Dantalian no Shoka / Bibliotheca Mystica de Dantalian (manga; 2010)

Dantalian no Shoka / Bibliotheca Mystica de Dantalian (manga; 2010)

Dantalian no Shoka / Bibliotheca Mystica de Dantalian (manga; 2010)
Dantalian no Shoka / Bibliotheca Mystica de Dantalian (manga; 2010)

Kicsit kutakodtam a Gosicken felbuzdulva, hogy hátha akad még e gyöngyszemhez hasonló hangulatú dolog. És találtam! Ráadásul duplán jól belenyúltam, mivel a Dantalian no Shoka ugyanolyan kicsit misztikus, 1920-as években játszódó manga, mint a Gosick. A képregény 2010-ben indult, és idén 2011 júliusban már jön belőle egy 13 részes anime adaptáció a Gainax stúdiótól!

Démonok a könyvtárban

A Dantalian no Shoka emellett ugyanúgy, mint a Cosick, egy sikeres light novelként jelent meg először, még pedig Gakuto Mikumo írta, G-Yuusuke pedig illusztrálta a történetet, amely 2008-ban indult, eddig pedig 6 kötetet tudhat magának. A Kadokawa Shoten kiadó elsősorban férfiaknak szánt light novelét 2010-ben két külön manga szériában is adaptálták, az egyik az aktuális manga, ami a kezem ügyébe akadt, ez követi a light noveleket – Chako Abeno rajzolja mellesleg, a második pedig a Dantailan no Shoka Dailan Days alcímet viseli, és Monaco Sena készíti. Az első a Shounen Ace, a második a Comp Ace magazinban fut a Kadokawa Shotennél. Mindkettő 2010 márciusában debütált.

A történet megalkotója, Gakuto Mikumo (1970- ) ismert light novel író, például az Asura Cryin‘ műve a leghíresebb. Angol nyelvet tanult a Sophia Egyetemen, itt is diplomázott le. 1998-ban megnyerte a Dengeki Novel Díjat debütáló novellájával, a Called Gehennával. Később megkapta a Japan SF Rookie of the Year Awardot 1999-ben M.G.H. című munkájával, és külön díjat nyert a Sneaker Awardson 2000-ben az Earth Reverse-zel. Emellett írogatott a Zettai Karen Childrenbe, valamint videó játékok történetét is szövi (pl.: Metal Gear Solid: Portable Ops).

Végre elérve a manga/light novel történetéhez

A világháborúból visszatért Hugh Anthony Disward (1920-ban) megörökli néhai nagyapja londoni rezidenciáját. Az egykori nagyapa London egyik legnagyobb könyv gyűjtője volt, de nem is akármilyen könyveket keresett egész életén át: az egykori nemes úr vágyának tárgya a titokzatos démoni könyvek voltak, az úgynevezett Dantalian könyvtár darabjai, amelyek természetfeletti lényeket, teremtményeket, erőket zártak el. A mit sem sejtő Hugh is gyermekként osztozott nagyapja törekvéseiben, de a háborútól kissé kiégetten tér vissza elhagyatott örökségébe, ahol meglepetésére meg is találja Dantalian könyvtárát. Vagyis annak kulcsát. A rejtélyes könyvtárat (mint ahogy a Toaru Majutsu no Index főhősnője) egy kis loli szépség, Dalian őrzi. Pontosabban a Dalian testét borító lakattal lehet megnyitni a bűvös könyvtár tárházát. Ráadásul Hugh-nak segítenie kell Daliannak megtalálni az összes e világban rekedt démon erejű könyvet, amelyek e békés élet felforgatására törnek. Furcsa gyilkosságok, eltűnések után kell nyomoznia párunknak, miközben a jóképű Hugh néha próbál ellazulni, addig a folyton olvasási szenvedélytől égő Dalian minden szeszélyes kívánságát is ki kell elégítenie.

Dantalian no Shoka / Bibliotheca Mystica de Dantalian (manga; 2010)
Dantalian no Shoka / Bibliotheca Mystica de Dantalian (manga; 2010)

A manga első története pont egy furcsa könyv kapcsán indul el. Dalian éppen egy trilógia első két kötetét olvassa, ez a The Castle of Wolfs (kicsit Boy’s Love-os darab), mikor kiderül, hogy a könyv harmadik kötete nincs meg. Miközben hatalmas jelenetet (inkább édes hisztit) rendez Dalian, hogy Hugh hogy nem volt képes megvenni e csodás szerelmi történet végét, pont a sorozat írójától kap Hugh egy segélykérő levelet. Az író pedig Mr Lentz, akiről kiderül, hogy félévvel ezelőtt gyilkoltak meg, halálát követően pedig felesége is életét vesztette. Hugh és Dalian felkerekedik, hogy kiderítse mi is történt valójában az íróval, hiszen egy halott nem írhat levelet! Ám Mr Lentz rezidenciájához érve egy őrült nővel, Paulával találkoznak, aki magát az író feleségeként mutatja be. Mi történt az íróval? Mi az a Fekete Könyv, ami a holtakat is képes újra feltámasztani, és mi köze van mindehhez az író sorsához? Nos kiderül a manga első kötetéből, melyből sajnos még csak ez az egy történet olvasható angol fordításban.

Azért Hugh és Dailan kalandjai nem csak kettejükre korlátozódnak, a Dantalian könyvtár további titokzatos védelmezőket tudhat magának, sőt, Hugh gyerekkori barátja, a modern Camilla is majd részesévé válik a történetnek.

Egyéb adalékok

Nagyon hangulatos darabnak ígérkezik, a manga rajzai egyszerűen csodálatosak. Anglia nevezetességei, mint a Big Ben, vagy a Westminster Apátság is feltűnik az aprólékos, gótikus háttérrajzokon. Bár a képregény 1. fejezete elég összekutyulva indult, túl sok mindent nem értettem belőle, csak mikor végre belevágtak a Mr Lentz-es storyline-ba, akkor kezdett világosodni a kép. A grafika mondanom sem kell nagyon bejön, Dailan rettentően kawaii, Victorique-hoz hasonlóan kicsit visszafogott, de azért a könyvek iránti szeretetét hevesebben fejezi ki, ő is előszeretettel pukkadozik ha nem kapja meg amit akar. Hugh pedig..hmm álmaim pasija, látszólag hűvös, néha kicsit komisz, és beszólogat hősnőnknek, de látszik rajta, hogy nagyon fontos neki a leányzó.

A Gainax stúdió a sorozat anime adaptációját 2010 júniusában jelentette be (itt a cikk), a stúdió úgy tervezte, hogy a Panty & Stocking elborult szériája után ez lesz a következő nagy dobása, amelyet úgy tűnik már idén júliusban élvezhetünk animében. A sorozatról egyenlőre annyit tudni, hogy Yutaka Uemura lesz a rendezője, aki a Tengen Toppa Gurran Lagann moviejába segédkezett be, valamint a Mahoromatic special epizódjába. Remélem a karakter dizájnt megőrzik, és a hárem felé se viszik majd el a dolgot benne.

Hasonló mangák, amiket eddig találtam: Gosick, Pandora Hearts, Rozen Maiden, és talán a Blood Alone még hajaz erre. Továbbá a hangulat miatt: Kuroshitsuji, Vampire Knight, Earl & Fairy, Antique Romance, Kaori Yuki mangái.

Borítók / Képek a mangából [nggallery id=129]
Manga adatok
  • Japán cím: Dantalian no Shoka / ダンタリアンの書架
  • Angol cím: Bibliotheca Mystica de Dantalian; Dantalian’s Bookshelf
  • Rajz: Abeno Chako
  • Eredeti történet: Gakuto Mikumo (light novel), G Yuusuke (manga történet)
  • Terjedelem: 1 kötet (még fut);
  • Magazin: Shounen Ace
  • Kiadó: Kadokawa Shoten;
  • Megjelenés éve: 2010- még fut
  • Műfaj: horror, természetfeletti, akció, történelmi, fantasy, rejtély
  • Célcsoport: shounen
  • Link:  Wikipedia (mangaka); Baka-Updates Manga (manga); Anime News Network (anime); My Animelist(eng); MangaFox (manga); MangaReader (manga)
(Visited 264 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .