X-Men (anime TV-sorozat; 2011) és X-Men: Az elsők (mozifilm; 2011)

X-Men (anime TV-sorozat; 2011) és X-Men: Az elsők (mozifilm; 2011)

X-Men (anime TV-sorozat; 2011)
X-Men (anime TV-sorozat; 2011)

Kitört nálam az X-men őrület (is). Elkezdtem ugyan nézni a Marvel és Madhouse e harmadik közös anime adaptációját még tavasszal, de a 3. rész környékén tartottam egy nagy szünetet (vizsgák, szakdolgozat, stb. miatt), amit tegnap előtt pótoltam be (4-11. epizódot megnéztem egyben). Az újabb löketet a sorozathoz egyébként a szintén 2011-es X-Men: Az elsők (X-Men: First Class) című amerikai mozi adta meg. A film ugyanis nagyon jó, ajánlom mindenkinek!

Filmből animébe ugorva

Bár képregényben nem volt szerencsém az 1963-ban Stan Lee és Jack Kirby alkotta X-Men amerikai comics-hoz, de a képregény alapján készült filmes adaptációkat imádtuk barátnőimmel. Az X-Men trilógia 2000, 2003, 2006-os darabjai után jött egy Rozsomák (Wolverine) szál 2009-ben, majd az idei nagy durranás (szerintem) az Elsők alcímmel ellátott darab (ami egy újabb trilógia kezdete), amiben Xavier professzor (James McAvoy) és Magneto (Michael Fassbender) közös múltja elevenedik meg a Hideg háború közepén. Fergeteges volt látni, hogy egyébként női szemmel nézve a korábbi filmekben nem éppen eye-catching karaktereknek a közös múltja mennyi drámával, akcióval teli, és eléggé szívtipró pasik. Magneto mint auschwitzi lelenc gyerek indul a volt náci katonákon, tudósokon bosszút állni, míg Xavier éppen disszertációját befejezve professzori címet nyer az emberi genetikát kutatva, amikor egy CIA ügynöknő felkeresi egy különös kéréssel: gonosz mutánsok hada ugyanis újabb világháborút akar kirobbantani az USA és Oroszország között, ráadásul nem is akárhogy: atommal. A szálak pedig itt futnak össze, Magneto és Xavier barátok lesznek, felfedeznek több más mutánst, mint Szörnyet / Beast (Michael Fassbender), vagy Mystiquet (Michael Fassbender).

Nagyon bejött ez a szövevényes szerelmi és baráti szál egyveleg. Mystique először reménytelenül Xavierbe volt szerelmes, aztán jött Beast, végül Magnetóval hálták el, amit kellett. Xavier pedig nagy nőcsábász volt ám, aki telepata képességeit a hölgyek szívének meghódítására is bevetette. A látvány nagyon tetszett, még a háborús action jelenetek is ütöttek, és a tengeralattjárókat égbe emelő Magneto, vow. Sőt, annak ellenére hogy ő lesz a későbbi szériák fő rossz fiúja, mégis szimpatikus lett ebben a filmben, tökre érthetőek a motivációs mozgatórugói. Rozsomák is feltűnt egy jelenet erejéig, a „Tűnjetek a fenébe.” mondatával. 😀 No, de elég ebből a filmes ömlengésből, elolvadtam a filmtől, úgyhogy aki szereti az X-Menek univerzumát, azoknak melegen ajánlom e újabb feldolgozást. Akkor most visszakanyarodok az anime szériához, ami szintén nagyon ütős lett, és hozza az eredeti hangulatot. Ilyen Marvel animéből kell még egy rakat! (X-Men: First Class magyar szinkronos előzetes)

Telepaták harca

Az anime szerintem eddig a legjobb Marvel x Madhouse koprodukció. Mind a karakter dizájnt megtartották az eredeti amerikaias változatban (jó kicsit Küklopsz lett menthetetlenül igazi bishounen, de ő amúgy is jóképű volt). A sztori is jó lett, Xavier professzor újabb afférja kerül a középpontba (hát igen, a fél világot bejárta már, nem csoda hogy volt neki egy japán barátnője is). Bár ez egy kis spoiler volt. (A Vasember anime nálam kicsit leült, a Rozsomák / Wolverine animeben meg túl sok lett a harc, és Rozsomák dizájnja nem igazán jött be.)

Scott / Küklopsz éppen Jeant gyászolja.
Scott / Küklopsz éppen Jeant gyászolja.

A történet úgy indul, hogy Xavier/X professzor (Katsunosuke Hori) professzor Cerebrójával valami miatt Japán egy részén, Tohoku körzetben nem tudja érzékelni a mutánsokat, mintha blokkolva lenne az a terület előle. Ráadásul régi ismerőseitől kap segélyhívást, akiknek még képességeire nem ébredt mutáns lányát – Hisakót (Yukari Tamura) – elrabolták, sőt jelentik neki, hogy rengeteg mutánst raboltak el a térségből az utóbbi időben. X professzor erre mozgósítja a csapatot. Csakhogy Küklopsz (Toshiyuki Morikawa) éppen lelki válságban szenved, amiért Jean (Yurika Hino) meghalt az Inner Circle-rel (Belső Kör – gonosz mutánsok egy csapata, Magneto is közéjük tartozik, de ő most dutyiban ül) folytatott utolsó nagy küzdelem során. Jean telepata volt, de elszabadult az ereje, és hogy megtudják állítani, meg kellett ölniük saját társukat az X-Meneknek. Küklopsz azóta nem önmaga, mardossa a lelkiismeret furdalás, egyedül Rozsomák verése rázza fel egy kicsit, és hajlandó visszatérni a tragédiától szétzilált csapat élére. Így X professzor utasítására a csapat elindul Japánba: Vihar / Aya Hisakawa (nagyon dögös lett, még Halle Berryt is lepipálja), Rozsomák / Rikiya Koyama (durci, folyton kötözködik, kicsit butus, hamarabb üt mint gondolkodik, jó nagy izompacsirta is lett mindemellett), Szörny / Hideyuki Tanaka (kék és zseni) és természetesen a vezető Küklopsz (a lézerszemű, jóképű srác, akire a reflektor is fókuszál egy ideig).

Az X-Men csapat.
Az X-Men csapat.

Japánban pedig találkoznak az U-Menekkel, akik mutáns szervekből fejlesztik saját emberi képességeiket, kissé mechás, kiborgos formában – őket egyébként Takeshi Okazaki tervezte (a kedvenc grafikusom, ő készítette az Afro Samurai szériát is, úgyhogy jó választás volt ráosztani a U-Menek, a fegyverek, és az egyik főhős tervezését). Az U-Menek állnak az eltűnt mutánsok hátterében. A bázisukon végül az X-Menek meg is találják az eltűnt Hisakót, sőt egy másik személlyel is összefutnak: Emma Frost (Kaori Yamagata). (Egy kis előtörténet: az Inner Circle szolgája volt, tehát gonosz mutáns, de egy haláleset után kilépett közülük, és azóta fiatal mutánsokon segít erejük irányításában, ergo jó útra tért és vezekel.)

A fiatal Emma Frost.
A fiatal Emma Frost.

Azonban Küklopsz Emmát látta Jean háta mögött, mikor szerelme berserkké vált, ezért meg akarja támadni a szőke nőt, de szerencsére leállítják, főleg, hogy ő is fogva volt tartva ebben a létesítményben. Mielőtt úgy gondolnánk hogy minden jóra fordul, újabb problémával találkoznak hőseink: a környéken rengeteg mutáns második mutáción esik át, és elveszítve az erejük feletti kontrollt, majd gyilkolásba kezdenek. Szörny Damon Hall Szindrómának nevezi el, amire kifejleszt egy ellenszert. Azonban nemcsak a U-Menek munkálkodnak a térségben. Valami rossz dolog még mindig folyik itt, és miközben Hisako és Emma is X-Menné válik, csapatunk újra kutatásba kezd Tohokuban a szindroma túl gyakori feltűnésének okát keresve.

Személyes vélemény

Hát egyszerűen nagyon tetszik! Hisako karakter dizájnját imádom, nagyon édes lett, bár a személyisége maga néha elég idegesítő, főleg ha egyben nézzük meg a részeket, akkor folyton sír, Emmát sikolt (a nő a mentora), vagy sensei-ezik. A sztori jó, végig lekötött, és nemcsak bunyó hátán bunyó van benne, hanem a titkok is lassan derülnek ki. A zene is passzol, tetszik is, igazán felemelő, hősies az opening, az ending harcias, majd lírai hangnembe váltó klasszikus muzsika. Mindenki hozza a formáját, a grafikára nincs panaszom, mind a karakterek és a hátterek nagyon tetszetősek. / Érdekesség: az X-Men: First Class filmben Emma Xavier professzorral egy idős, fiatal lány, aki majd Magneto oldalára áll, és telepata képessége mellett eleve gyémánt testet is tud ölteni. Az animében egy generációval fiatalabb lett, Küklopszék korosztályába került, ráadásul Mastermind egykori „harcosa” lett, gyémánt képességét pedig a második mutáció során szerzi a Tohoku térségben.)

Hisako akcióban. Olyan cuki lett, a kedvenc karim kinézetre.
Hisako akcióban. Olyan cuki lett, a kedvenc karim kinézetre.

Az animét Fuminori Kizaki rendezi, aki korábban a Afro Samurai: Resurrectiont (movie), a Basilisket (TV) rendezte (meglátszik). Az epizódokat Mitsutaka Hirota viszi, a karakter dizájnnál Takeshi Okazaki mellett Ai Yokoyama végzi a fő munkákat, munkái: Aoi Bungaku Series (TV)Trigun: Badlands Rumble (movie), stb. A csodás zene Tetsuya Takahashi kreálmánya (Appleseed (movie)Wolverine (TV)Iron Man (TV) – szóval a Marvel animék zeneszerzője röviden). Szerintem profi munka lett összességében, és minden X-Men rajongónak, vagy még nem rajongónak bátran ajánlom.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=165]
Anime adatok
  • Japán cím: エックスメン
  • Angol cím: X-Men
  • Rendezte: Fuminori Kizaki
  • Epizód rendező: Mitsukata Hirota
  • Eredeti történet: Stan Lee és Jack Kirby (Marvel Comics)
  • Karakter dizájn: Ai Yokoyama, Takashi Okazaki
  • Zene: Tetsuya Takahashi
  • Megjelenés: 2011. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 12 epizód
  • Műfaj: akció, szuper erő, dráma
  • Stúdió: Madhouse Studios
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); Marvel (eng); IMDb.com (eng); Hivatalos honlap (jp); Port.hu (hun); X-Men: First Class (wiki)
(Visited 471 times, 1 visits today)

2 thoughts on “X-Men (anime TV-sorozat; 2011) és X-Men: Az elsők (mozifilm; 2011)

  1. Nem volt rossz sorozat, az előző Marvel-animékhez képest alaposan felpontoztam 9-re (Vasember kapott 3-ast, Rozsomák kapott 5-öst a 10-ből), mivel igen közel állt a képregények hangulatához.

    Azt hozzáteszem, hogy amúgy a történetet alaposan összevágták: az U-Men először a New X-Men Annual 2001-es műben jelent meg, míg Armor (Hisako) csak a 2004. évi októberi számban. X professzor egyetlen szerelem gyereke Gabrielle Hallertől (aki izraeli holokauszt túlélő) született, a neve pedig Légió, egy Omega-osztályú mutáns a telepátia, tele- és pirokinézis, illetve az időutazás képességével (ő maga 1985-ös megjelenésű). Mégis képesek voltak egy igen hangulatos darabot kreálni.

    1. Voa, köszi az infókat :). A film is és az anime is úgy meghozta a kedvemet a világhoz, hogy szívesen olvasgatnék X-Men képregényeket. Amerikai képregényekben mégcsak most tapogatózok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .