Gantz /ガンツ/Gantsu (live-action; akció/sci-fi; japán film; 2011)

Gantz /ガンツ/Gantsu (live-action; 2011)

Gantz /ガンツ/Gantsu (live-action; 2011)
Gantz /ガンツ/Gantsu (live-action; 2011)

2011 januárjára az egyik legnépszerűbb manga élőszereplős adaptációját harangozták be, még pedig Hiroya Oku Ganztát. A film már az USA-ban meg is jelent DVD-én a január 29-i premier után. És hogy mit kaptunk? Az várható volt, hogy nem egy hű adaptáció lesz belőle, hanem tömény két órába sűrítik bele a lényeget, de a sok negatív hang ellenére pár pozitív mozzanat azért akadt benne, de így is a japán live-action ipar egyik legközepesebb feldolgozása lett. És még jön majd a folytatás is Gantz: Perfect Answer címen.

Gantz reloaded

Akik nem ismerik, azoknak egy elmegy kategóriába tartozó akció/sci-fi egyveleg a Gantz live. A történet a manga alapját veszi: adott a két egykori barát, Kei Kurono (Kazunari Ninomiya) és Katou Masaru (Kenichi Matsuyama), akik életükben egy végzetes napon találkoznak újra. Egy részeg alak a metró állomás sínjei közé zuhan, az érzéketlen tömegből pedig csak a mamlasz Katou hajlandó a segítségére sietni. Azonban egymaga nem boldogulván észreveszi gyerekkori barátját a némán tátogó tömegben, és a segítségét kéri. Kei kelletlenül, de végül beszáll a mentőakcióba. Csak éppen a közelgő vonat azonnal meg is öli őket. Ám a mennyország helyett egy üres szobában találják magukat, ahol egy fekete gömb, Gantz invitálja őket játékba. A játék lényege: űrlényekkel kell végezniük spéci technikákkal felszerelkezve, és ha összegyűjtenek 100 pontot akkor kiszabadulhatnak innen.

„No tits, no nudity, just grey reality with a lot of blood”

A film az anime változatot öleli fel történetileg, tehát a fokhagyma alientől a mészárgép Buddha szoborig. A live-action legnagyobb fájdalma, hogy Kei Kuruno nem jött át benne. A mindenkit utálok, undok és tipikus asshole gyerekből lett egy sikerre áhítózó egyetemista, aki állásinterjúk, és apja nyomása alatt akar érvényesülni. Az őt alakító színész, Kazunari Ninomiya pedig nem jó választás volt a lányosan szép Kei megformálására. Egyáltalán nem olyan eye catchingül helyes, esetlenül is áll rettentően vékony testén a tapadós bőrruha. (Azért a színészt megvédvén, szerintem csak Kei szerepe nem állt jól neki, például a Clint Eastwoodos Levelek Ivo Dzsimáról (2006) filmben jól szerepelt kis bakaként, de inkább dorama szerepeiről ismert).  Katou pedig idegesítő lett, ami már a mangában és az animében is meg volt kezdetben, de itt még rátettek egy lapáttal. Ráadásul sok későbbi eseményt előrehoztak, és szegényt a „mindenkit meg akarok menteni az életben” szlogenje mellé börtöntöltelékké tették iszákos apjának megöléséért. Jó pont, hogy a teste elég kidolgozott, és jól is néz ki harci felszerelésében. Az ő érzelmei és tettei kerültek inkább a középpontba, és nem Kei lett a kezdetektől cool, túlélő figura, hanem esetlenül ugyan, de Katou. Őt Kenichi Matsuyama játszotta, aki a Detroit Metal City (2009) live-ben, valamint a Kamui Gaidenben (2008) alakított főszerepeket az utóbbi időben.

Az állásinterjúra induló Kei Kurono - no bishounen effekt, no kick ass karakter
Az állásinterjúra induló Kei Kurono – no bishounen effekt, no kick ass karakter

Talán egyedül Kishimoto Kei lett jól elkapva, a no tits szindrómával megáldva. Őt Natsuna Watanabe játssza, aki pofira nagyon ott van, de a japán nők tipikus alma méretű kebleivel nem tudta kenterbe verni a meztelenkedéstől hemzsegő mangát. Épp emiatt egy meztelen jelenet van a filmben, és például a mellbimbók mindenhonnan ki vannak retusálva. Az ő hátterét is megváltoztatták, kapott egy ex-boyfriendet, nincs hasonmása, de legalább Katou-ért ugyanúgy lángol. A mangabeli nem teszek semmit, csak várom, hogy megmentsenek énjét felturbózták, és már az első bevetésükön akcióba lép, persze Katou érdekében. A szerelmi háromszög nem bontakozik ki erősen, oké Kei vágyai feltűnnek, és tetszik neki a lány, de nem próbálkozik be nála, és nem tapizza le. Ergo a szexualitás teljesen kikerült a mangát uraló milliőből. Ő egyébként szerepelt a tavalyi Kimi ni todoke live-ben is, de eddig mellékszerepekben és dorama epizódokban tűnt fel. Mellette hamarabb behozták a Kei életét meghatározó Kojima Taét (Yuriko Yoshitaka). A lány Kei manga rajzoló szaktársa lett, aki figuráit Keiről mintázza. (A rajzain sokkal helyesebb a srác mint élőben :D, emellett úgy tűnt, hogy az eredeti mangából tettek be pár képet a művei közé). Hát ő elég jelentéktelen lett, először siránkozott, majd a film utolsó öt percében vallotta be az  érzelmeit főhősünknek.

Killing scene - öhm ilyenkor a nézőnek is félnie kéne?
Killing scene – öhm ilyenkor a nézőnek is félnie kéne?

Ami még rosszul esett, hogy a manga rengeteg karaktert, sőt, fontos karaktert mozgat meg mind a három bevetés során, na a számokat nagyon leredukálták, jó ez még a fokhagymás zöld emberkéknél talán meg volt, utána még az öreg néni és az unokája is befért a keretbe, de a bombázó, harcművész bajnok Sei Sakuraoka kimaradt, sőt még a nőfaló kiskutyus, Rice sem szerepel, pedig elég humoros lett volna beidomítani erre egy kutyust. Az erős társadalom kritika, a horror, az a pszichológiai harc teljesen ugyan nem, de csorbán jutott be a filmbe. Kei jellemfejlődése ugyanis egyik pillanatról a másikra megy végbe, ami a két órás, magához képest rengeteg akcióval bíró jelenetek közül kilógott. Arról nem is beszélve, hogy a szörny missziók helyszíneit, menetét is megváltoztatták, csak az maradt meg, hogy ki mikor hal meg. Az összerántott és megvariált történet egyrészről érthető, gondolom a Gantz franchise-nek jót tesz a live adaptáció, legalábbis akiknek tetszik ez a film, és nem ismerik a mangát, animét, azok talán neki esnek ezután, mivel pár jó pont azért szerepel a filmre adaptálók bűnlajstromán. (-pont még: egyenlőre angol szinkronnal lehet megnézni a cuccot, ami borzalmas.)

Kishimoto akcióba lendül.
Kishimoto akcióba lendül.

Mint sci-fi és akció film egész jó

A CGI nagyon jó, a szörnyek kifejezetten látványosak lettek, akár egy hollywoodi movieban, a ruhák és fegyverek 3D-ben is visszaadták az eredeti feelinget. Egyedül a robo-csirke man volt furcsa, mint egy nagyra nőtt zabolátlan Toy Story kari csépelte a szereplőket, de a Buddhás jelenet kárpótolt ezért. Az óriás szobroktól féltem, hogy hogyan fogják őket mozgatni, és Kei hogyan nyírja ki őket, de ügyesen megcsinálták. Az akció jelenetek és a vérfürdők bejöttek, bár többet nevettem a film alatt részben emiatt is (vagy én vagyok túl morbid?). A test darabolós szituknál a Kaptár jutott eszembe, hogy ott mennyire hátborzongatóbb, mikor levágnak egy-két testrészt, itt a tipikus japán vér fröcskölés eléggé komikussá tette az egészet. Azért a zene állati jól adja át a hátborzongató hangulatot, ami miatt ha ne adj isten itthon is kiadnák DVD-én én megvenném XD, csak azért is, hogy legyen itthon valami kézzel fogható Gantzom :D. Jahm, a lézeres szituk is klafák lettek, a kék amúgy is a kedvenc színem, csak kár, hogy nem mutattak többet a belsőségekből (kivétel az agykoponya, mióta MRI-n voltam, észreveszem az agyat), amúgy mindig olyan kamera állásból vették fel a jeleneteket, hogy ne kelljen belemutatni a testbe.

Szép kék lézer effekt Kishimotón. Szerintem nice, csak naturálisabbak lehettek volna.
Szép kék lézer effekt Kishimotón. Szerintem nice, csak naturálisabb lehetett volna.

No, összegezve az igazi Gantz nem született meg mozifilmen. Talán a cenzúra, vagy az emberek lelkének védelme érdekében Hiroya Oku rendkívül naturalista, tocsogós képei a belsőszervektől kezdve a szörnyek anatómiájáig nem kerültek be a való világba. Inkább kaptunk egy visszafogott, ugyan véres és testrész repülős jelenetekkel teli akciót, ami mozgalmas, még drámainak is nevezhetném, a túlélő ösztönök ahogy felébrednek az emberekben egész meggyőző (japán szinkronnal biztos jobban is átjön), de legalább a fekete gömbünk és a benne alvó emberkénk hű maradt az eredetihez. Gantz fanok vagy csalódnak benne, vagy semlegesen szemlélik, mint én is, vagy egyszerűen meg sem nézik. Aki nem ismeri az Gantz világát, annak talán kis rózsaszín bemelegítésnek jól jöhet, sőt, sokaknak egészen tetszett a végeredmény, ahogy a neten is láttam. Szóval, egy vélemény nem vélemény elv alapján bepróbálkozhat vele  bárki, aztán majd meglátja, hogy epic win, vagy epic fail lett.

Előzetes / Trailer

Előzetes / Trailer 2: A második mozifilmből is vannak benne jelenetek

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=140]
Adatok
  • Eredeti cím: ガンツ/Gantsu
  • Angol cím: Gantz
  • Rendező: Shinsuke Sato
  • Eredeti manga: Hiroya Oku
  • Műfaj: akció, sci-fi, dráma
  • Terjedelem: 120 perc
  • Bemutató dátuma: 2011
  • Eredeti nyelv: japán (angol szinronnal is megjelent)
  • Ország: Japán
  • Linkek:  IMdb (eng); Geeks on Film (kritika); Japan Cinema (kritika); ANN (kritika); Wikipedia (ismertető); ANN (ismertető); Wikia (részletes ismertető)
(Visited 544 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Gantz /ガンツ/Gantsu (live-action; akció/sci-fi; japán film; 2011)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .