Lin Yutang: Peónia / The Red Peony (1961; könyv – Tercium kiadó 2010)

Lin Yutang: Peónia / The Red Peony (1961; könyv- Tercium kiadó 2010)

Lin Yutang: Peónia / The Red Peony (1961; könyv)
Lin Yutang: Peónia / The Red Peony (1961; könyv)

A színét változtató Peónia. Lehet szívszorítóan édes, vörös, mámorosan rózsaszín, hűségesen fehér, barátságosan sárga. Egy virág, és egy nő, akinek természete a végtelen szabadság és ideálok talajából táplálkozik, hol szenvedélyes szerető, hol kegyetlen elutasító. Ő Peónia, a mesteri Lin Yutang Egy múló pillanat szerzőjének újabb keserédes műve ábrándokról és azok összeomlásáról.

A vágyakozó szépség

Lin Yutang (1895-1976) írásainak az Egy múló pillanat óta nagy rajongója vagyok, és a Peóniában sem csalódtam: megbújik benne az íróra jellemző gyönyörű költői nyelv, és  a látszólagos lányregény álcája mögött meghúzódó mély filozófia. A nyugati és keleti műveltség mestere megint a kínai szokásokat, költészetet mutatja be, kiegészítve az eszményi szerelemmel, egy olyan fiktív hősnő életén át, aki szerelemre született, de fellobbanó, majd ugyanolyan gyorsan kihunyó románcai hol tragédiába, hol örök boldogtalanságba fulladnak az 1800-as évek végén.

A történet főhősnője a 22 éves Peónia, aki egy zátonyra futott érdekházasságból szabadul meg férje halálával. Végre gyermekkori szerelmének élve, Csin Csu után rohanhat, akit időközben szintén kiházasítottak. A természetes, szokásokat felrúgó, minden körülmények között csak a saját feje után menő lány azonban csalódik. Hogy lehetne élete szerelmének csupán a szeretője, a kitartottja, egy olyan kultúrában, ahol a család a szent, sérthetetlen, és most kettejük boldogsága miatt Csin Csu nem hagyhatja el feleségét? Peónia hirtelen dönt, és egy véletlen találkozás unokatestvérével újabb szerelembe hajszolja. Az idős, előkelő hivatalnokkal, Meng-Csiával plátói magaslatokba emelt szerelemre lobban, de ez sem tart sokáig. Peónia mindig az elérhetetlenre, a beteljesületlenre vágyik, teste nyugtalan. Egyszerre kell neki a fiatalság, a szenvedély, a tudás, a műveltség. Zavarodott lelkét saját önzősége okozta tragédiák rázzák meg, míg végül belátja bűneit. És bár egy olyan nő ő maga, akinek álmodozó szemeivel, fájdalmat okozó tetteivel férfiak sorát láncolta magához, majd tette tönkre, végül az álmok és hóbortok világából szabadulva megállapodik. Mert egy lányregény is csak addig tart, míg hősnője meg nem házasodik.

Az író erénye megint csak az, hogy a kínai életmód, a kínai női eszménykép kiforgatásával tárja elénk, azt a tökéletesnek tűnő, mégis tökéletlen nőt, akire egy férfi vágyik, de sosem birtokolhat. Talán Lin Yutang korának mendemondái, ősi énekek szolgálhattak a hősnő mintájául? Vagy csak egy a szabályok ellen lázadó zabolátlan lélek harca ez, mint az Elfújta a szélben Scarlett O’hara, aki sosincs tisztában saját érzéseivel, csak a pillanatnak él? A virág nyelvvel játszó, már-már túlzottan romantikusnak vélt sorok, tipikusan a klasszikus kínai irodalmárok sajátja, ami egy fajta szirupos mázat ad, az egyébként érzelmi viharoktól terhes háttérnek. Peóniát hol szeretjük, hol gyűlöljük, hogy együtt érzünk vele, hol nem értjük. De éppen nem így éreznek a férfiak a nők iránt is? Minden kimondott szó, vagy tett mögött, egy rejtett üzenet, egy félreértésre okot adó indok, vagy féltékenység húzódik. És míg Peónia saját maga szőtt hálójában csapkod, mint csapdába esett gerlice, addig az általa meghódítottak is szenvednek.

Van-e különbség két szerelem között? Igen, éppúgy mint férfi és nő között. De egy valami azonos bennük: az egykori édes érzés emléke mindig visszatér, kísért, megingat, futó ölelésre és csókokra késztet. Lin Yutang egy romantikus lélek, vagy csupán egy zabolátlan nőt kritizál? Gúnyt akar űzni e eszményi nőből, vagy csak tanmese jelleggel mutatja be a fiatalkori botlásokat, a nagy szerelemre való vágyakozást, az álmokat, majd nagy zuhanással taszít le minket a magasból, akár hősnőjét? A boldogsághoz nem elég a földöntúli szerelem, amely sokszor gyötör, kiforgat? Megelégedettséget és örök nyugalmat egy méltó társ szeretete és támogatása adhat? A sokat megélt Lin Yutang mint egy bölcs tanító ad útmutatást, egyúttal zavar össze és kérdések halmazát indítja el.

Könyv adatok
(Visited 107 times, 1 visits today)

One thought on “Lin Yutang: Peónia / The Red Peony (1961; könyv – Tercium kiadó 2010)

  1. Én Az élet sója c. könyvét olvastam az írónak, fantasztikus és ma is érvényes bölcsességeit tárja elénk a műben. Minden politikusunknak kötelezővé tenném elolvasni. Na persze, az igazán önzetlen, bölcs, intelligens és emberséges nagyjaink soha nem akartak politikusok lenni. Ők megélnek a munkájukból is, nem törtetnek, gázolnak mindenkin keresztül. Azért az elgondolkodtat, hogy az író is emigrált, az ilyen bölcsek sohasem népszerűek saját hazájukban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .