Aria the Scarlet Ammo / Hidan no Aria (TV-sorozat; 2011)

Aria the Scarlet Ammo / Hidan no Aria (TV-sorozat; 2011)

Aria the Scarlet Ammo / Hidan no Aria (TV-sorozat; 2011)
Hidan no Aria (TV-sorozat; 2011)

A J.C.Staff a 2011-es tavaszi seasonban kissé gyengébb animével indított korábbi címeihez, a Toradora!-hoz vagy a Dream Eater Merryhez képest. A Hidan no Aria emellett a stúdió egyik nagy szériáját, a Shanát és más sudden girlfriend effekttel bíró animéket ötvöz, furcsa történelmi személyek leszármazottjaival, de alapjáraton jól induló történettel. Csak ez a jó löket végül nem teljesedett ki, a hárem és egyéb fanservice elemek miatt, kb úgy jártam vele mint az őszi Hyakka Ryoran Samurai Girls című animével.

Csókkal aktiválható James Bond

Váratlanul felbukkanó tsundere hősnő, hirtelen agresszorrá váló gyerekkori barát, és a nagy csábító szőkeség a szótlan távoli testőrrel. Tipikus hárem felállás, a tsundere rózsaszín hajú lánnyal az élen. Ő Aria (Rie Kugimiya), aki egy verő fényes napon változtatja meg örökre Kinji Touyama (Junji Majima) életét. A srác az úgynevezett Butei akadémia tagja, amely a rendőrség egy alternatív osztálya (fura azért, hogy fegyverekkel szaladgálnak ezek a tini nyomozók). Iskolában képezik magukat a bűnüldöző tanulók, csak éppen életüket egy Butei sorozatgyilkos veszélyezteti. Kinji is az áldozatává válik, egy biciklijére szerelt bombával és egy ráküldött kis robot gépfegyverrel akarják likvidálni, de szerencsére az éppen arra járó Aria megmenti. Mint kiderül Aria Sherlock Holmes leszármazottja (teljes neve Aria Holmes Kanzaki) és egy partnert keres magának, hogy egy félelmetes terrorista szervezettel, az EU-val leszámoljon (fura, erre az Európai Unió ugrott be nekem), valamint az édesanyját ért hamis vádakat megszüntesse. Aria pedig Kinjit szemeli ki partner jelöltnek (a saját szavaival élve rabszolgának). Ám a srác erről hallani sem akar, mivel egy titokzatos szindróma miatt Hysteria Mode-ba kapcsol át ha szexuálisan izgató helyzetbe kerül. Ebben az állapotban igazi macsó James Bonddá válik, aki egy pillantás alatt képes elintézni a rossz fiúkat. De mivel undorítónak találja ezt az állapotot, ezért nemcsak a lányokkal való diskurzust kerüli, de a Buteiből is ki akar lépni.

Beindulunk a csajokra, néha lövöldözünk, de egyébként nem történik semmi

Az 1-3. rész nagyon gyengén indult be, de mikor robbant a 4-5. részben az akció, már sokkal inkább lekötött. Főleg mikor Kinji és Aria első csókjától kezdve megindultak a harci, bunyós, lövöldözős jelenetek (még mindig szeretem a kislányokat nagy fegyverrel lsd.: Gunslinger Girl), és az addig nem sejtett egyik jó kislány karakterről kiderült, hogy egy csöppet nem százas (Higurashi effekt befigyelt). Hysteria Mode-ban imádtam Kinjit, olyan macsó, minden csajt hanyatt döntő szívtipró lett, bár alapjáraton is eléggé bishouenen az én szememben. Aria eleinte idegesített, de ahogy kiderült a szomorkás múltja, egyre jobban megkedveltem. Főleg hogy a drámai oldalt rá próbálták kihegyezni a Kinji iránt ébredező szerelmével. Csak éppen Kinjire nem ő az egyedüli leányzó ki szemet vetett. Ott van a tipikus gyerekkori barát, Shirayuki Hotogi (Mikako Takahashi), aki szende szűzként és leendő feleségként viseli gondját hősünknek, csak ha éppen „tüzelő kiscica” kerül híme közelébe akkor fegyvereit elővéve aprít fel mindent és mindenkit. Hotogi előnye nagy mellei mellett természetfeletti képessége, amelyekkel Aria nem igen tud szembe szállni a maga loli módján. Mellette kapunk egy csábító szőke leányzót is, aki a francia nagy tolvajnak, Lupinnak a leszármazottja, és elvileg Aria esküdt ellensége. Ő Riko Mine (Mariya Ise) a bomba csaj, cuki ruhákkal.

Kinji a főhős, szerintem nagyon dögös.
Kinji a főhős, szerintem nagyon dögös.

Kinji velük kerül intimebb kapcsolatba, de tuti lesz ebből második évad (biztos lesz több action csajokkal), mert a 12 rész alatt a történet problémamegoldás szempontjából nem nagyon jutott előre (pl.: Aria édesanyjának megmentése vagy Kinji bátyjának titokzatos eltűnése). Olyan összekutyult érzéssel keltem fel előle. Belekevertek romantikát, aranyos vígjátékot, iskolai életet, és komoly akciókat – ami megjegyzem ha ebből több lett volna, vagy kihoznak belőle valami igazi drámai fordulatot, akkor sokkal jobban tetszett volna. Mindemellett beledobálgattak csinos lányokat is, van egy páncélozott lovag Jeanne D’arc leszármazottunk is, ki diákokat rabol, meg ott van Reki (Kaori Ishihara) a mesterlövész, akit csak a távolból látunk egy-egy jól irányzott lövést leadni. A kedvem negatív irányba akkor süllyedt a leginkább, mikor Vladot, avagy Draculát is belekeverték a történetbe. Ez túl sok, főleg az európai kultúra mixxel. Vagy egyszerű bűnüldöző brigád legyen, szerelmi sokszögekkel, vagy természetfeletti lényekre vadásszanak, mint a Blue Exorsitsban. Összegzem akkor mi tetszett, és mi nem:

Pozitívumok

  • Aria és Kinji kapcsolata nagyon hasonlít a Toradorás felállásra, erre még mindig vevő vagyok.
  • Fegyverek, akció jelenetek, robbanások, jöhetnek dögivel.
  • Kinji Hysteria Módja, ami akkor indul be igazán ha Ariát intim helyzetben látja/érzi.
  • A karakter dizájn tetszett. Az opening, ending – főleg az ending, ami nagyon Deam Eater Merrys lett – nagyon jól animáltak. Az ending képsorai a kedvenceim, illetve a szünetekbe bevágott szexi képek a lányokról nagyon édesek.
  • A fanservice kellett, és dögösen cuki volt, valahogy csak fel kell izgatni a főhőst, hogy macsó legyen.
Kinji Hysteria Módban megmenti Ariát.
Kinji Hysteria Módban megmenti Ariát.

Negatívumok

  • Nem használták ki a főszereplők múltjában rejlő traumák, drámák adta lehetőségeket.
  • A történet nem kerek, lezárt, szinte ide-odavetett karakterek között ugrálunk. Kinji hol az egyik, hol a másik lánnyal smárol, pirul el, szóval igazi vonzalmának tárgya kérdéses. Az mondjuk erős gyanúm, hogy Aria első helyen áll a háremében.
  • Az összefüggések nem egyértelműek, felesleges „barátkozós” jelenetekkel telítettek, az előre sejthető fordulatokról nem is beszélve. Elég poén gyilkos anime.
  • A végén egyre inkább bedurvuló természetfeletti ütközetek teljesen más irányba vitték el a történetet az eredeti kiindulástól. Vagy egy bűnügyi rossz fiú elkapós sztori legyen, vagy egy démonűzőkkel teli vadásztúra. Egyszóval túl sok mindent akartak belekeverni egy történetbe, a C egyensúlyát sehol sem tudták hozni.
A sokszor emlegetett Aria. Eléggé eye-catching pózban.
A sokszor emlegetett Aria. Eléggé eye-catching pózban.
Alkotók, kivitelezők és a gyökerek

Az anime eredetileg light novelként jelent meg 2008 augusztusában, és eddig 9 kötetet termeltek az alkotók belőle. A történetet Chūgaku Akamatsu írja, míg az illusztrációkat Kobuichi (Is This A Zombie? (TV)) készíti. A történet jellege miatt a férfi célközönségre koncentráló Media Factory nyomatja. A light novel egész sikeresnek mondható, mivel 1.9 millió példány kelt el belőle 2011 áprilisáig. Ezért nem váratott magára a manga adaptáció sem, ami kötetek szempontjából egész lassan halad. Ez már Yoshino Koyoka (Rusty Bloom) mangaka tollából fut a seinen Monthly Comic Alive magazinban 2009 óta. A manga sorozatból két kötet jelent meg eddig, és egyes vélemények szerint sokkal jobb, mint az ezt követő anime adaptáció. Egyébként 2010-ben a Square Enix (Young GanGan) is elkezdett kiadni Hidan no Aria AA címen egy alternatív feldolgozást TACHIBANA Shogako mangakától. Ebből egyenlőre egy kötetről van információ.

Riko éppen akciózik Kinjin. A kis dögös cica még sok galibát okoz a főszereplőknek.
Riko éppen akciózik Kinjin. A kis dögös cica még sok galibát okoz a főszereplőknek.

Az anime a J.C.Staff terméke, a rendező Takashi Watanabe (Boogiepop Phantom – ez meglepő!, Freezing – ez már nem, Shakugan no ShanaSlayers) lett, míg az epizódokat Hideki Shirane (Dream Eater MerryGirl’s HighHayate the Combat Butler!!) koordinálta. A karakter dizájn Kazunori Iwakura (Ai Yori AoshiKimikiss pure rougeSky Girls) műve, a zene Takumi Ozawanak (.hack//QuantumŌkamikakushi) köszönhető. Ami kiemelten tetszett, hogy az openinget May’n énekelte (ő szinte az egyetlen énekesnő a közül a pár kedvenc közül, akiket minden munkában imádok a Macross Frontier Lion című száma óta). Az op a „Scarlet Ballet” misztikus, pörgős, gótikus dalocska, míg az ending Aiko Nakanotól a „Camellia no Hitomi”. Az ending animáció kiváltképp gyönyörű, ezt Seiya Numata készítette. Összegezve erősen közepes anime lett nálam.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=171]
Anime adatok
  • Japán cím: Hidan no Aria / 緋弾のアリア
  • Angol cím: Aria the Scarlet Ammo
  • Rendezte: Takashi Watanabe
  • Series Composition: Hideki Shirane
  • Eredeti történet: Chūgaku Akamatsu
  • Eredeti karakter dizájn: Kobuichi
  • Karakter dizájn: Kazunori Iwakura
  • Zene: Takumi Ozawa
  • Megjelenés: 2011. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: dráma, akció, romantikus, vígjáték, hárem, természetfeletti
  • Stúdió: J.C. Staff
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia(eng); MangaFox.com(eng); Baka-Updates Manga (eng); Hivatalos honlap (jp)
(Visited 225 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .