Odaát az anime / Supernatural the Animation (OVA; 2011)

Odaát az anime / Supernatural the Animation (OVA; 2011)

Odaát az anime / Supernatural the Animation / スーパーナチュラル・ザ・アニメーション (OVA; 2011)
Odaát az anime / Supernatural the Animation / スーパーナチュラル・ザ・アニメーション (OVA; 2011)

Az amerikai-japán koprodukciók egyre gyakoribbak az utóbbi időben, gondolok itt a Marvel és Madhouse összefonódásából indult comics adaptációkra (2010. Vasember, 2011. Wolverine), vagy a korábbi Halo:Legends (2009)Batman: Gotham Knight (2008),  és Dante’s Inferno (2010) animékre. A Madhouse nyugat felé kibontakozó intenzív franchise tevékenységének pedig újabb példája a nálunk is vetített Odaát (Supernatural) című amerikai tv-sorozat anime változatának elkészítése, amely OVA-ként megjelenve tör pénztárcánk kifosztására, de érdemes-e rászánni az időt?

A Winchester fivérek újabb kálváriája

Az Odaát (Supernatural) egy horror, fantasy, thriller, dráma és akció elemekkel dolgozó amerikai televíziós sorozat, amely 2005 szeptemberében indult a The WB csatornán, majd átkerült a The CW programlistájára 2006-ban. A sorozat szülőatyja Eric Kripke (1974- ) amerikai tv-sorozat író, rendező, producer. A nálunk egy éves késéssel induló sorozat 2006-ban jelent meg, jelenleg az RTL Club (3. évad) illetve a Viasat3 (2. évad), Pro7 csatornákon látható magyar szinkronnal. Bár az USA-ban már a sorozat a 6. évadánál tart, nálunk még leragadt a megjelenése a 3. évadig. Az sem mellékes, hogy a készítők eredetileg 3 évadosra tervezték, de a rajongók nyomásának engedve végül belekezdtek a 6. évadba is 2010-ben, ahol már Eric Kripke helyét Sera Gamble vette át mint showrunner, Kripke producerként dolgozik tovább a sorozaton. Az anime feldolgozást 2010. június 9-én jelentette be a japán Warner Bros. weboldal. A sorozat csak DVD-én, Blu-rayen fog egyenlőre megjelenni, az első évad a 22 részével 2011 januárban debütált. A Madhouse gyártotta OVA (Original Video Anime) széria Shigeyuki Miya (Xam’d: Lost MemoriesHaibane Renmei) és Atsuko Ishizuka (Aoi Bungaku, NANA) rendezésében készül, míg a neves anime stúdió egyik megalapítója, Masao Maruyama (ClaymoreDeath Note) ügyvezető producerként, Naoya Takayama forgatókönyvíróként, Takahiro Yoshimatsu (Basquash!, Desert PunkTrigun) karakter dizájnerként dolgozik rajta.

Sam és Dean

Az animét a tv-sorozatot nem ismerők is nyugodtan elkezdhetik, mivel a karakterek és az alaptörténet új felvezetést kap: megismerjük a Winchester testvéreket, Samet és bátyját Deant, akik Amerikát járják, mint vadászok. Ám nem hétköznapi vadállatokat cserkésznek be, hanem szellemeket, démonokat és más természetfeletti lényeket üldöznek. Útjukra szintén vadász édesapjuk indította őket, aki kiskorúktól kezdve keményen képezte a fiúkat, ugyanis mikor Sam kisbaba volt, Dean pedig 5-6 éves, édesanyjukat egy démon megölte, akit azóta is üldöz eltűnt apjuk, John Winchester. Az epizodikusan induló cselekményből lassan ismerjük meg a fiúk múltját, például Sam egykori barátnőjét, Jessicát, akit ugyanaz a démon ölt meg, mint a fiúk édesanyját. De mellettük minden egyes részben egy újabb rejtélyes haláleset kerül terítékre (eleve így indult a sorozat is, hogy ők ketten nyomoznak), az eddigi 6 epizód alatt volt itt megtért vámpírcsalád, akik nem támadnak emberre, gyilkos szellemautó, amely egy kisváros lakóit próbálta kiirtani, megtört feleség, aki elfelejtette, hogy meghalt. Sőt, a testvérek már az első részek egyikében haza látogatnak régi otthonukba, ahol Dean nemcsak a szomorú emlékekkel, de egy nagyon is démoni szellemmel is kénytelen szembe nézni. Kapunk itt Véres Máriát, szelleműzést, mindent ami egy misztikus démonvadász sorozathoz kell.

Milyen is lett az anime?
Odaát a tv-sorozat (2005-)
Odaát a tv-sorozat (2005-)

Samet Jared Padalecki, míg Deant Jensen Ackles alakítja az élőszereplős tv-sorozatban. A sorozatot nézegettem én is itthon, bár nem az első évadtól kezdve láttam, hanem ahogy a jó magyar tévék szokták, össze-vissza leadott részekből táplálkoztam eddig. Az anime nagyon jól visszaadja az eredeti feelinget, bár a Madhouse-tól animáció téren jobbat vártam volna, talán Aoi Bungaku színvonalat, de ez sajnos elmaradt. Az árnyékokra az amerikai comics-okra jellemző erős fekete tónusozás jellemző (ami nem is lenne baj), de az igényesség a karakter dizájnban néha torzul: elcsúszott szemek, összenyomódott arcok tűnnek fel, a viszonylag kevésbé árnyalt hátterek előtt. A karakterek megjelenésükben hasonlítanak 3 dimenziós elődjeikhez, Jessica ugyan szőke helyett vörös lett, de még így is csini.

A zenei felhozatal eddig nem minősült valami bőnek, az endingben a „Cary on my Wayward Son” kellemes dala szól a kicsit japános akcentusban angolul daloló Naoki Takaótól (pl.: (The) Big O Ed-ét dalolta korábban). Érdekesség, hogy a j-rock sztár Gackt is feltűnik szinkronszínészként egy mellékszerep erejéig, ő lesz Andy, egy misztikus képességekkel bíró fiatal. A két főhős szinkronja a japán élőszereplős sorozat seiyuuai lesznek, így  Yūya Uchida Samként, míg Hiroki Touchi Deanként szólal meg ismét. Az anime 22 részével az eredeti élőszereplős sorozat első két évadát fogja felölelni történetileg, és külön extra jeleneteket is tesznek bele a Winchester testvérek gyerekkoráról, múltjukról, több mellékszereplővel az élen. A Warner Home Video az első két anime epizódot DVD-én és Blu-rayen adta ki 2011. január 12-én, amit a folytatás február 2-án, majd április 6-án követ. Jelenleg (2011. március 6-ig) az első 6 rész jelent meg japán és angol szinkronnal egyetemben. Az amerikai változatban az anime főhősök (Sam és Dean) szinkronjaira az eredeti színészeket próbálták szerződtetni, amit Jared Padaleckit (Sam) el is vállalt, míg Deant Jensen Ackles csak két epizód erejéig fogja vinni. Én láttam angol és japán szinkronnal is. Hát az angol nekem nem tetszett, valahogy animéknél csak a japánt tudom elviselni, még ha fura is, hogy az USA-ban kalandozó amcsi hőseink folyton japánul karattyolnak.

Sam és Jessica
Where is the humour?

Az Odaát egyik meghatározó stílusjegye a sajátos humora, amit Sam és Dean produkál egymás irányába. Dean általában az érzéketlen tuskó, aki nőcsábászként minden bombázóra rámozdul, és előszeretettel ugratja öcsikéjét. Sam már komorabb a maga módján (Jessica halála miatt is, illetve ébredező természetfeletti képességei is rátesznek erre egy lapáttal), de ő is tudja húzni a bátyót ha kell. Az anime egyenlőre nem hoz olyan velős poénokat, mint eredetije, és lassan is kezdték el egymást szívatni a tesók, de szerencsére a 4-5. rész környékén beindult a szeretet építő tréning egymás ütlegelésével, szívatásával és gyerekes civakodásaival.

Egy kis akció Deannel.

Végül elérkezett az idő, hogy kitérjünk a fő kérdésünkre, érdemes lesz-e követni az Odaát animét? Egyenlőre úgy tűnik igen. Még a néhol fájó animáció ellenére is a jó kis akció jelenetek, misztikus szörnyecskék, szellemek izgalmas megjelenítésért jó lehet elé leülni. Akik az Odaát nagy rajongói talán kicsit csalódnak benne, vagy unatkoznak az elején, mert tényleg nagyon tipikus Sam és Dean egy napja módon indul az egész. De a háttérben már kezdték megpendíteni az erős drámai vonalat a meghalt szerelmekkel az élen. Úgyhogy remélem a folytatás is elérhető lesz, a misztikus anime sorozat fanok pl.: Witch Hunter Robin, Ghost Hunt pedig újabb utánpótlást kapnak az idei évben az Odaát, avagy Supernatural személyében.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=146]
Anime adatok
  • Japán cím: スーパーナチュラル・ザ・アニメーション /
  • Angol cím: Supernatural the Animation
  • Rendezte: Atsuko Ishizuka, Shigeyuki Miya
  • Forgatókönyv: Akemi Moriyama, Sumino Kawashima, Tatsurō Inamoto (ep 4), Yoshinori Matsugae, Yoshitaka Shishido, Naoya Takayama
  • Karakter dizájn: Takahiro Yoshimatsu
  • Zene: Mark Ishikawa, Shusei Murai
  • Megjelenés éve: 2011
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 22 epizód
  • Műfaj: dark fantasy, akció, természetfeletti, dráma, rejtély, horror
  • Stúdió: Madhouse
  • HivatkozásokANN (eng); AniDB.net (eng);  My Animelist (eng); AnimeNfo (eng); Wikipedia(eng); Imdb (eng); Supernatural Wiki (eng); Magyar Facebook oldal (hu); Media viagra (ajánló); YouTube előzetes (videó); Allcinema (jp)
(Visited 480 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Odaát az anime / Supernatural the Animation (OVA; 2011)

  1. a sorozatot imádom, az egyik kedvencem 🙂
    azt nem tudod van aki fordítja az animét? mert akkor nekiesek rögtön XD

    1. Huha hallod láttam h csinálnak hozzá magyar feliratot, azt hiszem a Naruto-kun Csoport (http://www.naruto-kun.hu/) készít hozzá, náluk láttam valahol az oldalon eldugva, de reggelni kell hozzá :), de sztem megéri, mondjuk angol szinkronnal eléggé érthetőek a dolgok, úgyh nem vészes. Na de gyorsan megnéztem, az AnimeAddictson élesben fordítják, úgyhogy le is csaphatsz rá 🙂 link:http://animeaddicts.hu/forum.php?viewtopic.37.9822.10, itt tuti viszik is tovább. Jó szórakozást hozzá, ha sikerült beszerezni ;), nekem bejött amit eddig láttam, bár az eredeti sorozatnak nem voltam olyan nagy rajongója, csak elvétve láttam részeket belőle, de azok tetszettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .