Bloody Monday / ブラッディ・マンデイ (manga; 2007-2009; 11 kötet)

Bloody Monday / ブラッディ・マンデイ (manga; 2007-2009; 11 kötet)

Bloody Monday / ブラッディ・マンデイ (manga; 2007-2009; 11 kötet)
Bloody Monday / ブラッディ・マンデイ (manga; 2007-2009; 11 kötet)

Régóta vártam már egy agyat tornázó és cyber teret ötvöző mangát, melyben a Death Note logikai bukfencei szövődnek a Ghost in the Shell terrorista elhárító ütközeteibe. Ez a Bloody Monday, amely kellő fordulatokkal tartja fogva az olvasót, a dögös karakter dizájn pedig csak hab az esztétikai tortán.

Hacker fiú a terroristák ellen

A Bloody Monday történetét Ryō Ryūmon írta, míg a szép és szexi karakter dizájnért Megumi Kouji felelt, akinek korábbi, szintén a rajzolás szempontjából is mesteri művei a 2004-es Souryuuden, vagy a 2009-es Negaigoto 300000 km/s. A Bloody Mondayban anatómiai bakiktól mentes, alaposan kidolgozott testbeállításokat láthatunk (van itt fejen állás, csodaszépen kidolgozott perspektivikus képek, így nincs olyan extrém testhelyzet, amelyet nem rajzolt volna meg ütősen a mangaka, a harci, fegyveres jelenetekről nem is beszélve).

A 11 kötettel véget ért képregény 2007 és 2009 között futott, de már a befejezés után indult is a folytatása 2nd Season – Zetsubou no Kou alcímmel, ami jelenleg 5 kötetet számlál. A kereken izgalmas sztori a Weekly Shōnen Magazine (Kodansha kiadó) oldalain debütált, és már két tv-drama adaptációt is megért. Az első képregény sorozatból 2008-ban vetítettek egy 11 részes feldolgozást Hirano Shunichi rendezésében, amit 2010 elején követett a manga második évadának élőszereplős változata, immár 9 részben.

A sztori igazi ütő ereje a csinos (talán kicsit fanservice hatásvadász) grafika mellett, a kiszámíthatatlan (nem mindig ugyan), de fordulatos sztori, amiben van egészséges humor, egy kis romantika is elcsöppentve, úgyhogy a több oldalas Death Note-os elme csatákat kellően levezethetjük a rekeszizmokat próbáló akciók során. Az agyon dicsért felvezető után jöjjön a lényeg: mi is a sztori?

Vírusos hacker mentőakció
Fujimaru Takagi hacker akcióban, azaz Falcon-sama bevetésen.
Fujimaru Takagi hacker akcióban, azaz Falcon-sama bevetésen.
Karácsonyi Mészárlás: Vajon egy halálos orosz vírussal akarják megsemmisíteni Japánt.
Karácsonyi Mészárlás: Vajon egy halálos orosz vírussal akarják megsemmisíteni Japánt.

Fujimaru Takagi egy laza, állandóan mangát olvasó középiskolás srác. Barátaival, a hűvös zseni Kujou Otoyával, a karate bajnok Aoi Asadával és két zöldfülű újonccal: a szemüveges, félénk Mako-channal és Hide-kunnal az iskola újság tagjai. A minden lében kanál fiatalok éppen kegyetlen biológia tanáruk szadista rémuralmát akarják megtörni. Ám a vemhes tanárbácsi se rest, egyik ártatlan diákját öngyilkosságba kergeti, ami az újságíró klubbot döntésre készteti. A srácok le akarják leplezni a férfi titkait. Látszólag Fujimaru az egyetlen, aki ki akar maradni a dologból, ám kiderül, hogy ő egy zseniális hacker, Falcon-sama, aki számára nincs lehetetlen. Sikeresen feltöri tanára számítógépét és lebuktatja az ott talált kompromittáló anyagokkal.

Eközben egy szovjet titkos ügynök holttestére bukkannak a városban. A Third-I nevű terror elhárító szervezet összeesküvést gyanít a háttérben. És nem is tévednek. A csoport egyik legtehetségesebb vezetőjét pedig ártatlanul gyilkosságok elkövetésével vádolják meg. A vezető pedig nem más mint Ryuunusuke Takagi, Fujimaru édesapja. A férfi fia, és lánya, Haruka védelme érdekében menekülni kényszerül. Ám Fujimaru nem hagyja annyiban a dolgot. Különleges hacker képességeit felhasználva megpróbálja tisztázni édesapja nevét, miközben a Third-I szervezet is a segítségét kéri a szovjet titkos ügynök testében talált chip megfejtéséhez. Végül Fujimaru kénytelen legjobb barátait is bevonni a játékba, ugyanis egy nem várt dologra bukkan: egy Christmass Massacre (Karácsonyi Mészárlás) nevű videóra, ami egy orosz halálos vírus (Bloody-x) áldozatait mutatja be. Egy rejtélyes terror szervezet pedig a háttérből Japán elpusztítására tör, és kémeket küld mind Fujimaruék iskolájába, mind a Third-I-hez. Talán pont egy ilyen beépített ember a srácok új, dögös biológia tanárnője Oihara Maya-sensei is?

Biblikus áruló-túra

Nyakatekert összeesküvés történetekből ugyan nincs hiány a manga/anime piacon. Az árulók, kémek nyújtotta váratlan leleplezések sem szokatlanok, de a Bloody Mondayben kellemes arányban keverednek ezek a jól bevált receptek. Magát a képregényt a Death Note kistestvérének is nevezhetném, mivel a főkolomposok álneveken törnek világuralomra, de ezúttal a jófiú L helyett J és K betűk rejtik az esküdt ellenséget. Tsugumi Ohba és Takeshi Obata kultusz mangájának, az említett Deaht Notenak elengedhetetlen kelléke a rengeteg bibliai utalás is, mint a piros alma, amely a bűnbeesés szimbóluma, és Isten antropomorfizált megjelenése Kira (Yagami Light) képében (Isten emberszerű, és az ember is Istenné válik). A Bloody Mondayben sincs ez másként. Bár a főszál az orosz ortodox egyházi szokásokra csavarodik rá, de a szektaként működő, fanatikus terrorista szervezet játszik saját Jézus karaktereivel, még grafikailag is olyan, mintha a messiás kelt volna életre. E modern párosítás egész felkapott jelenség (egyház és a bioterrorizmus) mostanság, a rengeteg európai, amerikai utalásról nem is beszélve. Emellett a gonoszok Bibliából vett neveket is viselhetnek, mint Káin és Abel.

A terrorista elrabolja Fujimaru testvérét, a félénk és beteges Harukát.
A terrorista elrabolja Fujimaru testvérét, a félénk és beteges Harukát.
Egy kis romantikus szál: Fujimaru és Aoi között?
Egy kis romantikus szál: Fujimaru és Aoi talán egymásra talál a második sorozatban?

A kicsit global mangának is felfogható kém képregény (kémregények új mutációja?) azért nemcsak a fiúk kedvenc témáira játszik rá. A női olvasókat is elvarázsolja kicsit romantikus, kicsit idealizált hőseivel, akik ha tévednek is, de végig kitartanak a jó ügy mellett. Ezt a szép karakter dizájn, és az itt-ott felsejtett romantikus szál erősíti tovább. Sőt, a Bloody Monday 2-ben (a 2009-ben indult folytatásban), már egyértelműen forr a romantikus szál is a történetben, hiszen középiskolás hőseink immár egyetemisták, a lányok is elvesztették kislányos kinézetüket, és kész nőként, Falcon-sama pedig lassan férfiként tér vissza.

A széria folytatása: Bloody Monday 2

Tehát a második, 2009-ben indult manga sorozat ismét Fujimaruról és barátairól szól. Ezúttal a Shooter of the Magic Bullet nevű terrorista szervezet akarja elpusztítani Japánt, most nukleáris fegyverrel legénykednek a bad boyok (konkrétan plutóniummal). Emellett Fujimaru méltó ellenfelére lel egy félelmetes hackerben – Peter Panban (inkább cracker, mert ő a rossz fiú). Orosz vezetők ellenére most érdekes mód európai mesék, legenda hősök neveit kapják a terroristák, mint Snow White (Hófehérke), Artúr király, vagy Beats (Szörnyeteg). A terroristák „Pandora Szelencéjét” akarják kinyitni, amihez a Third Emperor kódnevű orosz plutóniumot szándékoznak felrobbantani. Fujimaru apja pedig sikeresen beépül a terroristák közé, de kém mivolta vajon meddig tud titokban maradni? Ráadásul Oihara Maya is visszaandalog a történetbe, sőt, kapunk egy rejtélyes, de nagyon csinos fiatal ügynök lányt is, Hibiki-chant, akivel Fujimaru egész komoly szerelmi viszonyba gabalyodik.  (A kedvenc jelenetem, mikor Hibiki-chan az atomtöltetekről tart előadást, mint egy számítógép, és az egyik ügynök elnevezi Wikipédia-channak.)

Hibiki-chan egy igen jogos ok miatt ellenőrizte le éppen, hogy van e poloska, vagy rejtett kamera a szobájukban :D.
Hibiki-chan egy igen jogos ok miatt ellenőrizte le éppen, hogy van e poloska, vagy rejtett kamera a szobájukban :D.

A grafika színvonala maradt a régi, a történetben a romantika és a humor jobban előtérbe került, ami miatt vagy szórakoztatóbbnak érezheti az olvasó, vagy túl fanservise-re gyúrónak. (Nekem egyenlőre bejön.) Ami kár, hogy Fujimaru barátai háttérbe szorultak, így a harcias Aoi, a beteges kis hugi Haruka, és Otoya is kevesebbet szerepel, inkább főhősünk és a Third-I ügynökei körül bonyolódnak a szálak. Ami extra löket, hogy a terroristák sokkal erősebbek, mint az első sorozatban, fordulatokból sem volt eddig hiány. Úgyhogy aki kedvet kapott hozzá, az csapjon le rá! 😉

Képek / Borítók [nggallery id=112]
Adatok
  • Japán cím: ブラッディ・マンデイ – 血色星期一
  • Angol cím: Bloody Monday
  • Rajz: Megumi Kouji
  • Történet: Ryō Ryūmon
  • Terjedelem: 11 kötet (befejezett)
  • Magazin: Weekly Shōnen Magazine
  • Kiadó: Kodansha
  • Megjelenés éve: 2007 – 2009
  • Műfaj: dráma, pszichológiai, sci-fi, iskolai élet, mature, thriller, rejtély, ecchi
  • Célcsoport: shounen
  • Link:  Wikipedia (manga); Baka-Updates Manga (manga); Anime News Network (manga); Dorama.hu (hun); OneManga (eng); Mangareader.net (eng); My Animelist (eng)
(Visited 117 times, 1 visits today)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .