Tiger & Bunny / タイガー・アンド・バニー (TV-sorozat; 2011)

Tiger & Bunny / タイガー・アンド・バニー (TV-sorozat; 2011)

Tiger & Bunny / タイガー・アンド・バニー (TV-sorozat; 2011)
Tiger & Bunny / タイガー・アンド・バニー (TV-sorozat; 2011)

A tavaszi seasonban a közönséget igazán megosztó anime is indult. Akik szeretik az amerikai képregények szuperhős mítoszait, a fura kosztümökkel, és küldetési tudattal, plusz egy kis X-menes mutációkkal, azoknak a Tiger & Bunny mindemellett vígjátékra törő oldalával arat még tetszést. Főleg azért, mert ugyan szuperhősökről van itt szó, de a karakterdizájn, a ruhák nagyon is a japán ízlést követik, kiegészítve pár mecha szerepeltetésével is. Nem tagadom, ez a kedvenc vígjátékom az évadból, egyszerűen nem tudok betelni vele, az első pillanatban megfogott. Ami még szerintem nagyon kecsegtető benne, azaz, hogy a Video Girl AiI”s és DNA² mangakája készítette a sorozat eredeti karakter dizájnját.

Médiamarketing, mert itt minden a pénzről szól?

Jó lóra tettek az idei média marketingesek Japánban, ugyanis új mutáns szuperhősöket generáltak a The Nextek képében az X-menek mintájára, mégpedig New York City városának alteregójában Sternbild City-ben. A Tiger & Bunny két szempontból is érdekes: 1) az amerikai szuperhős mítoszt eleveníti fel, de a karakterek bármennyire is vegyes nemzetiségűek, mégis jellegzetesen japán anime figurák 2) a hősök tetteit azonban a korábbi tapasztalatokkal ellentétben nyílt médiaeseményként tárgyalják a sorozatban, ugyanis a 8 jó harcos küzdelmeit a Hero TV közvetíti élőben. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik a marketing: különböző cégek, stúdiók, termékek nyílt, valós reklámja szerepel, mint az openingben feltűnő Bandai (japán figura, és videojáték gyártó cég) feliratú mecha szerelés, az online website-ok promotálása, mint pl.: a Ustream.tv (élő, online videó megosztó, az USA-ban és Japánban), DMM.com, vagy az egyik csinos szépség reklámozta Pepsi Nex Zero.

Így a valós termékek mellett a sorozatbeli karakterek is különböző létező cégek kabala figurái (ez ugyan nem új dolog animékben, de itt kifejezetten nagy a hangsúly rajta), miközben a rossz fiúk elkapásánál fejvadász módszerekkel élve az kapja a jutalmat (ergo a több pontokat), aki több egyént kap el, ezzel emelve az általa képviselt cég imázsát. Ezt kiegészítik a figurák, a kártyák gyártása / gyűjtése a fiatalokat megcélozva, míg magát az eseményeket szinte közömbösen szemlélik az anime város lakói. Ugyanis ott van az a 8 hős, aki rögtön megmenti őket minden bajtól. És mindez a komplex mégis történetét tekintve egyszerű ötlet a Sunrise stúdiótól pattant ki. A két legerősebb alappillérje a sorozatnak, mint minden nagy amerikai produkciónak, pedig két lüke, állandóan civakodó férfi hős, akik a súrlódások után igaz barátok lesznek.

Wild Tiger és Barnaby, éppen már nem vitatkoznak, hanem bevetésre készek.
Wild Tiger és Barnaby, éppen már nem vitatkoznak, hanem bevetésre készek.
Starsky & Hutch anime alteregói?

A filmtörténet széles palettáján számtalan mókás férfi páros látott már napvilágot, mint Stan és Pan (komikus burleszkfilm), Starsky és Hutch (zsaru krimi) vagy Holmes és Wattson (angol krimi). A bűnüldözés terén 2011-ben fogant meg egy új Next (mutáns) duo: Barnaby Brooks Jr. (Masakazu Morita) és Kotetsu T. Kaburagi (Hiroaki Hirata). Kotetsu, avagy hős nevén Wild Tiger egy tipikus harmadrangú amerikai szerelést hordó fazon (kék gumigatya szerkón kívül, mint Superman kihígítva). Kissé ódivatú szerelése mellé elég béna a bűnüldözésben, momentán több sebet szerez mint pontot a Hero TV élő felvételein. A 30 felé araszoló férfit ezért megveszi az Apollon Media, akik a Hero TV szponzorai is egyben. Ráadásul lüke, de jószívű főhősünket összeakasztják egy új társsal, az  alig 20 éves, kissé pökhendi szöszikével, Barnabyval. A két fiú nem igazán jön ki az elején egymással,  Wild Tigernek az ósdi szuperhős ruháját is le kell cserélne egy ultramodern mecha suittá. Míg Barnaby a tökéletes hős, mindig mindent jól csinál, addig elvileg mentora, Wild Tiger folyton a dolgok mellé nyúl, ezzel okozva nekünk jó kis nevető görcsököt, és mosolyokat. Ám minden nehéz kezdet után csak megbékélnek egymással (főleg hogy Wild Tiger Bunny-nak – Nyuszinak – kedzi el becézgetni új partnerét, a rózsaszín füles szerelése miatt).

A szexi Blue Rose reklámozza a Pepsi Nex Zerot.
A szexi Blue Rose reklámozza a Pepsi Nex Zerot.

Mellettük megismerjük a Hero TV többi sztárját, a kényeskedő Blue Roset (Minako Kotobuki), aki mesterien pózol és fagyaszt, de a fegyverek elől inkább menekül, a transzvesztita beütésű Fire Emblem-et (Kenjiro Tsuda), aki a jó pasikra azonnal rámászik, a szupersztár szeles Sky Highot (Go Inoue), a mindig kiütésre kerülő Rock Bisont (Taiten Kusunoki), a kis kínai Dragon Kidet (Mariya Ise), és végül a néha szereplő, avagy inkább leszereplő, félénk, de kiválóan beszélő Origami Cyclonet (Nobuhiko Okamoto). Ezek a hősök azért is küzdenek, hogy megnyerjék a King of Heroes címet, amit a legtöbb pontot benyújtó szuperhős szerez meg minden évben.

A Hősök, egyedül Barnaby hiányzik.
A Hősök, egyedül Barnaby hiányzik.

Míg eleinte epizodikus jelleggel indul a történet, mindig újabb gonosz legyőzésével és a város megmentésével lezárulva, lassan a hősök két mindent elsöprő ellenséggel találják szembe magukat: Az egyik Lunatic (Kōji Yusa), egy öntörvényű igazságosztó, aki szintén Next, vagyis természetfeletti erőkkel bír. A fő célja, hogy minden bűnözőt likvidáljon mielőtt azok a törvényes igazságosztás színe elé kerülnének, avagy börtönbe. A gyilkos fazon furcsa lángokkal égeti el büntetett előéletű áldozatait.

A legnagyobb falat a csapatnak azonban egy Ouroboros nevű, gonosz Nextekből álló szervezet. A vezetőjük, Jake Martinez (Keiji Fujiwara) volt az, aki Barnaby szüleit meggyilkolta, és aki után szőke főhősünk egész eddigi 20 évében kutatott, emiatt is lett Hero ő maga is. Ám a férfit a szervezete ki akarja szabadítani a börtönből, és hogy ha nem akarják a Hősök, hogy Sternbild Citynek vége legyen, bizony engedniük kell a zsarolásuknak.

Blue Rose civilben. Hmm kawaiii. :)
Blue Rose civilben. Hmm kawaiii. 🙂
A TV-ben Hősök, hétköznap pedig egyszerű emberek

Ha már a szereplők vesézésén tartunk, érdemes megemlíteni a Hero TV dögös főszerkesztőjét, Agne Joubertet (Yuhko Kaida), aki kemény kézzel tapossa szuperhőseinket a minél látványosabb jelenetekért cserébe. Ám a makacs nő kemény külseje ellenére néha érző szívre is lel, főleg ha az ő élete is kockán forog, néha olyan a csaj a miniszoknyájával mint egy domina. Mellette még egy komikus figura Barnaby és Tiger mecha gyárosa, avagy karbantartója Saito doki (Hiroshi Iwasaki), aki mikor normálisan beszél hallani nem lehet, hogy mit mond, de a mikrofonba mindig üvölt. Kész gép, hightech kütyü megszállott a kis törpe emberke. Persze a hősök mindennapjai is megéljük: Tigernek van egy kislánya, akit a nagyanyja nevel, mivel felesége meghalt egy betegségben. Blue Rose egy egyszerű diáklány, akinek minden álma hogy énekesnő legyen, de a Hős munkát csak álmai elérése miatt csinálja kényszerből, mellesleg kicsit elgyengül szerelmileg Tiger irányába. Origami Cyclone pedig elég hasznavehetetlen tehetséggel bír, képes mások alakját felvenni, de ezt a harcban nem tudja kamatoztatni, ezért mindig önértékelési gondjai vannak. Dragon Kid neheztel szüleire, amiért ilyen életpályára küldték, és úgy érzi, hogy nem szeretik őt igazán. Szóval minden hős kap egy kis életteret a sorozatban a maga kis tragédiájával, személyiségfejlődésével az élen, a legtöbbet persze Barnaby fog változni a mindenkit összekötő Tigernek köszönhetően. Hiszen ki más ébresztene rá hibáinkra, és nevelne minket, mint egy folyton hülyéskedő, de lelke mélyén igazi hős figura? Mellesleg Tiger tud tökös lenni, ha éppen nem súlyt le rá a balszerencse.

Wild Tiger éppen élete legnagyobb dilemmája előtt áll: Milyen ajándékot vegyen a lányának?
Wild Tiger éppen élete legnagyobb dilemmája előtt áll: Milyen ajándékot vegyen a lányának?
Végső számvetés az eddig megjelent 10 epizód alapján

Azért szerencsére nem mondhatjuk el, hogy a sorozatban minden a pénzről szólna. A sok reklámozó felirat, és Pepsi kommercial a sorozat felénél nem vonja el a figyelmet a pörgős, kifejezetten humoros történetről, ami tipikus is a maga nemében, mégis egyedi. A karakterek nagyon jópofák, főleg Wild Tiger a kedvencem a pofa vágásaival és a bolondozásaival, na meg a csodaszép Blue Rose, aki kényes, pukkancs, szerelmes, de jól fagyaszt és énekel. A grafikára nincs panasz, bár az erős 3D elüt a mecháknál, de egyébként nagyon letisztult, kontrasztos a szín kezelés, kifejezetten szeretem ezeket a finom árnyalatokat a határozott színekkel kiegészítve. Nálam a kedvencek között szerepel ez a sorozat, az egyike azoknak, amiket a legelejétől nézek, nemcsak későn bekapcsolódva. A seiyuuk, a zene is nagyon tetszik, mind az opening és az ending is: 1. Opening – „Orion wo nazoru” (オリオンをなぞる) a UNISON SQUARE GARDEN-től; Ending – „hoshi no sumika” az Aobozutól. A karakterek ruhája is tetszetős, bár nekem ezek a nagy göncök nem jönnek be, inkább Barnaby és Tiger mechás cucca, no meg Blue Rose dögös szerelése. A zene jó, az epizódok felépítése is, néhol van egy kis dráma, érzelem, főleg a szülő-gyerek szeretetre kiélezve. Kíváncsi vagyok mi lesz még benne a 25. záró részig.

A HERO TV stúdiója, Agnes Joubert-tel a középpontban.
A HERO TV stúdiója, Agnes Joubert-tel a középpontban.

Az animét Keiichi Satou rendezte, aki a Karas OAV-t rendezte korábban, ebből a szempontból értem már miért voltak olyan ismerősek a mechás akció jelenetek, Barnaby és Tiger szerelése emlékeztet a Karasban látottakra, igaz azért ez utóbbiban sokkal pengébben voltak megrajzolva a harcok, kardokkal és egyebekkel. Azért itt is kapunk pár robbanást, izgi akciót dögivel, ettől nem kell félni. Az epizódokat Masafumi Nishida vezényli, míg az eredeti karakter dizájnért Masakazu Katsura volt a felelős, ami azért meglepő, vagy inkább nagy dolog, mert ő készítette a következő, főleg köztünk régi fanok berkében ma is népszerű mangákat, mint a Video Girl AiPantenonI”sDNA². (Azt hiszem ezért olyan cukik a lányok benne, az I”s óta vagyok rajongója a képregényeinek, olyan kawaii női karaktereket tud kreálni.) Az ő munkáját  Kenji Hayama (Princess Jellyfish (TV)) és Masaki Yamada (Appleseed (movie)Bubblegum Crisis: Tokyo 2040 (TV)) vitte fel az animére. A hangulatos zenékért pedig Yoshihiro Ike felelt, korábbi munkái: Dead Leaves (OAV)Ergo Proxy (TV)Karas (OAV). Elég jól csengő nevek dolgoznak rajta, az biztos.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=159]
Anime adatok
  • Japán cím: タイガー・アンド・バニー
  • Angol cím: Tiger & Bunny
  • Rendezte: Keiichi Satou
  • Epizód rendező: Masafumi Nishida
  • Eredeti karakter dizájn: Masakazu Katsura
  • Karakter dizájn: Kenji Hayama, Masaki Yamada
  • Zene: Yoshihiro Ike
  • Történet: Masafumi Nishida
  • Megjelenés: 2011. tavasz
  • Típus: tv-sorozat
  • Terjedelem: 25 epizód
  • Műfaj: vígjáték, akció, mecha, rejtély, sci-fi
  • Stúdió: Sunrise
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia (eng); MangaFox.com (eng); Baka-Updates Manga (eng); Hivatalos honlap (jp)
(Visited 155 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .