Laurent Vachaud: Kémnők / Les Femmes de l’ombre (könyv; 2008 és film; 2008)

Laurent Vachaud: Kémnők (könyv; 2008 és film; 2008)

Laurent Vachaud: Kémnők / Les Femmes de l'ombre (könyv; 2008 és film; 2008)
Laurent Vachaud: Kémnők / Les Femmes de l’ombre (könyv; 2008 és film; 2008)

A II. világháború számtalan hősi mítosza közül újabb francia gyöngyszem bukkant elő a feldolgozások tengerében, amelyben a háborút vívó nők tettei elevenednek meg. A németek megszállta Franciaországból kiindulva ismerhetjük meg 5 kemény nő mindent elsöprő erejét, akiknek tettei döntően határozzák meg a háború kimenetelét. De hiába lesznek hősök, hiába bátrabbak a legeltökéltebb férfinál is, jutalmuk csak por és hamu lesz a jelöletlen sírok között.

Amikor a háborút nemcsak férfiak vívták

Louise Desfontaines nő létére a titkos francia ellenállás tagja. Profi mesterlövész, férjével sorozatban hajtják végre a németek ellen irányuló bosszú robbantásokat. Ám alig pár hónapnyi házasélet után, a férje meghal egyik bevetésükön. A nő felkerül a legjobban keresett ellenállók közé a SS fekete listáján, ezért Angliába küldik rég elfeledett öccséhez, Pierre-hez. A nővérével mindig versengő, és háttérbeszoruló férfi végre úgy érzi irányíthatja zabolátlan testvérét, aki a németek vérére szomjazik, és éles bevetések után áhítozik. Több hónapos titkárnői munka után a Churchill alapította SOE különös küldetést ajánl a számára. Egy angol geológust kell kimenekítenie Louisenak Pierre parancsnoksága alatt Franciaországból. A garantált halállal végződő küldetéshez 4 másik nőt jelölnek még ki: a keresztény szentfazék Gaellet, aki vegyészmérnök és a semmiből is képes robbanó anyagokat kreálni. Jeannet a prostituáltat, akit stricije megölése után a bitófa alól hoznak ki hőseink. Suzyt a „művésznőt”, aki egy SS tiszt szeretője volt, és Maryt, az olasz lányt, aki franciahonban készíti elő a terepet. A lányok sztriptíztáncosnőként, ápolónőként szivárognak be a kórházba, ahol a geológust őrzik. Ám valójában a geológus megmentésénél sokkal fontosabb feladat vár rájuk. Meg kell ölniük Suzy ex-szeretőjét, Heindrich ezredest, aki az SS egyik vezető kopója és vészesen közel kerül ahhoz, hogy leleplezze a D napot, avagy a normandiai partraszállást. Tragédiák, drámák, kegyetlen gyilkosságok követik egymást, míg megismerjük az 5 nő, és két férfi hősünk múltját, jellemét, félelmeit.

Az eredetileg  Laurent Vachaud írta könyv 2008-ban jelent meg Franciaországban, magyarul 2009-ben látott napvilágot a Geopen kiadónak köszönhetően. A könyv alapján film adaptáció is készült, amit szintén sikerült megnéznem a napokban. Mindkettő nagyon megható, de nekem a könyv sokkal teljesebb képet adott a szereplők jelleméről, ezzel szemben a film sokkal pörgősebb, kevesebb lehetőséget ad a miértek megértésére. Ráadásul pár jelenet máshogy zajlott a filmben, más szereplők szájából hangzottak el létfontosságú mondatok. Hiányzott a filmből az igazi női dráma is, Pierre és Louise nagyon erős testvéri köteléke, Suzy és Heindrich valós, de tiltott szerelme. Ha pár sorban jellemeznem kellene a hősnőket, ezt mondanám: Olyan nők voltak, akik életet adtak, terhesek lettek, fegyvert ragadtak. Sírtak, öltek, fájdalmat tűrtek. Dacoltak az ellenséggel, önön életüket ontották büszkeségükben. Szolidaritás virágzott ki közöttük a kezdeti ellenségeskedés után, és igazi névtelen hősökké váltak.

Érdekesség, hogy Heindrich karaktere bármennyire is kegyetlennek tűnik, megint csak próbálják enyhíteni a németekkel szembeni ellenérzéseket, sokkal jobban előtérbe kerül az, hogy ő is érző ember, a semmiből küzdötte fel magát a ranglétrán ezért a porosz nemesek lenézik. Suzyt tényleg szerette, de a háború tiltottá tette románcukat, és halálra ítélte azt. Ő is csak a feladatát végzi, mint minden Fürerhez hű katona, csak a módszerei nem éppen kedves simogatásban merülnek ki. Azonban képes az együttérzésre, erre számtalan monológja utal. Az ő jelleme is a háborúnak esett áldozatul, pedig szimpatikus ember lehetett volna. A könyv neki sokkal nagyobb teret ad, mint a film, ahol a fő rossz fiúként tündököl, de azért adtak neki pár ütős jelenetet. A könyv érdekessége, hogy mindig más karakter szemszögéből írja le az eseményeket, a lányok közötti nézeteltérések itt jönnek igazán a felszínre, és a közöttük kialakuló bajtársiasság is inkább a könyv alapján válik átérezhetővé. Mindenesetre a könyv fergeteges, a film pedig akcióival csak tetőzi az élményt, de nem helyettesíti.

Film előzetes / Trailer:

Linkek: Libri.hu (hun); Port.hu (hun); Könyvváros.hu (hun)

(Visited 118 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .