Madhouse: Redline / Reddorain (anime mozifilm; 2009)

Madhouse: Redline / Reddorain (anime mozifilm; 2009)

Redline / Reddorain (anime mozifilm; 2009) - DVD borító
Redline (mozifilm; 2009) – DVD borító

A száguldás eszenciája olvad egybe egy földöntúli karakterdizájnnal, és extravagáns animációval. Pörgő, egyszerű, mégis a képernyő elé szegez. Katsuhito Ishii a Trava –  Fist Planet alkotójának legújabb műve érhető el a virtuális sztrádán DVD formátumban, de nemsokára jön a nagyobb felbontású Blu-ray változat is. Bár 2009-ben már megjelent a japán mozikban e Madhouse produkció, de sokat váratott magára a külföldi megjelenés. Aki egy izgalmas, látványvilágilag lenyűgöző, akár egy nagy music videó érzetét keltő darabra vágyik, annak itt a legújabb versenyszellemtől fűtött sci-fi anime, a Redline!

Száguldás, Porsche, Szerelem

A Redline Katsuhito Ishii Trava univerzumának újabb mellékszála, a szereplő gárdában is feltűnnek már e korábbi animében látott karakterek, mint Shinkai és Trava. Az animáció pedig eszméletlenül lehengerlő, amely a Daft Punk zenekar Leiji Matsumoto rajzolta dalos univerzumának űrgalaxisára hajaz, a Speed Racer film világára, valamint Jack Kirby tévedhetetlenül ismerős mozgalmas, színes, erősan kontrasztos színvilágára. Első ránézésre az amerikai rajzfilmek retrós világa elevenedik meg (a beállított Elvis Preslys hajakkal), de a történet tipikusan a Madhouse darab, őrült fénysebességű érzelgősséggel, egy kis szerelemmel és tömény akcióval.

A sztori a távoli jövőbe repít el bennünket, ahol a Star Warsos galaktikus űrcsaták után végre elvileg béke honol az univerzumban, amit egy dolog tart lázban: a földön, vízen, levegőben száguldozó halálfutam, a Redline nevű verseny, ahol az életüket is kockáztató pilótákra lehet fogadásokat kötni. A Redline-ra azonban csak a kiválasztottak juthatnak be, kik az előzetes versenyek sorát megnyerték (pl.: Yellowline). Sweet JP-t (Takuya Kimura) ismerjük meg a leendő versenyzők közül, aki korábban legjobb barátjával, Frisbeevel (Tadanobu Asano) bundázott versenyekben vett részt. A barátja lepaktált a maffiával, hogy jobb és spécibb járgányokat tudjon JP-nek gyártani, de emiatt JP egyetlen versenyt sem nyerhet meg, mindig az utolsó pillanatban veszítenie kell. Azonban a végső versenyt, a Redlinet egy távoli bolygón, Roboworld-ön rendezik meg, aminek uralkodói egyáltalán nem szívlelik hogy idegenek jöjjenek hozzájuk. A háborús övezetre kárhoztatott versenyből így két induló visszalép, a helyükre pedig JP-t  jelölik. A srác lelkesen érkezik az ellenséges bolygóra, ahol régi titkos szerelmével, a verseny megszállott Sonoshival (Yuu Aoi) is találkozik. A lány és közte érezhető a vibrálás, de a lány inkább gyerekkori álmát helyezi előtérbe: megakarja nyerni a Redlinet. JP pedig úgy dönt, hogy segít neki. A verseny és a lövöldözéses akció jelenetek ezzel kezdetét is veszik, a többi flúgos versenyzővel egyetemben, van itt rendőrkapitány, Redline King (sorozatban nyeri évek óta a futamot), Trava, valamint két szexi lány, akik egy csapatban hódítják meg a galaxist. Izgalom, gyönyörű látványvilág, zúzás ezerrel, techno-pop háttérzene.

Egyszerű, de nagyszerű

Az ANN szerint az animét korábbi társaihoz képest sokkal későbbre sikerült vászonra varázsolni, mivel 100 ezer kézzel rajzolt kép került bele, nem csoda hogy annyira élethűek a mozgások, itt még a háttérben mozgó furcsa lények teste is ficánkol. A karakterek teljesen fantázia gazdagok, vannak itt állatbőrbe bújtatott űrlények, vagy több karú polip emberkék. A legjobb pedig a kedvenc dalom, James Shimoji Redline-ja, ami majd a film végén csendül fel, de addig számtalan szerzeményt hallhatunk még a zeneszerzőtől. Mély történetet nem kell tőle várni, csak hátra kell dőlni, és élvezni a látványt, a zenét, és az egyszerű storyline-t. Az alkotók mind ilyen stílusban nyomultak, mint a Trava, Trailanders és így tovább. Must see, aki egy audio-vizuális orgiára vágyik, ami néhol még vicces is, a romantikus jelenetek pedig nem csöpögősek, de nagyon ott vannak. Olyan AMV gyanús darab *_*.

Előzetes / Trailer

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=188]
Anime adatok
  • Japán cím: Reddorain / レドライン
  • Angol cím: Redline
  • Rendezte: Takeshi Koike
  • Forgatókönyv: Katsuhito Ishii, Yoji Enokido, Yoshiki Sakurai
  • Eredeti történet: Katsuhito Ishii
  • Eredeti karakter dizájn: Katsuhito Ishii
  • Karakter dizájn: Katsuhito Ishii, Takeshi Koike
  • Zene: James Shimoji
  • Megjelenés: 2009
  • Típus: mozifilm
  • Terjedelem: 101 perc
  • Műfaj: sci-fi, romantikus, akció, sport, verseny, seinen
  • Stúdió: Madhouse
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  MyAnimelist (eng); Wikipedia (eng);  Hivatalos honlap (jp)
(Visited 103 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .