijában egy furcsa folyadéktól elpusztul az egész világ, biztos nem lesz az üdítő nagy fogyasztója. Legalábbis keserédes borzadállyal fog belekóstolni az italába (bár szerintem e manga ismerete nélkül is ébredhetnek kétségek az emberben az egészsége érdekében).

Amikor a halál vár rád

Napjainkban járva ismerjük meg Tokitou Yoshikót, egy tipikus mindenkivel törődő, odaadó, de halk szavú fiatal tinit, aki barátnőivel: a felvágott nyelvű, vérmes Kirikóval, és a „bocsánat hogy létezem, de azért aggódom mindenkiért” attitűdű Mikivel, meglátogatja zárt falak között élő nagybátyját Tokió egyik legmagasabb luxus lakótömbjében. A férfi 10 évig játszott egy videojátékkal, amit pont az nap fejez be, amikor unokahúga a szokásos napi élelmiszer adagját felhozza szemétdombra hasonlító szobájába. Az igazi hikikomori, 40 éves fazon már az öngyilkosság gondolatával játszik, amikor Albert nevű kutyusa vidám csaholással üdvözli az étel hordó „szobalányt”. Yoshikónak azonban egész nap furcsa „látomásai” voltak. Fekete hópelyhek hullottak az égből, majd a nagybácsi szobájából látja, ahogy a tsunami erejével, egy furcsa fekete tenger ellepi az egész várost, óriási földrengés kíséretében. A fekete tengerről kiderül, hogy aki belelép, az szó szerint kiszárad mint egy zombi, és rögtön meghal. A lányok kiutat keresve felmásznak a tetőre, ahol furcsa gyerekeket találnak sátraik halmazában. A gyerekek közlik velük, hogy a katasztrófát az Idő okozta, és ők már több évszázada menekülnek az Idő elől, van aki 250 éve. Ekkor váratlanul a víz visszahúzódik, helyette óriás szörny pókok lepik el az utcákat, és hőseink döbbenten tapasztalják, hogy 2060-ban járnak. Olyan épületeket látnak, amik korábban nem is léteztek, az emberek többsége pedig eltűnt egy titokzatos kór nyomán. Yoshiko, Miki, Kiriko, a gyerekek, és a lakótömb néhány életben maradt tagja (főleg a megzakkant nagybácsi) kétségbeesetten keresik a válaszokat különös helyzetükre, és kénytelenek kézzel, lábbal harcolni az életben maradásért, egymásért.

Végső állomás mangában rulez

Elsőre rögtön ez az öt mozifilmet is megért széria jutott eszembe, ahol a Halál elől menekülnek a fiatalok, de az persze minden mozdítható eszközzel azon van, hogy végre beteljesítse sorsukat. A Sprite mangában az Idő akarja kiszárítani egykor halálra ítélt főhőseinket, ennyiben ki is merül a hasonlóság a két franchise között. A sztori elsőre nagyon csavaros -sajnos csak két kötete olvasható angolul (eddig)-, de a cselekményt nagyon jól sodorja a mangaka (Japánban 5. köteténél tart a sorozat). A grafika is brutálisan ütős, talán Junji Ito stílusához hasonlítanám, a realisztikus szereplőkkel, akik ha éppen rosszat tesznek (momentán ölnek, oltják egymást), vagy nagyon kiborulnak olyan eltorzult, vadállat fejjel tudnak nézni, hogy kiráz tőle a hideg. A szörnyek, a hullák anatómiai pontossággal (Gantzos belső szervek nélkül ugyan) bomlanak szét, jó kis zombi arcokkal, hulla fejekkel. A karakterek tipikusak ugyan, de sejthető hogy Yoshiko lesz a nagy mindenkit túlélek de ugyanakkor meg akarok menti leányzó, kit hősi posztra pályázó barátnői is követnek, főleg a kiabálós, igazi vadóc Kiriko. A grafikánál hangsúlyos az erős tónusozás, a horrorisztikus beállítások, drámai pillanatok, elborzadó arc közelik, és totálok. Minden egyes képkocka minimalistán kidolgozott, vértől csöpögős, vagy éppen a sötétség hívó szavától torz borzalom süvít róluk, és még az akcióból is kijut dögivel. Kíváncsian várom a folytatását, engem meggyőzött.

Ui.: A kötet borítók egyre tetszetősebbek. Főleg a harmadiké *_*.

Képek a mangából [nggallery id=201]
Manga adatok
  • Eredeti cím: スプライト / 末日降臨
  • Angol cím: Sprite
  • Történet: Ishikawa Yugo
  • Grafika: Ishikawa Yugo
  • Kiadó: Shogakukan
  • Magazin: Big Comic Superior
  • Terjedelem: 5 kötet (folyamatban)
  • Megjelenés: 2009-ben indult
  • Célközönség: seinen
  • Műfaj: akció, horror, rejtély, természetfeletti
  • Linkek: Wikipedia (eng); Baka-Updates Manga (eng);  MAL (eng);  MangaReader.net (eng);  TenManga (eng); MangaFox (eng); Otakuworks (eng)
(Visited 62 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .