True Blood 4. évad (TV-sorozat; 2011;12 epizód) – premier: 2011. június 26.

True Blood 4. évad (TV-sorozat;  2011;12 epizód) 

True Blood 4. évad (TV-sorozat;  2011;12 epizód)
True Blood 4. évad (TV-sorozat; 2011;12 epizód)

2011. június 26-án startolt a véres és szexi True Blood legújabb évada, Charlaine Harris 4. könyvének, a Dead to the World-nek a feldolgozása (magyarul Vérszag címen jelent meg). A laza adaptációban a meleg szálak még jobban összegabalyodnak, a szerelmi kapcsolatokról nem is beszélve. A Sookiet övező titkok csak még tovább gabalyodnak. A tündér lánynak azonban már nemcsak a vámpírokkal, de vérfarkasokkal, boszorkányokkal, nekromantákkal és párduc emberekkel is  szembe kell néznie. Az eddig megjelent négy új epizód nem szenvedett hiányt azért a humorból sem, bár a szexjelenetek továbbra is viszik a pálmát, a véres akcióról nem is beszélve.

Vámpír költözött az otthonomba

Az előző évad végén Sookie (Anna Paquin) átkerült a tündérek világába, ahol megismerkedett tündér keresztanyjával (úgymond őrangyalával), aki eddig minden lépését vigyázta. Ám a paradicsomi környezetben Sookie egyre furcsábban érzi magát. Az édeni ízű arany alma kínálgatás közben találkozik 20 éve eltűnt nagyapjával, akiről kiderül hogy ebbe a világba rabolták el, és Sookieval is ezt tervezik. A tündérek akik eddig körülvették őket inkább boszorkányoknak tűnnek, legalábbis elég csúf kis lények a valóságban, az általuk kínálgatott arany almával pedig az ide gyűjtött tündéreket csalták fogságba, a felejtés bűbájával élve. Ám az itteni lények nem mindegyikét vezérlik sötét szándékok. Míg a királynő végezni akar a Sookiehoz hasonló minden tündérrel, a többi lény éppen meg akarja őket menteni. De a való világba már csak az térhet vissza, aki nem evett az aranyalmából. Míg Sookie szerencsésen hazaér, addig nagyapja őt óvva ugyan elkíséri, de 20 évig tartó arany alma fogyasztás után, azonnal meghal egykori felesége sírján. Csak egy régi zsebórát hagy maga után, amit Jasonra, Sookie öccsére hagyományoz. Ám Sookiet még nagyobb meglepetések várják Bon Temsben. Míg ő úgy érezte alig 15 perce távozott el, addig a valóvilágban 1 év is eltelt, őt eltűntnek nyilvánították, a házát eladták, Jason (Ryan Kwanten) rendőr lett, Bill Compton (Stephen Moyer) pedig Louisiana királya.

Sookie házát pedig ki más vásárolhatta meg, mint Eric Nortman (Alexander Skarsgård), a helyi vámpír seriff. A srác szépen felújította a házat, még magának is berendezett egy föld alatti bunkert. Bár erőszakkal nem vetette rá magát hősnőnkre, de igazán azt akarja, hogy a lány odaadja magát neki, mind a testét és a vérté. Ez ellen pedig úgy tűnik hogy Bill sem ellenkezik…

A kettős vámpír ügynök

Bill ugyan a filmben feltűnő többi vámpírhoz képest csak pár száz éves, mégis a legnagyobb pozícióba került az elmúlt egy évben, mégpedig Louisiana királya címét nyerte el. És ezt nem is akárhogy. A mindig titkokat rejtegető férfiről ugyanis kiderül, hogy Miss Nan Flanagan (Jessica Tuck) beépített embere volt mindvégig, avagy a vámpír kormánynak dolgozott. A vámpírok egyenjogúságáért harcoló politikus asszony még az 1970-es években fűzte be a férfit, mivel Bill már akkor sem ölt embert, csak vért szívott, így tökéletes alanynak tűnt „az emberek és vámpírok békés egymás mellett élését” hirdető politikai kampányhoz. Flanagan egy pár hónapos megfigyelés után tett neki ajánlatot: Billnek be kell férkőznie a több ezer éves  Louisiana királynő kegyeibe, és belülről megdöntenie a hatalmát. Bill és Flanagan kihasználta a Russell Edgington (Denis O’Hare) körüli botrányt, és Bill saját kezével, na meg felfegyverzett kommandójával likvidálta a királynőt. Így hatalomra jutott, politikai pályára tör, és rendbe szedi a környéken garázdálkodó vámpírokat. A vámpírok és emberek közötti viszony per pillanat nagyon ingatag, rengetegen tüntetnek a vámpírok ellen, a Russell-eset óta, és Billnek még keménykezűbbnek kell lennie mint valaha. (Még a modern kor vívmányait, a Facebookot és a YouTube-ot is felhasználják a vámpír ellenesek.)

Flanagan és Bill - az új királynak bizony sok kötelezettsége van.
Flanagan és Bill – az új királynak bizony sok kötelezettsége van.

Úgy tűnik Sookie még mindig fontos a számára, de több nővel is van kapcsolata (királyként mégsem élhet egy emberrel), elég vad orgiákat szervez magának, na meg persze intézi az állam ügyeit. A szexnél azért közelebbi kapcsolatba kerül a feltörekvő fiatal üzletasszonnyal, Portia Bellefleurral (Courtney Ford). Az üzletkötő nőnek ugyan szerelmet nem ígér, de elég komolyra fordul a viszonyuk, még a családnak is bemutatják (a lány nagyijának, és a helyi seriffnek, Andynek (Chris Bauer) – bár ők ugye ismerik egymást-, aki mostanra teljesen vámpír vér függő lett, már Jason sem tudja leszedni az anyagról). Egészen addig jól megy köztük a dolog, míg ki nem derül, hogy Portia Bill ük-ük-ük-ük-unokája, hiszen Bill lányának a leszármazottja… A Billt vigasztaló románc így rövid távon véget ér. Bill ekkor felkeresi Sookiet bánatában, de békülés helyett megint vitatkoznak, és keserédes szomorúsággal válnak el egymástól.

Bill és Portia - a viszony nem tartott sokáig, furcsa ha az ember az ük-ük-ük-ükunokájával kavar.
Bill és Portia – a viszony nem tartott sokáig, furcsa ha az ember az ük-ük-ük-ükunokájával kavar.
Boszorkányok és Nekromanták Bon Tempsben

A 4. évad egyik új eleme a már korábban is feltűnő boszorkányok köre, ami kiegészül egy nekromantával is. A történet ezt a szálat fogja a legjobban kihasználni szerintem. Az előző évadban Lafayette (Nelsan Ellis) összejött a jóképű ápolóval, Jesusszal (Kevin Alejandro), akiről kiderül hogy boszorkány. Lafayette humbugnak hiszi az egészet, meg örül, hogy már 8 hónapja nincsenek látomásai a vámpírvértől, erre Jesus elviszi egy boszrokány gyűlésre, ahol különös dolgok veszik kezdetét. A gyülekezetet a különleges erőkkel bíró Marnie Stonebrook (Fiona Shaw) vezeti. A kicsit dilis csapat második gyűlésén feltámasztanak egy halott papagájt, Marnie előhoz két szellemet is a múltból: Lafayette egyik vámpír szeretőjét, no meg egy rendkívül erős nekromanta szellemét, akit még a középkorban égette el. Persze Bill figyelmét sem kerüli el a csapat tevékenysége, mivel a nekromanták képesek irányítani a holtakat, így óriási veszélyt jelentenek a vámpírokra (ezért irtották ki őket). Bill egyik beépített csinos pofikája értesíti a fejleményekről. Bill ezért kiküldi Ericet, hogy rendezze el a dolgot, és oszlassa fel a gyűlést. Eric persze a maga szokott módján betámad, majd neki esik Marnie-nek. A nőt ekkor megszállja a nekromanta szelleme, és megbűvöli Ericet. A srác mindent elfelejt, ami eddig történt vele.

Lafayette és Jesus megérkeznek az első közös szeánszukra.
Lafayette és Jesus megérkeznek az első közös szeánszukra.

Ericet legközelebb majdnem félmeztelenül látjuk viszont, ahogy kómásan kóvályog az utcákon. Éppen Sookie talál rá, aki teljesen ledöbben az ártatlan, és sebezhető Eric személyiség változásán (maradhatna így örökre, olyan cuki és szerelmes lesz a srác Sookieba). A lány kénytelen hazavinni újdonsült engedelmes vámpír kedvencét. Persze értesíti Eric vámpírját, Pamet (Kristin Bauer van Straten) a történtekről, aki megtiltja Sookienak, hogy Ericről bárkinek is beszéljen, attól fél, hogy Bill szándékosan akar majd végezni vele. Ezért Ericnek Sookie házában kell elrejtőznie. Persze semmi se olyan könnyű, ha egy kisfiú lelkű, szívdöglesztő vámpír költözik a ruhásszekrényünk alá, aki őszinte, érzelgős és még aranyos is. Vajon Sookie végleg elfordul Bill-től annyi csalódás után és Eric karjaiba veti magát? Eric őrzéséhez még a vérfarkas Alciedot is el kell hívnia Sookienak, akivel még mindig van egy kis vonzalom közöttük, de a férfi visszatért régi őrült kedveséhez, aki már egy éve nem V-függő. Úgyhogy Sookie lehetséges pasi jelöltjeinek száma megint a vámpírokra korlátozódik.

Eric a gyámoltalan. Sookienek szinte anyáskodnia kell fellette.
Eric a gyámoltalan. Sookienek szinte anyáskodnia kell fellette.

Pamet eközben felkeresi a betojt Lafayette, hogy Erict bocsánatáért esedezzenek (nem tudják, hogy elvesztette az emlékezetét). Vele tart Jesus és Tara is, aki visszatért látogatóba New Orleansból, ahogy Sookie előkerült. Tara egy női birkózó/ökölvívó lett, jól megerősödik, megszépült, és leszbikus viszonyba került egyik birkózó társával. (Ilyen tiltott verekedős dolog.) Amint visszatér Lafayette segítségére siet, mivel ő is ott volt azon a szeánszon, ahol Ericet megbűvölték. Úgyhogy Tara tökös fegyverviselésével (nagyon megerősödött a csajszi), Jesus és Lafayette alkut köt Pammel. 24 órájuk van visszafordítani az Ericre kimondott varázslatot, vagy Pam végez velük. Hát mindent megpróbálnak, de végül Pam jár pórul a szó szoros értelmében.

Párducemberek fogságában

Mindeközben a megjavult Jason sem pihen. Mikor éppen nem Andyt próbálja a V-ről leszoktatni, és őrzi a békét most már hivatásos zsaruként a városban, az előző évadbeli szerelmének kölykeit gondozza. A szerelme, Crystal (a párduclány) ugyanis eltűnt, így Jason visz mindig ennivalót a kis emberpárducoknak. Ám egyik alkalommal leütik, kikötözik, és megjelenik Crystal (Lindsay Pulsipher) immár férjével az oldalán, és közlik Jasonnal hogy ő kell ahhoz, hogy a fajtájuk fennmaradjon. Szellem Apát akarnak belőle kreálni úgy, hogy mindketten megharapdálják Jasont, aki majd a következő teliholdkor párduccá fog változni ettől. (A falka ugyanis fennmaradási gondokkal küzd, mivel nagyon belterjesek már – testvér csinálja testvérrel, nem születnek új kölykök, hanem elpusztulnak.) Szóval vér frissítés gyanánt hozzák a falkába Jasont, de a fiú megpróbáltatásai ezzel nem érnek véget. Miután kap egy jó adag viagrát, szó szerint végig megy rajta a párduc falka összes nősténye (szegényt megerőszakolják szó szerint). Abban bízva, hogy majd teherbe esnek. Jasonnak félholtan sikerül kiszabadulnia, megöli közben Crystal férjét, de a csaj már annyira bekattant, és annyi fájdalmat okozott neki, hogy hallani sem akar róla többet. Így sebesülten otthagyja Crystalt, aki ettől kezdve a falka vezére lesz (cicamama). Jason végül ájultan esik össze az úton, ahol Hoyt (Jim Parrack) és Jessica (Deborah Ann Woll) találja meg. Mivel élet-halál között van, Jessica ad neki a vámpír véréből, hogy magához térjen…

Jasont éppen megerőszakolják: a párducemberek fennmaradása érdekében mindent.
Jasont éppen megerőszakolják: a párducemberek fennmaradása érdekében mindent.
Egy vámpír és egy ember viszonya még mindig nehéz

Ha már Jessica és Hoyt párosa feltűnt, érdemes megemlíteni az ő életüket is. A két fiatal összeköltözött ugyan, de kapcsolatuk nem mentes az összetűzésektől. Jessica ugye csak vért iszik, míg Hoyt egy-egy kemény melós nap után szívesen várná, hogy főtt kajával várja haza az asszony. Na, Jessica erre nem képes. A lány egész nap alszik, este döglik a kanapén. Ezen még túl is teszik magukat, de aztán jön egy randi, ami tönkretesz mindent. Elmennek együtt a Fangtasiába szórakozni, ahol Jessica nem bír magával, csak úgy vonzza a pasikat. Később megint összevesznek, mivel Hoyt undorodik a vámpírvértől (a randi után összeverik szegényt, mert sértegetik a bár előtti vámpírellenes tüntetők a barátnőjét) – Jessica adni akar neki, hogy meggyógyuljanak a sebei, de a srác nem fogadja el. Ekkor Jessica visszaviharzik a várba, és kikezd egy másik sráccal, de csak a vérét szívja, nem szexelnek. Ezen dilemmázik, hogy bevallja-e Hoyt-nak, még Billtől is tanácsot kér, aki arra biztatja, hogy mondjon el neki mindent. Ez meg is történik, de Hoyt kiborul, erre Jessica megbűvöli, és kitörli a veszekedéseik emlékét a fiúból… Mondván, hogy örökké boldogan akar vele együtt élni. Közben Jessica sír.

Hoyt és Jessica - nem olyan felhőtlen a szerelem, mint elsőre tűnik...
Hoyt és Jessica – nem olyan felhőtlen a szerelem, mint elsőre tűnik…
A sátán babája

Ha már természetfeletti erőkről beszélünk, Arlene (Carrie Preston) érzései úgy tűnik valóra kezdenek válni. Az a pszichopata barom, akitől terhes lett, és akitől megszületett immár 8 hónapos kisfia, egyre aggasztóbb jeleket mutat. Eleinte Terry (szerelme), csak felesleges fecsegésnek, hisztinek fogja fel Arlene aggodalmait, de lassan ő is szembesül a kisfiú sátáni szokásaival. Először széttöri az összes baba fejét, majd egy piszkos baba lesz a kedvenc játékszere, még Arlene szemében is megrepeszti az összes eret. Arlene láthatólag viszolyog a kicsitól, amit Terry (Todd Lowe) gondoskodó szeretettel próbál ellensúlyozni. Egészen addig ez működik is, míg a kicsi sátáni vigyorral az arcán nem írja fel a falra, hogy „Te nem vagy az én apám”. Ekkor már Terry is kezd kicsit parázni.

Arlene már tudja, hogy babája nagyon gonosz. Éppen Sookie gondolatolvasó képességeiben bízik, hogy erről megbizonyosodjon. De sajnos nem sikerül neki.
Arlene már tudja, hogy babája nagyon gonosz. Éppen Sookie gondolatolvasó képességeiben bízik, hogy erről megbizonyosodjon. De sajnos nem sikerül neki.
Alakváltók gyülekezete

Sam (Sam Trammell) az előző évadban meglőtte öccsét Tommyt (Marshall Allman), amint lopott tőle. A kapcsolatuk azóta megromlott, de Tommynak nem lett semmi komoly baja végül, csak sántikált egy darabig (kiderült ugye Sam titkos múltja, hogy pénzt lopott alakváltóként). Tommyt Hoyt mamája fogadja be és gondozza, de nem sokáig. A fiú ugyanis kiakarja semmizni a nénit, ezt Sam nem hagyja, ami miatt megint összevesznek a testvérek, és Tommy visszamegy édesanyjához. Azt hiszi anyja megszabadult attól a vadállattól, aki kutyaviadalokba kényszerítette. Hát nem. A srácot láncra verik, és megint szenvedésbe kényszerítik. Ezúttal Sam azonban nem éppen figyel oda, hogy mi is történik kicsi öcsikájável, mivel új románc bontakozik ki a számára.

Tommy visszamegy az édesanyjához. Még nem tudja, hogy élete legrosszabb döntését hozta meg ezzel.
Tommy visszamegy az édesanyjához. Még nem tudja, hogy élete legrosszabb döntését hozta meg ezzel.

Sam ugyanis dühkezelési terápiák után megismerkedik három hozzá hasonló alakváltóval, akikkel végre önmaga lehet, jót eliszogatnak, szaladgálnak a szabadban lóként, és így tovább. Közöttük nincsenek titkok, múltjuk legsötétebb foltjait is megosztják egymással. Sam itt beleszeret az egyik nőbe – Luna Garza (Janina Gavankar)-, aki tanárnőként dolgozik. A félig indián-mexikói származású lány nagyon titokzatos, és láthatóan fél valamitől, de nagyon. A vonzalom ugyan kölcsönös közöttük, de csak lassan nyílik meg Sam előtt a gyönyörű Luna. Először az derül ki róla, hogy ő két alakváltó faj keveréke, így emberré is képes átváltozni. Ez az ereje azonban csak úgy ébredhetett fel, hogy meghalt az édesanyja. Ezután kiderül van egy kislánya egy vérfarkastól, aki még mindig rettegésben tartja, ezért fél férfiakkal közelebbi kapcsolatba kerülni, mert a bestia bármikor feltűnik az életében, állandóan féltékenykedik. Samet úgy tűnik még ez sem aggasztja és kitartóan ostromolja Lunát, aki végül enged a csábításnak.

Sam és "új családja" - a dögös Luna és kislánya. De mi van a vérfarkas apukával?
Sam és „új családja” – a dögös Luna és kislánya. De mi van a vérfarkas apukával?
Összegzés a True Blood negyedik évadjáról

Végre kevesebb csöpögős romantikát kaptunk, minden részben eddig pörögtek az események, hol az egyik, hogy a másik szálon ugráltunk. A poénok elég morbidok, de már az eddigi négy rész alatt is nevettem jó sokat. Nagyon kíváncsi vagyok hogy ebből a sok szálból mi fog kisülni a végére.

Linkek: Wikipedia: True Blood 4. évad (eng)

Pillanatképek /Screenshots az első 4 részből [nggallery id=186]
(Visited 388 times, 1 visits today)

2 thoughts on “True Blood 4. évad (TV-sorozat; 2011;12 epizód) – premier: 2011. június 26.

  1. Az érdekelne,nem tudja-e valaki,hogy hol lehet letölteni magyar szinkronnal a negyedik évadot.hálás lennék minden nemű segítségért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .