Time Traveller: The Girl Who Leapt Through Time

Toki o Kakeru Shōjo / Time Traveller (japán film; 2010)

Toki o Kakeru Shōjo / Time Traveller: The Girl Who Leapt Through Time (japán film; 2010)
Toki o Kakeru Shōjo / Time Traveller: The Girl Who Leapt Through Time (japán film; 2010)

Az idő fölött járó lány? Animés körökben a japán címen is ismert Toki o Kakeru Shōjo nagyot tarolt még 2006-ban. Mamoru Hosada egész estés animéje azonban megint csak irodalmi gyökerekkel bír, mégpedig Yasutaka Tsutsui 1965-66 között futó sorozatából nőtte ki magát egy alternatív szálon. Ez az eredeti regény több feldolgozást is megért már, idén (2010-ben) pedig újra visszatért a mozikba, de anime helyett ezúttal live-action formában.

Vissza a múltba

Történetünk főhősnője Akari Yoshiyama (Riisa Nikita), aki gondtalanul éli a tinilányok életét. Egy nap azonban az őt egyedül nevelő édesanyja súlyos balesetet szenved. A kábulat és ébrenlét halálán kétségbeesetten kéri lányát, hogy adjon át egy üzenetet első szerelmének, Kazuo Fukamachinak. A bökkenő csak az, hogy hősnőnknek ehhez 1972 áprilisába kell visszaröppennie. De aggodalomra semmi ok, a tudós anya hosszú évek alatt kikísérletezett egy elixírt, mellyel Akari gond nélkül időutazhat, csak erősen kell koncentrálnia. Ám az expedícióba hiba csúszik, és Akari 1974-ben köt ki, egy rendező palánta, Ryota Mizorogi (Akinobu Nakao)nyakán. Komikus helyzetek, drámai pillanatok és egy félénk szerelem útján érik Akari lassan nővé, és talán még édesanyja kívánságát is sikerül teljesítenie.

A film előzményei

A már említett Yasutaka Tsutsui (1937- ) a mai napig a legismertebb japán sci-fi író, hiszen nemcsak a Toki o Kakeru Shōjo-t írta ő, hanem Satoshi Kon Paprikájának írója is ő. Időutazós regénye először filmként került feldolgozásra 1983-ban, majd egy ötrészes tv-drama követte ezt 1994-ben. Az adaptációk sorát gazdagította egy 1997-es mozifilm, és egy  2002-es TV-film. A női főszereplőket általában az adott év kezdő, vagy befutottnak ígérkező idoljai alakították, mint Nana Nakamoto, vagy Yuki Uchida. Persze a 2006-os anime közvetlen előzményeként született egy két kötetes manga adaptáció is, melyet Gaku Tsugano illusztrált (Shonen Ace magazinban futott), a képregény még angolul is megjelent 2008-ban. Emellett ehhez a 2010-es mozihoz is kiadtak egy előzetes mangát, mely a Young Ace magazinban futott.

Tini love story vs felnőtté válás drámája

A filmben csalódtam egy csöppet. Az első fele nagyon tetszett, sőt, a ’70-es évek hangulat idézése is belefért a dologba (hirtelen Murakami Haruki egyik regényét láttam megfilmesedni, főleg az egyetemista rendező srác, Ryota miatt is). Az időutazásnál használt CG nem volt zavaró, sőt, megadta a film hangulatát, bár erősen elütött az amúgy fakóbb látványvilágtól. A cselekmény nem kötött le mindig (lehet hogy én vagyok túl pörgős), de néhol vontatottnak éreztem a jeleneteket, a nagy drámai fordulatok (amikből volt egy-kettő tényleg ütős) nem hatottak meg annyira, mint számítottam rá. A színészi teljesítmény nem volt rossz, a főhősnőt alakító Riisa Nikita nagyot dobott a filmen (ő volt az anime film Makotójának is a szinkronhangja), az érzelmei erősen és hitelesen jöttek át a képernyőn. A jövőből érkezett Kazuo Fukamachi karaktere teljesen kilógott a film egészéből, és a cselekmény szempontjából döntő fordulatot nem hozott a feltűnése, azon túl, hogy megállította Akarit abban, hogy megváltoztassa a múltat, ami minden idősíkok között ugrálós filmben szigorúan tilos. (Azt leszámítva persze, hogy egyértelmű volt, amint megjelenik a férfi, Akari múltbéli kiruccanása véget ért.)

Jó oldala a filmnek, hogy a szirupos tini love story háttérbe vonult, és inkább a felnőtté érés, a halállal való szembesülés és elfogadás került előtérbe, ami lehetett volna kevésbé elnyújtott a film végére. A romantikus hangulat keltő zenék nagyon jó választások voltak, a kezdeti könnyed kezdéshez illetek. Talán a legjobb eleme a filmnek maga a rendező fiú és barátai voltak, akik egy kis retró kalauzt adtak a nézőknek az 1970-es évek japán filmes készítési technikákról és ötleteiről (sci-fi és távoli jövő, szörny támadás, etc.) A néhány hippi szerelés, manuális videó vágás, a trapéz nadrágok látványilag adták a várt korszak feelinget, bár a film jelen és múltja közötti azonos színvilág miatt néha nem tűnt fel az a 30 éves különbség. A távoli jövőben játszódó egyetlen jelent pedig nem jött be. Ha 2600 körül ilyen zöld lesz még a fű, tiszta a víz, és a természet felett vascsövek/lécek fogják átszelni az eget, akkor…

Az animében lehet hogy csak pár percet lépett vissza a hősnő az időben, de sokkal pörgősebb, humorosabb, érzelmesebb volt, mint ez a film, úgyhogy a voksomat még mindig a 2006-os animére teszem le. A néhány megható jelenet és romantikus szál miatt kellemes élmény volt, de nálam egyszer nézős kategóriába jutott a kiszámítható történet miatt is.

Előzetes / Trailer

Pillanatképek / Screenshots [nggallery id=111]
Adatok
  • Eredeti cím: Toki o Kakeru Shōjo / 時をかける少女
  • Angol cím: Time Traveller: The Girl Who Leapt Through Time
  • Rendező: Masaaki Taniguchi
  • Forgatókönyv: Yasutaka Tsutsui (novella); Tomoe Kanno
  • Műfaj: romantikus, dráma, vígjáték
  • Terjedelem: 122 perc
  • Bemutató dátuma: 2010
  • Eredeti nyelv: japán
  • Ország: Japán
  • Linkek:  Wikipedia (eng); Doramafan (hun); Geek Blog (hun); ANN (eng); IMdb (eng); YouTube (előzetes)
(Visited 153 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Time Traveller: The Girl Who Leapt Through Time

  1. Magyar felirat elérhető az oldalunkon! Levcsi munkáját segítettük ezúttal…

    Valamint – ha már így írok 😀 – szeretném a figyelmedbe ajánlani a Villain című filmet, holnap elérhető lesz annak is a felirata nálunk, oroginal Doramafan project lesz xD

    1. Köszi :), fel vagyok iratkozva hozzátok úgyhogy kapom a hírleveleket amint frissítetek, láttam a feliratokat, sztem a Confessionnál élni is fogok vele, csak most nagyon nincs időm se filmezni, se animézni 🙁 a záróvizsga miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .