Mardock Scramble / マルドゥック・スクランブル (manga; 2010-2011; 5 kötet)

Mardock Scramble / マルドゥック・スクランブル (manga; 2010-2011; 5 kötet)

Mardock Scramble / マルドゥック・スクランブル (manga; 2010-2011; 5 kötet)
Mardock Scramble (2010-2011; 5 kötet)

Cyberpunk anime filmre fel! Tegnap pont szörfözgettem az eljövendő anime tv-sorozatok/mozifilmek premierjei között, és rábukkantam egy igazi gyöngyszemre! Minőségi cyberpunk anime már olyan rég jött ki, 2007-ben a Real Drive-ra emlékszem utoljára Masamune Shirowtól. Erre látom, hogy 2010. őszén volt a preimerje egy trilógiának induló, fantasztikus látványvilágú movie sorozatnak, melynek a második része idén jön ki 2011 szeptemberében. A japán mozikban ugyan ekkor debütál, így 3-4 hónap mire hozzánk is eljut, de szerencsére az alapjául szolgáló regénysorozat már manga adaptációt is kapott, ez pedig a Mardock Scramble.

A ringyó kiborg

Már a manga, és az anime trailer alapján látom, hogy az Akira és a GITS világát nem fogja felülmúlni filozófiai tekintetben, de izgalmas, látványvilágilag rettentően lenyűgöző darab készül belőle. A regény is szerintem elképesztő lehet, ez elvileg már angol nyelvterületekre is eljutott (majd megpróbálom megrendelni). A Mardock Scramble tehát egy akcióval teli cyberpunk regénysorozat, amelyet Tow Ubukata alkotott meg 2003 és 2010 között. A három kötetes trilógiát egyben jelentette meg a Viz Media az USA-ban. A regényt pedig Katsuya Terada illusztrálta. Persze a nagy hűhó közepette elindult a manga adaptáció is, kicsit eltérő dizájnnal a regényhez képest, de még így is elég eyecatching formában Yoshitoki Oima rajzolásában. A manga 2009-ben indult, 5 kötetnél tart – ehhez volt szerencsém tegnap éjjel, bár még a fele se érhető el angol fordításban, de a sztori veleje már meg van – a Wikipedia szerint 5 kötetes az egész, de Baka-Update szerint még lesz folytatás. A manga a Bessatsu Shounen Magazinban jelenik meg (Kodansha kiadó), a kötet borítók letaglóztak, annyira gyönyörűek, az anime adaptáció Mardock Scramble: The First Compression címen jelent meg tavaly, az előzetese teljesen nyálcsorgatós. Amint megtalálom, már lecsapok rá az tuti. (Megjegyzés: a Gonzo tervezett belőle egy OVA-sorozatot 2005-ben – de kár hogy nem jött össze nekik! – de végül be lett rekesztve a dolog 2006-ban). Az anime filmeket a GoHands stúdió készíti majd (az előzetes alapján állati jó munkát végeztek), míg a rendező Susumu Kudo (pl.: Mirage of Blaze – A káprázat lángjai) lesz.

Miért pont én? Bárcsak meghalnék…

Rune Balut (Megumi Hayashibara) egy prostituált, akit teljesen tönkretett az élet, kezdve édesapja molesztálásától, majd bátyja vérengzésétől a szülői házban. A koldusbotra jutó lányt egy bordélyház foglalkoztatta egy darabig a piros lámpás negyedben, majd annak csődbe jutatása után ismét az utcán találta magát. Ekkor egy Shell (Kazuya Nakai) nevű férfi a szárnyai alá vette, persze szexért cserébe, majd mikor Balut azt hitte minden rendben van, a férfi váratlanul kést szegezett a torkának, és csak úgy heppből kinyírta, majd még a házát is rárobbantotta (az animében a kocsiját). A lányt egy különleges nyomozó csapat menti meg, akik a Mardock Scramble segítségével lényegében egy kiborgot csinálnak belőle – a teste 90%-a elégett a tűzben, úgyhogy muszáj is. Emellett új képességekre tesz szert: minden tárgyat képes érzékelni a környezetében, az öklében emberfeletti erő lappang, a tudatával pedig minden elektromos készüléket irányítani tud. A megmentője Dr. Easter / Hiroki Touchi (Húsvét doki vicces fazon nagyon), aki megkéri a lányt hogy segítsen neki elkapni Shellt, aki az alvilágban egy nagy kutya, számtalan sorozatgyilkosság kötődik a nevéhez, és még a korrupt kormányba is beszivárgott. Balut ehhez kap egy partnert is, az egér formájú beszélő csodafegyvert, Œufcoque Penteanot (Norito Yashima) ami bármivé képes átalakulni: ruhától kezdve aknavetőig. Látványos akciók váltják egymást, és kiderül, hogy Shellnek nem Balut az első áldozata, több hozzá hasonló lánnyal végzett már, csak a likvidálásuk után mindig törli az emlékezetét.

Mardock Scramble: Balut kissé gótlolis szerelésben.
Mardock Scramble: Balut kissé gótlolis szerelésben.

Váo, az egész kicsit Battle Angel Alita feelingű, de annyira jól néz ki, mondjuk a mangában kissé loli alkatú a csaj, az animében eleinte normál arányokkal bír, majd a kiborg teste lesz B.A. Alitás, főleg a rövid hajával. A manga grafikailag a toppon van, bár Balut ábrázolása nem mindig olyan tipikus „szépség”, de az akció jelenetek, a sci-fi háttér, no meg az a kis mókás kisegér aki újra értelmet ad a lány életének valami elképesztően egyedinek tűnik. Anime előzetes az első filmhez (már töltöm is):

Összegezve must see! & read! aki teheti, én is lelkesen keresgélek utána. Remélem az anime hamar kijön Blu-rayen is, mert egy elképesztő AMV-ét lehet belőle faragni. *_* Ui.: a mangában se szex, se mellbimbók nem látszanak úgy, mint az anime trailerben.

Manga adatok
  • Eredeti cím: マルドゥック・スクランブル
  • Angol cím: Mardock Scramble
  • Történet: Tow Ubukata
  • Grafika: Oima Yoshitoki
  • Kiadó: Kodansha
  • Magazin: Bessatsu Shounen Magazine
  • Terjedelem: 5 kötet (befejezett? vagy még lesz folytatás)
  • Célközönség: shounen
  • Műfaj: sci-fi, akció, dráma, pszichológiai, cyberpunk
  • LinkekWikipedia (eng); Baka-Updates Manga (eng);  MAL (eng);  Thecartdriver (eng);  ANN (eng);  Youtube (trailer);  TenManga (eng)
(Visited 71 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .