Soda Masahito: Dance Subaru / 舞吧!昴 (live-action; zenés-táncos dráma; 2009)

Soda Masahito: Dance Subaru / 舞吧!昴 (live-action; 2009)

Újabb manga adaptációval futottam össze inkább tudatosan, mint véletlenül. És végre találtam egy japán live-actiont, ami az eredeti mangánál többet ad, igaz a terjedelmes képregény minden momentumát nem tudta megörökíteni, de a fontosabb elemeket sikerült beemelni a filmbe. Van itt balett, street dance, dögös és komoly zene, no meg egy drámai történet, amelyben nincsenek üres járatok, és még a színészek is szerethetőek. Ez a Subaru.

Táncolj Subaru!

Soda Masahito tudott valamit, mikor elindította Subaru (舞吧!昴) című mangáját 2000-ben. A sorozat 11 kötetével a Big Comic Spirits magazin egyik nagy címe volt 2002-ig (Shogakukan kiadó). A seinen manga és a belőle adaptált 2009-es film a sport, és egy határozott hősnő élete körül bonyolódik. Kislányként Subarunak (Meisa Kuroki) és ikertestvérének minden vágya volt, hogy halott édesanyjuk utolsó akarata alapján balettet tanuljanak. Ám egy nap kiderül, hogy Subaru öccse örökölte anyjuk daganatos betegségét, és meghal. Subaru ettől kezdve elveszett bárányként bolyong. Nem tudja, hogy az álmainak éljen, vagy édesapja szigorú akaratát kövesse. Subarunak ugyanis csak a tánc, a mozgás és önkifejezés szeretete maradt. A tánc lett az élete, amelyet saját maga, és elhunyt szerettei miatt is magas fokon akar művelni. De a balett világa nem olyan egyszerű. Egyszerre felemelő, rideg és kemény, barátokkal és riválisokkal teli. Mikor felnő, egy sztriptízbár főnökasszonya (Kaori Momoi), egy egykori balerina tanító szárnyai alá kerül, majd feltűnik az életében a világhírű Liz Park (Ara), aki nemcsak a barátja, de egy ideig mentora is lesz fejlődésében. Subaru pedig hihetetlen tehetség. Ha színpadon van mozgása és érzelmei uralják a teret, hiszen minden egyes pillanatban saját magáért táncol. Közben egy furcsa szerelem is rá talál Kohei (Yuta Hiraoka) személyében, bár mint minden sport mangában/filmben erre annyira nem kerül hangsúly. A manga népszerűségét mutatja, hogy már egy alternatív folytatás is indult hozzá 2008-ban, Moon-Subaru Solitude Standing– alcímmel. Az eddig 6 kötetes történet egy vak balerina pályafutását követi tovább (eddig a film nem jutott el).

Maga a film

A film látványvilágilag, a táncok koreográfiáját tekintve gyönyörű munka, a színészek is hitelesek. Én magam is megkönnyeztem a kicsi Subaru szenvedéseit, drámáját. A táncos jelenetek mozgalmasak, de például bedobtak a fangirlök (lásd jómagam) meghódítására is pár pop zenészt, mint BoA dalait, vagy az azóta feloszlott Dong Bang Shin Ki nevű koreai együttes is színre lép egy koncert erejéig a Bolero című dalukkal. A rendezés talán azért is lett ilyen jó, mert a kínai-hong kongi rendező Chi-ngai Lee koordinálta a dolgot, aki a Magic Kitchen (2004) vagy a Lost and Foundot (1996) rendezte korábban. (Spoiler: azt olvastam, hogy a manga végén, amikor Subarunak van a nagy finálé fellépése, akkor ő is meghal agytumorban, ezt nem tudom egyenlőre biztosan megerősíteni, mert csak most kezdték fordítani a mangát angol nyelvre, majd meglátjuk mi lesz, de a filmben ekkora drámai fordulatra nem kell felkészülni lelkileg, enélkül is elég megható és kellemes élmény.)

Adatok
  • Eredeti cím: 舞吧!昴
  • Angol cím: Dance Subaru!
  • Rendező: Chi-ngai Lee
  • Eredeti manga: Soda Masahito
  • Műfaj: dráma, tánc-zenés, sport
  • Terjedelem: 105 perc
  • Bemutató dátuma: 2009
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • Linkek:  Baka-Updates Manga (eng); Asian Media Wiki (eng); Doramafan (hun); IMdb (eng)
(Visited 76 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .