Deadman Wonderland / デッドマン・ワンダーランド (TV-sorozat; 2011)

Deadman Wonderland / デッドマン・ワンダーランド (TV-sorozat; 2011)

Deadman Wonderland / デッドマン・ワンダーランド (TV-sorozat; 2011)
Deadman Wonderland (TV-sorozat; 2011)

A Deadman Wonderlandről már regéltem egy sort, amikor bemutattam a mangáját (itt olvasható a bejegyzésem – alapsztori itt le van írva, azt nem fogom még egyszer kivesézni). A manga ismeretében (aminek most jött ki a 11. kötete) bevallom az anime nem tetszett. Bármennyire is csilli-villi volt, gyönyörű karakter dizájnnal, az idei év legeslegjobb opening zenéjével és grafikájával, mégis hiába volt ott nagy aduászként a Manglobe stúdió (pl.: Ergo Proxy) – nem jött össze a megarobbanás.

DW fail as an anime?

Aki ismeri a mangát, az tudja, hogy a történetben (persze a korlátolt epizódszám miatt: 12 részes a sorozat), a váratlan csavarokat előre lelőtték (Shiro = Red Man), a cselekményt felpörgették, Ganta (Romi Park) jelleme nem kapott elég teret fejlődni, egyszer még sírt, aztán hirtelen ő lett a mindenkit megmentek fenegyerek. A karakterek (főleg Ganta nagyon idegesítő lett az állandó nyivákolásával – sorry Ganta fanok). A szinkronhangok nem lettek pár szereplőnél eltalálva (pl.: KarakoKumiko Itou), másrészt a tipikusan felismerhető hangok csendültek fel, akiket már annyi szerepben hallott az ember pl.: Kana Hanazawa mint Shiro, ugyanazon a hangszínen csicsereg, mint ShiemiBlue Exorcist-ban, vagy a Steins;Gate Mayuriya. Az is fura volt, hogy Shiro szemét fehérrel rajzolták meg (okés, kísérleti nyuszika volt meg minden, de a mangában sokkal édesebb volt fekete szempillákkal). Kihagytak fontosabb karaktereket, mint Chaplint és Condort, Crow (Masayuki Katou) és Minatsuki (Iori Nomizu) csapatának további erős tagjait. A Star Chain „felkelését” lerendezték pár mészárlással, vérrel, az Undertakerek közül is hiányozott a többi fenegyerek, na meg Crow alig harcolt, pedig ő a legtökösebb pasi az egész anime sorozatban. (Ő tetszett a legjobban a szerepében, na meg természetesen Minatsuki sem volt semmi az eszét vesztett pszicho-szadista állat szerepében. Ez a két karakter, na meg Shiro, és a csinos/kebles Makina (Takako Honda) adták a sorozat erősségét, csak szegény Makina alig szerepelt, és annyira nem derült ki, hogy ő nemcsak egy kaszabolós szadista börtönparancsnok, hanem Tamaki igazgató (Yuuki Kaji) uralmát is meg akarja dönteni.) A Tamaki irányította kísérleti szálat teljesen kihagyták (mármint hogy élő emberekből csinálnak Deadmaneket, és utána az igaziakkal kényszerítik őket harcolni egy jó kis agymosás után) – ide kapcsolódik Azami-chan története, akit szintén kihagytak, pedig Ganta szempontjából nagyon-nagyon fontos lett volna a lány.

Gondoltam én, hogy ha kevés részbe akarják belesűríteni az Eureka Seven alkotóinak mangáját, abból nem lesz olyan felejthetetlen anime, mint az ES volt. Na, de azért adjunk az animének pár piros pontot is. Az opening/ending zenék előtt le a kalappal, az op a „One Reason”  fade-től, kiválóan dögös szám, hozzá méltó dögös animációval, az ending pedig nagyon jópofa pop zene a „Shiny Shiny” című dal a NIRGILIS együttestől. Az endingben jó ötlet volt a főszereplők múltját fellebbentő néhány régebbi fotó.

Opening Theme

Ending Theme

Ami tetszett még

A zenei aláfestés is nagyon mozis, hátborzongató feelinget adott, kiváló háttérzenei repertoár került felvonultatásra a részek alatt. A karakter dizájn majdnem tökéletes, néha Minatsuki őrült pillanataiban szétcsúszott arccal látható, de az őrültség megcsúnyít, úgyhogy ez megbocsájtható bűn. A média oldaláról rettentően jól tálalták az anime közönségének „bemutatott” gladiátori harcot, kellő iróniával is megfűszerezték. Mivel shounen besorolást kapott az anime, így az új cenzúrákhoz alkalmazkodva a véren kívül a testrész trancsírozós jeleneteket besötétítették (ami esztétikai/élvezhetőségi faktort rontott, főleg a nagyon jó harci jeleneteknél, ahol pont a támadások testre gyakorolt hatására lenne kíváncsi az ember), mellbimbó max ha kétszer villant a sorozatban (mondjuk ez csak véletlen tűnt fel, mostanában túl sok seinen mangát olvasok, és már úgy megszoktam őket XD), pedig Shiro ruhája eléggé feltárulkozó. Ezek után kíváncsi leszek a 2011 októberébe beharangozott DW OVA-ra, amit a 11. kötet teljes megjelenésével együtt dobnak piacra. Vajon egy epizódban mit fognak adni ezek után? A sztori kábé a Star Chain elhalálozásáig lett belefoglalva a 12 részbe, úgyhogy majd elvileg most jönne a történet java, az igazi harccal, drámával, mikor Gantának leesik a tantusz, hogy Shiro egy kettős személyiséggel megáldott gyilkológép, és lényegében elpusztíthatatlan, meg ott van Makina kis ex-katonai csapata is, akik támadásba lendülnek, Tamaki pedig lelepleződik.

Összegezve hiányzott az igazi DW íz, ami a mangában ott volt. Gondolok itt a mellékszereplők szomorú múltjára is, pl.: hogy Crow hogy kötött ki ezen a lepra helyen rendőr létére. Shiróra, Gantára és Minatsukira, na meg a Star Chain két vezetőjére jutott drámai idő, de ez vagy túlzott volt, vagy túl hirtelen ledarált. Nagyon szép anime kivitelezését tekintve, de csak ennyi, sajnos. Nem tudom hogy a manga ismerete nélkül mennyire lehet bejövős a cucc, de éles kritikusoknak tuti nem tetszett, akiknek meg teljesen új a világa, az nagyon különleges, egyúttal hátborzongató lehet, minden bakija ellenére, így van benne azért pár dolog, amiért meg lehet szeretni. Én nem voltam elragadtatva tőle, de végeredményben szórakoztató volt. A részek alatt tőlem szokatlan módon megnyilvánultam XD, osztottam szegény Gantát, szóval már ezért is megérte megnézni. Meg hát, csak a Deadman Wonderlandről van szó. Még ha nem a legjobb adaptáció, azért kihagyni sem szabad.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=199]
Anime adatok
  • Japán cím: デッドマン・ワンダーランド
  • Angol cím: Deadman Wonderland
  • Rendezte: Koichi Hatsumi
  • Series Composition: Yasuyuki Muto
  • Eredeti történet: Jinsei Kataoka
  • Eredeti karakter dizájn: Kazuma Kondou
  • Karakter dizájn: Masaki Yamada
  • Zene: NARASAKI
  • Megjelenés: 2011. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: akció, dráma, horror, shounen, természetfeletti, sci-fi
  • Stúdió: Manglobe
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng);Wikipedia (eng); Baka-Updates Manga (eng); Hivatalos honlap (jp)
(Visited 128 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .