Kōji Kumeta: Katte ni Kaizō / かってに改蔵 (OVA-sorozat; 2011)

Kōji Kumeta: Katte ni Kaizō / かってに改蔵 (OVA-sorozat; 2011)

Kōji Kumeta: Katte ni Kaizō / かってに改蔵 (OVA-sorozat; 2011)
Kōji Kumeta: Katte ni Kaizō (OVA; 2011)

Miután szörnyűséges emberek félholtra verték a másodéves Katsu Kaizōt,  Saien Suzu professzor asszony mentette meg az életét, és kiborgá alakította a fiút. Legalábbis Kaizō ezt hiszi. Valójában zseniként a Genius Cram School tanulója volt, de egy agy baleset óta teljesen megzakkant, és az általa kreált őrült világban él szintén lökött barátaival. A Sayonara Zetsubou Sensei manga alkotójának még korábbi, még durvább, sőt, erotikusabb mangája alapján indult idén májusban anime fronton a Katte ni Kaizō. Őrült, fergeteges szociális szatíra, és igazi szexi paródia!

A Shaftnál megint beszívtak

Már az anime adaptáció első részében annyi szexuális, disznó és pénisz viccet elsütöttek (mikor egy focilabda miatt egymás fenekében kötnek ki a fürdőző pasik, valami eszméletlen volt XD), hogy fetrengtem a röhögéstől, aztán jött pár Gundam paródia, egy kis Tsubasa kapitánnyal kiegészítve, na meg a nagy Nyugati kultúrsokk Elvis Presly-vel, az olasz és francia divattal. Igazi vérbeli Shaft anime a maga elborult módján, a kár csak az, hogy OVA-ként mindössze 6 (vagy 3?) epizódot fog megélni ez a kész árverés kavalkád. A bevezetőben említett Katsu Kaizō (Takahiro Sakurai) mellett további flúgos karik vannak a középpontban. Képzeletbeli kiborg fiúnkat látszat barátnője, Umi-chan (Eri Kitamura) tartja néha a földön, aztán ott van a perverz Saien Suzu prof (Aki Toyosaki), aki nem is az, de mindegy, csak a többiek tartják annak. És végül a lúzer, kis szemüveges, mindig agyon csapott Chitan-kun (Chiwa Saito), aki mindig le akarja körözni a hősködő Kaizōt, legyen az úszás, erotikus fantáziálás. (Fanservice is van benne ezerrel, meztelen lányokkal, meg merevedési jelenetekkel :D, nagyon pénisz központú volt ez az első két rész, sőt ennyire nyíltan még egy animében sem ábrázolták sztem – jó persze kivéve a hentaiokat :P). Ja, és az eredeti elit zseni képző mindegyik félresiklott karaktere feltűnik a részek alatt, ugyanis Kaizō mikor megőrült, felrobbantotta a sulit, és az összes ígéretes tehetség begyogyózott. Pl.: egy divattervező pénisz takaró nyakkendőkkel akarja meghódítani Párizst. XD

A reflektorfényből mindig kikerülő Chitan-kun.
A reflektorfényből mindig kikerülő Chitan-kun.

Ráadásul a négy fős csapatunk a szintén idei Sket Dances anime szereplőihez hasonlóan a kis bázisukon fogadják a bajba jutott diákokat, vagyis a csini osztály elnököt, Yamada-sant (Yui Horie), akivel mindig történik valami. Pl.: Egy perverz haiku/vers megszállott csapat meztelenül garázdálkodik a suliban és mindenki testére disznó költeményeket firkantanak, és a péniszüket csak egy kancsószerű üveg izé takarja :D. Beteeeg. De amúgy meg kigyúrt izomemberek, és mikor Kaizō neki indul legyőzni őket, azt hiszik nem találja meg a „gyenge pontjukat”…hát naná hogy egyből odadurrant nekik:D. Akkor rengeteg maszturbálós poén volt eddig benne, meg mikor a csajokat lesik a pasik, azok a tipikus fanservice klisék lettek átforgatva vagy yaoiba, vagy valami eszméletlenül képtelen dologba. Minden részben hatalmas robbanások voltak eddig, állati jó, hatásvadász animációval, tényleg mintha ha a Sayonara Zetsubou Senseit, vagy a Natsu no Arashit ill az Arakawát néztem volna újra. Sőt, a narrátor itt is ugyanaz mint az Arakawában. Nem is értem miért nem sorozatot gyártottak belőle? Ebből kell több-több-több! (Jó utána olvastam Wikipédián és rájöttem a nagy titokra.)

A csapat: Kaizou, Umi, a prof, és Chitan. Bevetésre készen.
A csapat: Kaizou, Umi, a prof, és Chitan. Bevetésre készen.
Szociális szatíra, amely túl dúrva, hogy gyerekeknek menjen

No a hősként berobbanó kiborgunk története Kōji Kumeta műve, 1998-2004-ig futott, és 26 kötettel ért véget (kell ez a manga! Akarom, most!). A Katte ni Kaizōban már felcsillant a mangaka elborult humorának stílusa, ami a Sayonara Zetsubou Senseiben már visszafogottabban, de ugyanúgy kiteljesedett. A manga érdekessége, hogy teljesen abnormálisan ér véget kb mint DiCaprio Viharszigete, vagyis úgy, hogy kiderül hogy Kaizō és Umi őrültek, akiket bolondokházában kezelnek, és Saien Suzu tényleg egy pszichiáter, aki a gyógyulásukat felügyeli. Ehhez pedig az őrült képzeléseiknek megfelelően építettek egy mini várost. Aztán meggyógyulnak és elmennek normális életet élni együtt. De! A Shogakukan kiadónál megjelent művet szándékosan fejeztették be ezt a mangát. Legalábbis erre van három feltételezés, hogy miért:

1) A Sounen Sundaynek nem tetszett, hogy a mangaka elborult vígjáték mellett aktuál politikai szatírát is beletett (kb mint a South Park). A legdurvábbnak a Kim Jong-il-os poénokat tartották, és úgy vélték, hogy a gyerekek lelkivilágára, fejlődésére ez káros hatással van. (Én is néztem South Parkot tiniként, de nem lettem tőle rasszista vagy előítéletes.)

2) Még maga az akkori Shounen Sunday főszerkesztő (Shin’ichi Mikami) is azt mondta, hogy a mangát nem mutatná meg a saját gyerekének sem.

3) Maga a mangaka úgy vélte, hogy műve sosem fog átkerülni a rostán, és animeként megjelenni (szerencsére tévedett egy picit), így szándékosan hagyta abba. A sorozat utolsó részében egyébként ő is megjelenik, mint a Genius Cram School egyik őrült mangaka jelöltje, aki teljesen abban bízik, hogy egyszer a sorozatát animálják.

A gyenge pont :D. Kaizou rálép a lényegre a poéta őrölteknél.
A gyenge pont :D. Kaizou rálép a lényegre a poéta őrölteknél.

Nem értem a japánok hozzáállását. Mi a baj egy kis kulturális poén mix halmazzal? Simán áttehették volna akkor egy seinen magazinba, mert a felnőttek csak jobban vágják a politikai helyzetet, és azért nem fogják osztani a koreai vörös vezetőt, mert egy mangában kiparodizálták. Az South Park is azért akkora nagy kultusz, mert mindig reflektál a világra, és kiforgatja azt. Egy mangában is elmehet egy ilyen intellektuális és egyben komikus dolog felé az alkotó, sőt, több kellene ilyen, ne csak a populáris, persze szórakoztató (én is szórakozom rajta) művekkel árasszanak el minket. De mennyire jó már, mikor az ember egy poénon belül felismeri, hogy jé ez Bush, vagy Obama, az meg Mark Zuckerberg. Japánoknál is kell maguk felé egy kis szociális szatíra, mert nem olyan tökéletes egyetlen ország sem. Nemcsak a hősök, a jó munka, meg dolgoz szorgalmasan és előbbre jutsz dolog dominál. Mindennek van sötét oldala, és ha még szembe is mernek vele nézni, akkor talán javítani is lehet rajta. No, de legalább a manga fenn van Mangafoxon, úgyhogy belemerülök ma estére teljesen. Megnézem mennyire voltak durvák azok a politikai poénok.

Umi-chan álmodozik.
Umi-chan álmodozik.
Anime minősége és egyebek

Az animáció nagyon bejön, az opening fergeteges, az ending is egy igazi ecchi paradise (a meztelen csajokra indul be éppen a pöttöm Chitan-kun). Az animét Akiyuki Shinbo (pl.: Arakawa – naná, Dance in the Vampire bund, Hidamari Sketch) rendezi Naoyuki Tatsuwával (pl.: Natsu no Arashii!-n dolgozott a storydoarderen) együtt. A zene Ruka Kawada (Sayonara Zetsubou Sensei) műve, míg a karakter dizájn Hiroki Yamamura (Bakemonogatari, Maria Holic, Soredemo Machi wa Mawatteiru, Sayonara Zetsubou Sensei – erősen látszik) kreációja. Az anime kövi darabjai majd júliusban jönnek, a záró epizódok pedig szeptemberben jelennek meg DVD-én és Blu-Rayen, úgyhogy addig vegetálok a mangán.

Pillanatképek / Sreenshots [nggallery id=164]
Anime adatok
  • Japán cím: Katte ni Kaizō / かってに改蔵
  • Rendezte: Akiyuki Shinbo, Naoyuki Tatsuwa
  • Eredeti történet: Kōji Kumeta
  • Karakter dizájn: Hiroki Yamamura
  • Zene: Ruka Kawada
  • Megjelenés: 2011. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 6 epizód?
  • Műfaj: ecchi, vígjáték, paródia, shounen, őrültség
  • Stúdió: Shaft
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); MangaFox.com (eng); Baka-Updates Manga (eng); Hivatalos honlap (jp)
(Visited 256 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .