Hitsuji no Uta / A bárány panasza (manga, live-action, anime)

Hitsuji no Uta / A bárány panasza (manga; live-action, anime)

A bárány panasza címen nálunk is megjelent Toume Kei manga nyomasztó hangulatával, pszichológiai vámpír-horror történetével nagy ismertségnek kezd örvendeni. A 7 kötettel véget ért, vizuálisan is egyedi manga megélt már egy anime adaptációt is 2003-ban, valamint korábban egy live-action feldolgozást is kapott 2002-ben.

Véresen festői szerelem

Az írásom aktualitását az adja meg, hogy most sikerült megnéznem a A bárány panasza című live-action filmet. Ugyan a manga magyarul is megjelenik, olvasom is, és az animét is láttam régebben vámpír-fan révén. Bár az anime 4 részes OVA-ként nem sikerült éppen meggyőzően, az eredeti manga a maga nemében tökéletes: jó adag pszichológiai-drámája mellett, kifejezetten extrém grafikai megoldások jellemzik, így örülök, hogy a hazai polcokra is felkerült egy ilyen művészi, de kifejezetten komoly hangulatú darab a MangaAttack jóvoltából. Sajnos nemcsak az anime, de a live film sem tudta az eredeti bizarr koncepció hangulatát visszaadni, hiába is próbálkoztak az anime esetében nagy szinkronszínészekkel és a Madhouse-szal, vagy a filmnél Junji Hanado rendezésével.

Történet: A főszereplőnk egy Kazuna nevű fiú, aki furcsa szerelem-kötődés féleséget érez egyik osztálytársa, a csendes Yaegashi iránt. A mindig mosolytalan arcú lány festőnövendék, és Kazuna áll neki modellt rendszeresen. Ám egy nap a fiúnak furcsa rosszulléte támad Yaegashi vére láttán. Mintha szomjazna a vér ízére, megmagyarázhatatlan szomjúság tör rá. Megoldásért rég elfeledett nővéréhez, Chizunához fordul, aki egykori házukban él (a testvérpár édesanyja ugyanis meghalt, édesapjuk pedig a történet kezdete előtt lett öngyilkos, Kazunát pedig édesapja testvére nevelte eddig). A nővére beavatja az évek óta őrzött szörnyű titokba: családjukban egy furcsa betegség öröklődik. Ők valójában vámpírok, de eddig csak a nők vérvonalában tűnt fel a betegség. A rosszullétekkel és gyengeséggel kísért gyilkos ösztön most Kazunában is felébred, ami miatt Chizunával együtt zárkózik el az emberek, és elsősorban Yaegashi elől.

Az eredeti manga és alkotója

Toume Kei 7 kötetes mangája igazi csemege az érettebb művekre szomjazó olvasóknak. A vámpír szál a megszokott, egyúttal egyedi módon van kidolgozva. A grafika teljesen egyedi, mintha egy igazi művész ember olykor felskiccelt, érzelmektől burjánzó képeivel áraszt el bennünket. Máskor a gyönyörűen kidolgozott, festményszerű képek díszítik a képregény belső lapjait, illetve borítóit. A sötét hangulatot a szereplőket körül ölelő dráma, és tragikus körülmények egyre inkább erősítik. Ráadásul a mangában a Kazuna és Chizuna között uralkodó testvéri szeretet sokkal mélyebb, és már-már a szerelem mezsgyéjére átlépő szintekre emelkedik. Ez a leheletnyi incesztus szál még erőteljesebben árnyalja a történetet. Ez a hangolatos manga eredetileg a Gentosha magazinban futott Japánban, bár több magazinba is vándorolt, és elvileg már 1995-ben megjelent az első 3 kötete, de több hivatalos forrásban 1997 van megjelölve pontos kezdete dátumául. A művet először az angol Tokyopop vette a szárnyai alá, majd a világ többi nagy mangafaló országait is bejárta: megjelent franciául, németül és természetesen magyarul is már.

Toume Kei a Tama Egyetemen végzett rajz szakon (Tokióban). Debütáló munkája a „Rokujô Gekijô” a Comic Burger magazinban 1992-ben jelent meg. Ez a manga megnyerte a Kodansha által megalkotott Shiki díjat 1993-ban. Következő műve is díjnyertes lett, ez a „Mannequin„. Elvileg ahogy már említettem aHitsuji no Uta manga 1995-ben indult szintén a Comic Burger magazinban. A sorozat 6 évig futott, készült belőle rádiós játék, anime (OVA) és persze live-action adaptáció is (ez valami miatt az ismeretlenség homályába vész). 1997-ben kezdte el a „Yesterday wo Utatte” (‘Sing Yesterday For Me’) – ezt egy japán rock banda inspirálta, az RC Succession. A mangaka a képregények mellett aktívan dolgozik a videojátékok (pl.: Giga Wing) és filmek világában is.

Manga képek, borítók [nggallery id=143]
Manga adatok
  • Japán cím: Hitsuji no Uta / 羊のうた / 羔羊之歌
  • Angol cím: Lament of the Lamb
  • Magyar cím: A bárány panasza
  • Mangaka: Kei Toume
  • Terjedelem: 7 kötet (befejezett)
  • Magazin: Comic Birz, Comic Burger, Scholar SC
  • Kiadó: Gentosha (Japán); Tokyopop (USA); MangaAttack (HU)
  • Megjelenés éve: 1997-2003
  • Műfaj: pszichológiai, horror, dráma, természetfeletti, vámpírok
  • Célcsoport: seinen
  • Linkek a mangához: Baka-Updates Manga (eng); ANN (eng); AnimeAddicts (hun); Wikipedia (eng); MangaAttack(hun)

Az erősen közepes live adaptáció

Jöjjön a live film. A 2002-ben világot látott live-action adaptáció aludt tejjel a számban hagyott maga után. A színészek kiválasztása még találó volt. A Kazunát alakító Shun Oguri fizimiskájával, és melankólikus, szenvedő tekintetével hozza a mangabeli karakterének érzésvilágát. Ő emellett ismertebb seiyuu (anime szinkronszínész), több doramában (Tôkyô DogsHana yori dango) és mozifilmben (Tajomaru, Azumi, Kikoku) tűnt fel eddig. Chizunát Natsuki Katô alakítja, a hosszú hajú, és bágyadt tekintetű, szomorkodó lány nagyon jó választás volt a lány szerepére, főleg a kimonós jelenetekben gyönyörű. Ő inkább dorama szerepiről híres, mint a Go! Go! Heaven!4 shimai tanteidan. Mellettük talán a Yaegashit alakító színésznő lógott ki a képből. Hosszú hajával, túl sok érzelmet mutató arcjátékával nem hozta az eredeti karakter merev, és csak pár meghatározó pillanatban felbukkanó érzelmi kitöréseit.

A másik gyenge pont a nagyon lassan kibontakozó cselekmény. A színészek nagyjából passzolnak a szerepükbe, a játékuk mégis szegényes egy leheletnyi lélegzetvétellel. Ha nem lettem volna elég kitartó, a film első fél órája után feladtam volna a küzdelmet. A horror, az erős érzelmi katarzisok, Kazuna szenvedése nem jött át. Ráadásul a vérszomjjal kapcsolatos jeleneteket kicsit balgán oldották meg (a hősök mellkasukat szorítva fulladoznak – a vérszívásról nem is beszélve), emellett a kamerák is inkább a távolból veszik fel, az olykor fontosabb jeleneteket is (itt technikai hiányosságokat tudnék felhozni: kevés beállítást használtak, és keveset vágtak a filmen). A film elején látható, vérszívással kapcsolatos néhány kreatív képsor pedig csak kezdeti megtévesztés volt. Ennek ellenére adódott pár ütős kompozíció, csak sajnos ez a film végére jutott ki. A manga rajongói, ha nagyon elvetemült fanok megpróbálkozhatnak vele, de a vontatottsága miatt még nálam is betette a kaput. Talán az a 2002-es év még nem érett meg a  manga megfilmesítésére.

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=144]

Film adatok
  • Eredeti cím: Hitsuji no Uta / 羊のうた / 羔羊之歌
  • Angol cím: Lament of the Lamb
  • Rendező: Junji Hanado
  • Terjedelem: kb 120 perc
  • Bemutató dátuma: 2002
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • Linkek a live-actionhözIMDb

A grafikailag gyengécske anime feldolgozás

Persze az anime feldolgozás sem váratott sokat magára. Bár a vegyes fogadtatású anime csak OVA-ként jelent meg 4 epizód erejéig, a Madhouse talán egyik leggyengébb munkája a grafikát tekintve. A 2003-as adaptációban a történet megint csak lassan bontakozik ki, de a live filmnél már hatásosabban adja át az érzelmeket, és az eredeti képregény érzelemvilágát. Az animét Gisaburô Sugii rendezte, sőt, még a forgatókönyvet is ő írta. Az egész jó rendezéseiről ismert alkotónak köszönhetjük például a bárány és a farkas közötti plátói barátság meséjét a Arashi no Yoru ni (movie) személyében 2009-ből, a baseball-os road moviet a Nine-t, vagy a Street Fighter és a Touch (TV) néhány klasszikus szériáját. A karakter dizájnt Yasuhiro Seo készítette, aki a Steamboy (movie)-ban vagy a Spriggan (movie)-ban volt kulcskocka animátor.

A zenét Ken Miyazawa szerezte, míg a dráma openinget, a „Destiny ~Shukumei~”-t a két fő szinkronszínész előadásában: Hayashibara Megumi (Chizuna) és Seki Tomokazu (Kazuna)-tól hallhatjuk. Hayashibara Megumi neve több anime kapcsán ismert lehet, hiszen olyan művek openingjét, endingjét énekelte, mint a Slayers szériák, a Ranma ½ (TV), és a Love Hina.

Az anime Sheep’s Song néven terjedt el inkább az angol nyelvterületeken.

Pillanatképek / DVD borítók [nggallery id=145]
Anime adatok
  • Japán cím: Hitsuji no Uta / 羊のうた
  • Angol cím: Sheep’s Song / Lament of the Lamb
  • Rendezte & Forgatókönyv: Gisaburô Sugii
  • Zene: Ken Miyazawa
  • Karakter dizájn: Yasuhiro Seo
  • Megjelenés éve: 2003
  • Típus: OVA
  • Terjedelem: 4 epizód
  • Műfaj: dráma, horror, természetfeletti, vámpír, romantikus
  • Stúdió: Madhouse
  • Linkek az animéhez: ANN (eng); AnimeAddicts (hun); Aoi Anime (hun); AniDB (eng); AnimeNfo (eng); MyAnimelist(eng)
(Visited 792 times, 1 visits today)

One thought on “Hitsuji no Uta / A bárány panasza (manga, live-action, anime)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .