Mirai Nikki / Future Diary / 未来日記 (manga; 2006-2010 + OVA; 2010)

Mirai Nikki / Future Diary / 未来日記 (manga; 2006-2010 + OVA; 2010)

Mirai Nikki / Future Diary / 未来日記 (manga; 2006-2010 + OVA; 2010)
Mirai Nikki / Future Diary / 未来日記 (manga; 2006-2010 + OVA; 2010)

Mi lenne ha tudnád, hogy az elkövetkező 5 percben kivel fogsz találkozni az utcán? Hogy az első órán váratlanul matek tz-vel szembesítenek, és egy sorozatgyilkos meg fog ölni délután? A zárkózott Amano Yukiteru pont egy ilyen jövőbe látó képességre tesz szert képzeletbeli barátja révén, Deus Ex Machinak hála, de a minden csoda 3 napig tart elv alapján, nem sokáig érezheti át a jövő birtoklásának felhőtlen boldogságát.

Harc Isten Trónjáért

Sakae Esuno 2006-2010-ig futott zseniális mangája, hol romantikába hajló pszichológiai horrorral, hol agytornázó logikai bukfencekkel láncolja magához az olvasót. A Gantz és Higurashi no Naku Koroni rajongók örvendezhetnek, mivel egy újabb véres játékba keveredő hősökről szóló képregény ez, amihez 2010 decemberében egy OVA pilotot is kiadtak. Talán anime sorozatban is viszont láthatjuk majd e pörgős gyilkoló turnét? (Úgy tűnik 2011 nyarán ez meg is történik.) Nagyon remélem, mert lassan csömöröm van a fanservicre épülő komikus, vagy romantikus, stb tucat animékből, végre kéne egy kis jó pszichológiai horror, mint a Mirai Nikki. Ugyanis magányos főhőse, Amano Yukiteru kiválóként szemléli az életet, és mindennapjainak eseményeit telefon blogján rögzíti. Az antiszoc srácot osztálytársai levegőnek nézik, így mobil naplójába, képzeletébe menekül a fiú. Egyik képzeletbeli barátja, valójában Deus Ex Machina, egy Isten, aki megváltoztatja Yukiteru mobilját egy játék kedvéért. Mobilja ettől kezdve a saját jövőjének naplója lesz, amely 90 nappal előre mutatja meg, hogy mi fog a fiúval történni. De nemcsak ő kap ilyen naplót, hanem rajta kívül még 11 szerencsés kiválasztott. A játék pedig, amelyre Deus benevezi őket, egy véres gyilkoló túra, ahol csak egy maradhat életben, aki végül az Isten helyére léphet, így válva a világ és az idő urává.

Így a kiválasztott 12 fiatalnak meg kell ölnie egymást ahhoz, hogy Deus helyére léphessenek, és megelőzhessék a világ pusztulását. (Deus ugyanis haldoklik, ezért kell neki utód, aki átveszi a posztját, mert ha neki vége, akkor a világnak is.) Yukiteru kezdetben félénken, és egy pszichopata őrült osztálytársával, a szintén kiválasztott Gasai Yunoval küzd a túlélésért, ugyanis a napló hordozók mindegyikének más képessége van a jövőbelátás terén. Van aki csak egy személy körüli eseményeket látja, van aki képes mások jövőjét kifürkészni. Yukiteru naplója a körülötte történő eseményeket jelzi előre, míg a belé őrülten szerelmes, megszállott gyilkológép, Gasai Yuno, a fiú minden lépését látja előre. Bár ők elvileg ellenségek lennének a játékban, Yuno közli Yukiteruval, hogy mindenféleképpen megvédi a többi játékostól, cserébe a fiúnak csak belé kell szeretnie.

És így indul be a Tokiót felforgató hajtóvadászat, amelyben Yukiteru kezdetben  menekülő bárányként, majd farkasként lép elő. A harc során pedig megismerjük a további 10 napló hordozót pl.: Minene Uryuu terrorista nőt, Keigo Kurusu nyomozót. A fordulatok, árulások, hazugságok, és a Yuno körülötti furcsa gyilkosságok csak még jobban mélyítik, és összekuszálják a szálakat, a napló hordozók pedig minden ügyességüket bevetik a győzelem érdekében. És hogy a vérfürdőből ki kerül ki győztesen? Az őrült Yunot milyen rejtélyek lengik körül, és képes lesz-e a gyáva Yukiteru a lány védelme nélkül is talpon maradni? Kiderül e fékezhetetlenül előre robogó mangában, amelyhez még további két spinoff mellék kötetet is kiadtak 2008-ban Mosaic és Paradox alcímmel, amelyek a manga fontosabb karaktereit vesézik ki még jobban.

Pszichológiai horror krémes
Gasai Yuno az őrült gyilkológép
Gasai Yuno az őrült gyilkológép

A grafika kiváló, az őrült Yuno beteges kirohanásai néhol hátborzongatóak, Deus karakter dizájnja nagyon ötletes – Ergo Proxy-szerű kis lényecske érzetét kelti. A képkockák néhol egymásba ágyazódnak, az események pedig pörögnek, ugyanakkor sok elmélkedős jelenet van, ami nem megy sem a karakterek, sem a háttér rovására. Ugyan mind a 12 napló hordozó karaktere nincs kidolgozva, de a fontosabb szereplők mind reflektorfénybe kerülnek, így nemcsak Yuno és Yukiteru ambivalens kapcsolata van a fókuszban, sőt, a dologban még újdonsült barátaik is becsatlakoznak. A hangulat a történet előrehaladtával egyre nyomasztóbb, hátborzongatóbb, de a realitásból néhol veszít. Sokszor túlsúlyba kerül az idealista jóság, ami pont nem rossz pont a manga oldalán, ráadásul a karakterek is gyakran váltogatják a kilétüket, egyszer ellenségek, egyszer bajtársak a csatákban. Összegezve teljesen egyedi koncepciót kever össze a mangaka egy tipikus Battle Royales felállással, ahol ha nem ölsz, téged ölnek meg, az emberség, az önös érdekből való gyilkolás dilemmája pedig végig kíséri az egész mangát.

A rövid, de annál szebb anime

A manga shounen (bár erőszakossága miatt szerintem seinennek is elmegy) kategóriában futott a Shounen Ace magazinban a Kadokawa Shotennél. 2010 szeptemberében egy gyűjteményes formában kiadták újra az összes kötetet, kiegészítve egy pilot OVA-val (alap sztorit, egyfajta trailert tartalmazó animével), ám az anime végül elcsúszott a manga utolsó kötetének megjelenéséig, 2010 decemberére. A rövid animét Naoto Hosoda rendezte (Minami-ke: Okawari (TV), Shuffle! TV), a forgatókönyvet Katsuhiko Takayama (Ef-tales of memories/melodies (TV)) írta, míg a manga eredeti karakterdizájnját teljesen hűen Eiji Hirayama (Shuffle!) dolgozta ki. A meglepően gyönyörűre sikerült animációt az asread stúdió (Kiddy Girl, Minami-ke, Shuffle) készítette, a főszerepekben pedig Misuzu Togashi (Yukiteru), Tomosa Murata (Yuno) szólaltak meg. Még záródalt is készítettek az alig 9 perces szösszenethez, ez pedig a „The Creator” Youseu Teikoku előadásában.

Borítóképek / manga képek / Pillanatképek az animéből [nggallery id=132]
Manga adatok
  • Japán cím: 未来日記 / Mirai Nikki
  • Angol cím: Future Diary
  • Mangaka: Sakae Esuno
  • Terjedelem: 10 kötet (+ 2 kötet)
  • Magazin: Shonen Ace
  • Kiadó: Kadokawa Shoten
  • Megjelenés éve: 2006-2010
  • Műfaj: rejtély, pszichológiai, dráma, romantikus, akció, rejtély, természetfeletti
  • Célcsoport: shounen / seinen
  • LinkWikipedia (manga); Baka-Updates Manga (manga); My Animelist (manga); MangaFox(manga); MangaReader (manga); Anime News Network (anime-OVA); OneManga (manga)
(Visited 748 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Mirai Nikki / Future Diary / 未来日記 (manga; 2006-2010 + OVA; 2010)

  1. Nagyon jó lett az ismertető:DD
    Amúgy idén lesz belőle tv sorozat is:))))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .