[C] The Money of Soul and Possibility Control (TV-sorozat; 2011)

[C] The Money of Soul and Possibility Control (TV-sorozat; 2011)

The Money of Soul and Possibility Control (TV-sorozat; 2011)
The Money of Soul and Possibility Control (2011)

Pénz, csábító pénz. Ha nincs, mindig csak sóvárgunk utána, ha túl sok van belőle, nem fogjuk fel az értékét. De mi lenne ha az általad összegyűjtött milliók saját jövődet jelképeznék? Mielőtt a kellemes megnyugvás székében hátradőlnél azonban jön a nagy csapás: ezért a pénzért harcolnod kell, és ha elbuksz, a jövőd is eltűnik és a számodra fontos dolgok mind a semmibe vesznek. Család, gyerekek, hatalmas villa mind a múlté. Erről szól a röviden C-ként ismert 2011-es anime,  a pénz és hatalom hálójáról, a bolond kalapost is hajazó ördögi kísértéssel, amely az emberi gyengeségekre alapozva tesz tönkre mindent és mindenkit.

Szegény gazdagok avagy boldogok a tudatlanok?

A 19 éves Kimimaro Yoga (Kouki Uchiyama) egy átlagos egyetemista, átlagos tervekkel a jövőre nézve. Több részmunkaidős állásban dolgozik, a felsőévesek tárgyait bújja, mellesleg egyedül él eltűnt szülei nélkül. A csillogás, a szórakozás, a lány aki tetszik neki, mind csak távoli vágyálom a számára, nem is foglalkozik velük, inkább a gyűjtésre és a munkára koncentrál. Egészen addig, míg egy Masakaki (Takahiro Sakurai) nevű furcsa alak bele nem kényszeríti egy pénzes, de komoly játékba. Az úgynevezett üzleti negyedbe repíti gonosz bohóc figuránk, ami egy a valóságtól elrugaszkodott virtuális tér. Ezzel párhuzamosan Kimimaro hatalmas pénzösszeget kap a számlájára, amit meg kell védenie a számára kijelölt, vagy általa kiválasztott ellenfelektől a negyedben. Ez az üzletkötés aktusa, amikor különböző értékű támadásokkal csökkentik a felek egymás pénzét, fő fegyverük pedig a jövőjüket jelképező vagyontárgyuk. Ugyanis a negyedtől kapott pénzért cserébe a saját jövőjüket kell letétbe helyezniük a résztvevőknek. Kimimaro vagyontárgya egy kis szarvacskás, felvágott nyelvű leányzó, Mashu (Haruka Tomatsu) lesz (a vagyontárgyakat egy különleges bankkártyával hívják elő a harc során). A lány segítségével kell megvédenie saját jövőjét, miközben megtapasztalja a vesztesek igazi gyötrelmét, és a látszólag könnyű játék valós következményeit. Ahogy egyre bizonytalanabbá válik, nemcsak a negyed vezetője Sōichirō Mikuni (Daisuke Hosomi) zavarja össze, hanem a negyed megfékezésére törő titkos ügynök, Satou Jennifer (Mayumi Asano) is.

666 – az ördög is bankkártyával jár

A karakter dizájn nagyon édes! Főleg a lány alakkal bíró vagyontárgyak kawaiiak, Mashuval az élen, na meg Csipkreózsikával / Q-val (Saori Goto) – Mikuni vagyontárgya. Az egész látványvilág bejött úgy, ahogy van, igaz kezdetben ezek a nagyon hegyes állak, a nagy szemekkel a fiatal pasiknál (főleg Kimimarónál) furcsák voltak, de a csajok nagyon cukik lettek. A 3D jól nézett ki a járműveknél és az üzleti negyed kissé szürrealisztikus látványvilágában, kicsit olyan Salvador Dalís lett a dizájn a sok röpködő kerettel a képben. A sorozat maga már az első részével függővé tett. Nagyon pörgős, hangulatos nyitányt kapott, csak a következő részekben belassultak a dolgok, úgyhogy szerintem jobb hogy utólag estem neki ledarálni a szériát 2 nap alatt, mert ha hétről, hétre követtem volna – magamat ismerve – beleuntam volna a várakozásba. Az utolsó három rész azonban annyira felpörgött, hogy csak kapkodtam a fejemet, és azok a menő, dallamos, hangulathoz illő háttérzenék nemcsak igényesek voltak, de mozifilm élményt keltettek a részek alatt. Magyar felirattal pedig igazi élmény volt nézni. Köszönet érte a AnimeAddicts csapatának, a fordítás is tetszett, meg legalább értettem a gazdasági oldalát a dolgoknak, ennyire angolból nem vagyok spéci, főleg ha szakszavakról van szó.

Mashu akcióban, elég látványos támadásai vannak a csöpp leányzónak.
Mashu akcióban, elég látványos támadásai vannak a csöpp leányzónak.

A szereplők többnyire bejöttek. A főhős Kimimaro több epizódikus vívódása már-már Ikari Shinji magaslatokba csapott, ami néha már nyomasztóvá tette a részeket. Másrészről meg lehet érteni. Adott egy éppen a felnőtt korba csak kilépő fiú, aki ugyan gazdaságtudományt tanul, de a kegyetlen, cápákkal teli üzleti élethez még semmit nem ért. Erre bedobják egy ilyen kegyetlen játékba, ahol a saját bőrén is megtapasztalhatja a veszteségeket. Mégis a legnagyobb fájdalmat neki saját édesapjának esete okozza (aki szintén az üzleti negyedben jutott csődbe, és emiatt lett öngyilkos), emellett pedig ő maga is sajnálja azokat, akiket legyőzött az üzletkötések során. Nem éppen kellemes élmény elvenni másnak a jövőjét, megfosztani a családjától, és ellehetetleníteni az életét. A másik jó-rossz fiú hősünk – Mikuni sem éppen jól játssza játékát. Bár szomorú a múltja, ez mégsem menti fel azok alól a tettek alól, amelyekkel emberek millióit menti meg – képletesen – ugyanakkor ugyanennyit tesz boldogtalanná. Mert hiába tartja fenn pénzzel az ország jelenét, az egyes emberek jövője oda lesz, akiktől pont az ország fennmaradása függ.

A főhős fiú: Kimimaro.
A főhős fiú: Kimimaro. Vajon ki tud majd törni az üzleti negyedből. Mindig a kölyökképű hősök mentik meg a világot, vajon most is így lesz?

A gazdasági válság miatt tökéletesen aktuális problémákat is felvet az anime – lásd görögök helyzete – legyen szó munkanélküliségről, éhezésről, a valuta árfolyamok helyzetéről. Ha már görögök, akkor jöjjön egy kis mitológiai szál is. A negyedben úgynevezett fekete pénzt, Midász pénzt gyártanak. Midász a görög mitológia szerint egy olyan legendás király volt, aki kezével mindent arannyá változtatott, miközben szamárfület növesztett magának. (A vagyontárgyak is eléggé hosszú fülesek, ez is lehet egy utalás erre a világra.) Szóval megint egy kulturálisan megmixelt animét kaptunk, egy kis görög mitológiával, a sátán kapzsiságával, és az üzleti negyed kissé szecessziós, szürrealista jellegű dizájnjával az európai képzőművészeti motívumok jutottak eszembe. Na meg néha egy RPG játék illúzióját keltették a kis pixel kockák.

Mikuni a negyed leggazdagabb és legbefolyásosabb tagja. Lényegében nemes célért küzdene, csak nem jó módszert választ hozzá.
Mikuni a negyed leggazdagabb és legbefolyásosabb tagja. Lényegében nemes célért küzdene, csak nem jó módszert választ hozzá. Amúgy nagyon jóképű *_*.

A zárás nagyon ütős lett, ugyanakkor pár kérdést még mindig nyitottan hagyott, amit magunknak kell megválaszolni, ha akarunk. Kiváló történet, kiváló mondanivalóval, ezzel a számomra is még kezdő pénzügyi tereppel együtt bárki megnézheti, de szerintem az idősebb korosztály fogja kedvelni (mármint huszonévesek felé haladva). Bár a harcok nagyon jók voltak, akadt csomó összeesküvés, csalás, röviden izgi volt végig ülni mind a 11 részt. A romantikára vágyók se fanyalogjanak rajta, mert volt benne egy kis románc is, na meg minimális fanservice ami pont belefért. Az opening, ending olyan Fractalees lett, nagyon jó zenékkel, szerintem a nyári zene maratonjaimon sokszor elő fognak bukkanni ezek a számok, még pedig az op dala a „Matoryoshika” a NICO Touches the Walls-tól és az ed alatt szóló „RPG” a School Food Punishmenttől. Az op/ed animáció nagyon magas színvonalú, egymásba ugráló, nyíló képekkel, pörgős zenékkel.

Jennifer a titkos ügynök. Jól látja a negyed káros hatását a valósága, de meg tudja akadályozni egymaga?
Jennifer a titkos ügynök. Jól látja a negyed káros hatását a valóságra, de meg tudja akadályozni egymaga? – Cuki egyébként, ahogy nyalókázik. PS: ezek a pixeles snitt váltások nagyon tetszenek, egyik jellegzetes látványvilág elem az animében.

Az anime a Tatsunoko Production animációs stúdiójában készült, korábbi munkái közé tartozik a Beyblade: Metal Fusion (TV), a még futó Sket Dance (TV) és a Yozakura Quartet ~Hoshi no Umi~ (OAV). Az anime a noitaminA blokkban futott. A rendező Kenji Nakamura a Kūchū Buranko (TV) és a Mononoke (TV) rendezője, a karakter dizájner a Black Rock Shooter-ben feltűnt mebae volt, a karik animálását a zseniális Takashi Hashimoto végezte, míg a jó kis muzsikákat Taku Iwasakinak köszönhetjük – nem véletlen a jó hangzás, ő szerezte a Katanagatari, a Black Butler, a Persona -trinity soul- vagy a Origin ~Spirits of the Past~ animék zenéit is. Az anime összeállítását Noboru Takagi készítette, így nem véletlen hogy olyan animékkel mutat hasonszőrűséget, mint a Baccano!Durarara!!Hell Girl – az elején nagyon Pokoli lány feeling fogott el a váratlanul eltünedező emberek, és szörny alakú vagyontárgyak miatt, na meg a bolond kalapos is rájátszott erre. All in all, melegen ajánlom mindenkinek, igazi megmozgató, vizuálisan is nagy élményt adó anime, főleg ha egyben nézi meg az ember, rövidsége miatt akár egy délután alatt, max két nap alatt kivégezhető.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=170]
Anime adatok
  • Japán cím: C
  • Angol cím: [C] The Money of Soul and Possibility Control
  • Rendezte: Kenji Nakamura
  • Series Composition: Noboru Takagi
  • Karakter dizájn: mebae
  • Animációs karakter dizájn: Takashi Hashimoto
  • Zene: Taku Iwasaki
  • Megjelenés: 2011. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 11 epizód
  • Műfaj: dráma, akció, rejtély, thriller, sci-fi
  • Stúdió: Tatsunoko Production, noitaminA
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); MangaFox.com(eng); Baka-Updates Manga (eng); Hivatalos honlap (jp); AnimeAddicts (hun-magyar feliratos részek)
(Visited 394 times, 1 visits today)

2 thoughts on “[C] The Money of Soul and Possibility Control (TV-sorozat; 2011)

  1. Umm….nem akarok kekeckedni, de Masakaki miért gonosz? Btw kicsit sem kényszerítette bele Kimimarot az üzleti negyedbe, csak oda adta neki a kártyát, nem volt kötelező használni.

    1. Hát én gonosznak értelmeztem a jellemét. Mintha játszadozott volna az emberek érzelmeivel, életével. Oké, hogy nem kényszerített senkit, semmire, de valahogy olyan körmönfont módon csavarta a szót, hogy önkéntelenül is elcsábult az ember. A végén volt pár érdekes utalás arra, hogy mintha vlmi pozitív erő tanítandó célzatú megtestesítője lenne, de számomra negatív karakter maradt ennek ellenére. Azt a sátáni vigyort nem tudta eltüntetni az arcáról, ahányszor valaki rossz lépést tett :).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .