Kazuto Okada: Sundome (seinen-ecchi manga; 2006-2009; 8 kötet)

Okada Kazuto: Sundome (2006-2009; 8 kötet)

Okada Kazuto: Sundome (seinen-ecchi manga; 2006-2009; 8 kötet)
Okada Kazuto: Sundome (2006-2009; 8 kötet)

A héten gondoltam olvasok már egy mangát a nagy szünetem után, így jutottam el a Sundomeig. Már nem emlékszem hogy találtam rá, csak az rémlik, hogy a Nana to Kaoru S&M mangához való hasonlósága miatt tetszett meg, csak itt a főhősnő nem igazán bögyös, de ennek ellenére nagyon kawaii. Ráadásul elég diktátori stílus társul mellé, kegyetlen humorral, úgyhogy élvezet volt a „vicceiben” elmerülni.

Ezentúl minden élvezetedről én döntök

Szerintem a fenti mondat számtalan nő vágya egy kiválasztott férfi áldozattal szemben, hát Kazuto Okada férfi létére pont ilyen mondatot ad Sahana Kurumi szájába. Szokásos lúzer férfi főhősünk, Aiba Hideo ugyanis első látásra beleszeret új osztálytársába, a törékeny Kurumichanba. Ráadásul a lány a fiú melletti üres hely új birtokosa lesz, és első találkozásukkor már heves testi reakciót váltanak ki a hölgyemény alma mellei Hideokunból. Ezen fellelkesülve, az eddig árnyként élő fiú úgy dönt, hogy kilép az iskola nagy reményű, de jelenleg a sivár mellőzöttség rivalda fényében vergődő Roman club sorából. A club tagoknak ugyanis a középiskola végéig meg kell őrizniük szüzességüket, hogy az őket szponzoráló tanács támogassa őket egy-egy elit egyetemre való bejutásban, majd pedig karrier építésben. Mindemellett a club bizarr természetfeletti lények, szellemek, ufók után kutat, szóval a tipikus kockák, otakuk, freakek gyülekezete. Hideo azonban Kurumichan előtt nem akar beégni, és rögtön ki akar lépni innen. Ám Kurumichan pont a klub felé téved, és meghalva annak cseppet sem hétköznapi céljait, csatlakozik hozzájuk. Mindemellett négyszemközt megjegyzi bárgyú főhősünknek, hogy elég látványos volt a korábbi erekciója, de ha a közelében akar maradni a fiú, akkor minden maszturbáció előtt a lánytól kell engedélyt kérnie. Hideo szexuális élete így egy a cseppet sem ártatlan, és elég morbid humorú leányzó karmai közé kerül, aki nem riad vissza a vértől és egyéb testnedvektől. Ráadásul rezzenéstelen tekintettel közli vele, hogy soha az életben nem fog lefeküdni vele, még akkor sem, ha ő lenne az utolsó férfi a földön. 

Kurumi éppen gyilkos tekintettel vicceli meg Hideót, amint a szemébe vágja aberált szexuális szokásait.
Kurumi éppen gyilkos tekintettel vicceli meg Hideót, amint a szemébe vágja aberált szexuális szokásait.
Csurgós extázis, finom erotika

Eleinte felettébb szórakoztató volt a manga, a maga kissé sikamlós témáival (nemi szervek csak érzékeltetve vannak rajzolva, mellbimbóknál, testnedveknél és formáknál többet nem látunk). Csak egy idő után már sok volt, hogy ez a két fiatal minden szituból képes valami számukra izgalmasat kihozni. A sikamlós felszín azonban a kommersz oldal mellett tartalmazott néhány mélyebb momentumot is. Egyrészt Hideo öntudatra ébredése nagyban köszönhető Kuruminak. A srác ugyan az elején szinte megalázóan alávetette magát a lány akaratának, akár egy bábu, még a testi fájdalmat és kínt is hajlandó volt elviselni. Elsőre nem voltunk benne biztosak, hogy százas-e ez a fiú, látva azt hogy kik vannak rajta kívül a Roman kluban: az exelnök, aki az anális szexre van rákattanva, az ufó bolond Katsu, a mini baba otaku, gyáva Tatsuya, és a bombamellű, kissé butácska Kyouko, aki 1000 dollárért hajlandó megmutatni intim testrészeit bárkinek, de ha fizetés nélkül veszik igénybe szolgáltatásait akkor heves ütlegek záporát borítja a gazemberre.

Mini erotikus scene Hideo és Kurumi között. Kurumi éppen aciózik. Hideo csak élvező áldozat szokás szerint.
Mini erotikus scene Hideo és Kurumi között. Kurumi éppen aciózik. Hideo csak élvező áldozat szokás szerint.

Hideo azonban nagyon nagy fejlődésen ment át, és mondhatni a kötet végére igazi férfi lett. A klubtagokkal is hasonló a helyzet. A rengeteg vicces szitu után (az exelnök mindig a többiek fenék táján matat nyugtatásképpen), a kis csapat jól összekovácsolódik, és segítik egymást tűzön-vízen át. Egyedül Kurumi marad számunkra rejtély szinte mind a 8 köteten át, egyedül azokban az erős pillanatokban nyílik meg, mikor Hideo valami szívet megdobogtató áldozatot hoz érte. Ezt a lány a maga erotikus módján hálálja meg (ekkor a legszebb a grafika, nagyon erős tónusokkal emeli ki a mangaka ezeket, jelezve azt, hogy valami fontos történik).

Ha már grafika. Egyszerű, szinte karikaturista karakter dizájn jellemző, minimális háttér ábrázolással (van amikor Hideo élvezkedés közben csak egy lufifej két szemmel, giliszta testtel). Tényleg csak azok a jelenetek „szépek”, vagy akkor gyönyörűek az arcok, mikor vagy szex előjáték megy, vagy dráma. Dráma: A populáris körítés mögött ügyesen rajzol meg egy kis pszichológiai szomorúságot a mangaka. Először is ott van Kurumi titokzatos betegsége, valamint egy középkorú férfi, aki bizonyos időközönként látogatja meg a lányt lakásán. Ennek Hideo többször is tanúja lesz, és olyan sejtései vannak, hogy a férfi a lány szeretője, és Kurumi miatta nem akar vele lefeküdni. Ez Hideóban felébreszti a kisördögöt, és a maga módján féltékenykedve követeli Kurumi figyelmét.

Miss titokzatosság, és a szexfüggő lovag

Kurumi így a rejtélyes, titokzatos, és sötét lelkű főhősnő, aki rideg mosollyal jut el a csúcsra, míg Hideo szinte már lányos nyögdécseléssel teszi magát kiszolgáltatottá a lánynak. Ám ez az alávetettség ha meg is marad, lassan kezd egy egészséges mederbe sodródni (bár nem mindig gondolom épelméjűnek a titkos kis kalandjaikat). Sokáig nem tiszta, hogy most egyszerű szex partneri kapcsolat van a két főhős között, vagy tényleg járnak. Annyi biztos, hogy Hideo lassan mind szellemileg és fizikailag megerősödik. Bátrabban vállalja véleményét (végülis ha éppen „jó fiúként” viselkedik, akkor Kurumi mindig kielégíti, vajon melyik pasi ne tenne szert ezek után nagyobb önbizalomra?). A komoly történet szál azonban nem teljesedik ki. Annyiban jó, hogy kicsit megmozgatja az ember lelkét, ezért több egy elő-hentai mangánál, mégsem jut át azon a ponton, hogy mesterműnek lehetne nevezni. Éppen emiatt nem ajánlom feltétel nélkül bárkinek. A szexuális tartalmú jelenetek néha még számomra is az abszurdnak és undorítónak hatottak (egyik ilyen kellemetlen jelenet, mikor Hideo a falloszát bedugja Kurumi – neeem az jön amire sokan gondolnak – ajtajának levélbedóbójába). Ezért is elég 18-as karikás mű, sok benne a fanservice is, ami szintén lehúzza a művészi értékét.

Sundome live action mozi 1. 2007-ből.
Sundome live action mozi 1. 2007-ből.

A sokáig elhúzott kemény dráma, és pszichológiai érzelgősség, szenvedés, a halál fuvallata végül nem robbant annyira mint vártam. Jó olvasmány volt, tetszettek a disznó viccek, az abszurd komikus szituk, a romantikus szál szerelmi háromszögektől 100% mentesen. De nem ütött végül nagyot, megmaradt egy kommersz szinten, ami erotikus, szórakoztató, akar nagyot mondani, de végül megmarad a boldogság naivitásának szintjén.

A 2006 és 2009 között megjelent 8 kötetes manga érdekessége, hogy kapott 4 live-action adaptációt is 2007-2009 között. Az első filmet már megnéztem, de egyáltalán nem tetszett. A manga ezerszer jobb! A live-actionben csak Hideo maszturbálásait látjuk, a csajból nem mutatnak semmit, ráadásul a szereplők közötti érzelmi szálakat is összekutyulták, és lett belőle egy harmadrangú hárem szitcomnak se nevezhető valami. Az adaptáció gáz. A manga egyáltalán nem. Érzelmek vannak benne, igaz nem egészségesnek vélt szerelemmel, de a nem megszokott körítés miatt így jó, ahogy van. Az kifejezetten tetszett, hogy nincs szerelmi sokszög, mostanában nem komálom az olyan sorozatokat, amikben egy pasiba zúg bele mindenki. Maximum két versenyző jöhet a drámaiság miatt, de több ne.

Mindennek ellenére a Sundome felhőtlen népszerűségnek örvendett míg az Akita Shoten kiadó Young Champion magazinjában futott, sőt még angolul is kiadta a Yen Press, úgyhogy külföldön is szerzett magának rajongókat. Bár szerintem csekély a női fanok száma a férfiakhoz képest. Nagy rajongója nem lettem ugyan, de végeredményben tetszett, és végül is eléggé függővé tett, annyira kíváncsi voltam mit hoz ki belőle a mangaka. A boldog véggel nem volt bajom, nem gond ha szép az élet és dúl a love, csak akkor lehetett volna előtte valami nagyobb drámai krízis. Úgyhogy azoknak ajánlom akik bírják gyomorral a durva dolgokat.

Ízelítő képek a mangából (18 éven felülieknek ^^) [nggallery id=156]
Manga adatok
  • Japán cím: Sundome / すんドめ / 思春期诱惑
  • Angol cím: Sundome
  • Mangaka: Kazuto Okada
  • Terjedelem: 8 kötet (befejezett)
  • Magazin: Young Champion
  • Kiadó: Akita Shoten
  • Megjelenés éve: 2006-2009
  • Műfaj: romantikus, dráma, ecchi, erotikus, iskolai élet, vígjáték
  • Célcsoport: seinen
  • Linkek a mangához: Baka-Updates Manga (eng); ANN (eng); MangaReader.net (eng); Wikipedia (eng); Manga.Animea.net (eng); MyAnimelist (eng); Otakuworks (eng)
(Visited 644 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .